Στην έκθεση “Στα μονοπάτια της Ιαπωνικής Αισθητικής” παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα τριών εικαστικών, της Ντίνας Αναστασιάδου (sumi-e ζωγραφική Ζεν με μελάνι), της Μαρίας Κ. Γκίζη (Ιαπωνική μικροτεχνία-γλυπτική μινιατούρας netsuke) και της Γεωργίας Γκρεμούτη (origami χαρτοδιπλωτική), που εκφράζουν τη φιλοσοφία της Ιαπωνικής τέχνης στον Ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.
Η έκθεση προβάλλει τον Ιαπωνικό αισθητικό πολιτισμό, σε συνύπαρξη με τη Μεσογειακή καταγωγή των εικαστικών, μέσα από ιδέες περί παροδικής ομορφιάς, του απέριττου και της περιστολής του εντυπωσιασμού, του σιωπηρά φευγαλέου και μεταβλητού, της έννοιας της φθαρτότητας και της μόνιμης ροής του χρόνου, στοιχεία που διαφαίνονται στην επιλογή των υλικών και της συμβολικής τους θεματολογίας.
Ο εορταστικός χαρακτήρας της Ιαπωνικής σύγχρονης καθημερινότητας στα έργα της Ντίνας Αναστασιάδου, ζωγραφικά (sumi-e) σε χειροποίητο ιαπωνικό χαρτί (washi) ή ύφασμα και γλυπτά σε πηλό ή χαλκό, ενσωματώνουν τις αρχές και τις φιλοσοφικές αξίες ανά τους αιώνες και εξυμνούν τον σεβασμό στη φύση, στα πουλιά και τα ζώα, ως αναπόσπαστο και ισότιμο κομμάτι-κρίκο της ζωής με την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο ύμνος στη φύση, αισθητός και στα έργα της Μαρίας Κ. Γκίζη, επικεντρώνεται σε αναπαραστάσεις κρυφών μυθολογικών συμβολισμών που μεταμορφώνονται σε κιβωτούς προστασίας (αποτροπαϊκού χαρακτήρα), διαχέοντας μηνύματα διάσωσης «ευγενών υπάρξεων», βιωσιμότητας των πολύτιμων υλικών της καταγραφής τους και αναβίωσης αρχαίων τεχνικών. Τα έργα της Γεωργίας Γκρεμούτη (σε χαρτί, ύφασμα, πηλό) εστιάζουν στα θέματα της ταυτότητας, του μετασχηματισμού και της μεταμόρφωσης, στην αποτύπωση της έννοιας του κενού, βαδίζοντας στα φιλοσοφικά μονοπάτια και στην Ιαπωνική μινιμαλιστική αισθητική της απλότητας, της αφαίρεσης και της ουσίας, καθώς συνενώνονται με εικαστικές δράσεις και επιτοίχιες εγκαταστάσεις «Χάρτινων κήπων».
Τη βραδιά των εγκαινίων ο Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος (Ιαπωνολόγος, ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ) θα προλογίσει την έκθεση και ο Δημήτρης Ραπακούσιος (οργανοποιός) θα πλαισιώσει την εκδήλωση με παραδοσιακή Iαπωνική μουσική από shamisen (τρίχορδο έγχορδο) και shakuhachi (πνευστό από μπαμπού).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν ομιλίες και εργαστήρια από τις εικαστικούς.
Παράλληλες εκδηλώσεις:
Σάββατο 3 Μαΐου 2025
- 11:00-12:00
«Sumi-e και Βουδισμός Ζεν»
Διάλεξη από τη Ντίνα Αναστασιάδου (γλύπτρια, ζωγράφος sumi-e) - 12:15-12:45
«Διπλώνοντας Χρονοτοπία»
Έναρξη εικαστικού δρώμενου από τη Γεωργία Γκρεμούτη (εικαστικός, interdisciplinary artist) με τη συμμετοχή της Άννας Παγκάλου (voice soloist, multimedia artist)
Σάββατο 10 Μαΐου 2025
- 11:00-12:30
Εργαστήριο sumi-e για ενήλικες με τη Ντίνα Αναστασιάδου
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής*
Σάββατο 17 Μαΐου 2025
- 11:00-12:00
«Συνεχές το γίγνεσθαι»
Διάλεξη από τη Μαρία Κ. Γκίζη (γλυπτογράφος, γλύπτρια netsuke) με θέμα την Ιαπωνική μικροτεχνία-γλυπτική μινιατούρας netsuke, υπό τους ήχους Ιαπωνικής παραδοσιακής μουσικής - 12:00-12:15
Ομιλία της Ντίνας Αναστασιάδου για το έργο της στον χώρο της έκθεσης - 12:15-12:40
«Διπλώνοντας Χρονοτοπία»
Συνέχεια εικαστικού δρώμενου από τη Γεωργία Γκρεμούτη με τη συμμετοχή της Άννας Παγκάλου
Σάββατο 24 Μαΐου 2025
- 11:00-12:00
«Όχι για πάντα – Η ομορφιά του εφήμερου στην Ιαπωνική τέχνη»
Διάλεξη από τη Γεωργία Γκρεμούτη για την Ιαπωνική αισθητική και τη φιλοσοφία του wabi-sabi
Σάββατο 31 Μαΐου 2025
- 11:00-13:00
«Από τις δύο στις τρεις διαστάσεις»
Εργαστήριο χαρτοδιπλωτικής (origami) για ενήλικες με τη Γεωργία Γκρεμούτη
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής*
*Κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-7777601 (από Τετάρτη 30 Απριλίου, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, 10:00-14:00). Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μαρία Κ. Γκίζη, Καλοκαιρινοί νυχτερινοί ψίθυροι, 2022, κόσμημα λαιμού με 19 χάντρες ojime, 46 εκ. μήκος (λεπτ.), φωτογραφία: Λ. Κουργιαντάκης