Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο, Στα Μονοπάτια του Ισλάμ – μουσουλμανικές προσεγγίσεις του Μιχάλη Μαριόρα.


Η ισλαμοφοβία και η ισλαμολαγνεία, οι καταχρήσεις και παρερμηνείες του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων και, αντίστοιχα, οι ακραίες συμπεριφορές από τη μονοδιάστατη εφαρμογή της sharia (σαρία) αποτελούν αρνητικούς παράγοντες.

Ωστόσο, εκτός από τα αρνητικά γεγονότα και τους σκληροπυρηνικούς-νοσηρούς εκφραστές του Ισλάμ, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, καθώς και άλλες ισλαμικές -ίσως λιγότερο γνωστές- ερμηνείες και συμπεριφορές που μπορούν να ανατρέψουν τις στερεοτυπικές, προκατειλημμένες αντιλήψεις και να αλλάξουν τη διαστρεβλωμένη, κυρίως λόγω άγνοιας, εικόνα του Άλλου.

Αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα επιχειρεί να αναδείξει το παρόν βιβλίο, το οποίο διερευνά με ψύχραιμη, αντικειμενική και επιστημονική ματιά κάποιες λιγότερο γνωστές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις του Ισλάμ. Αποφεύγοντας να αναλάβει το ρόλο τόσο του επικριτή όσο και του απολογητή, επιδιώκει να γίνει ένας συνειδητός συνομιλητής με τη θρησκεία του Ισλάμ.


Ο Μιχάλης Μαριόρας ειδικεύθηκε στο Ισλάμ με σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Γενεύης, Φριβούργου Ελβετίας και Μαρβούργου Γερμανίας (1993-2005). Από το 2008 διδάσκει Ισλάμ, Ιστορία Θρησκευμάτων, Συγκριτική Θρησκειολογία και Αρχαία Ελληνική Θρησκεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την περίοδο 2009-2011 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας (σε θέματα όπως το τέμενος και το ισλαμικό νεκροταφείο των Αθηνών, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το μεταναστευτικό πρόβλημα και ο διαθρησκειακός διάλογος) και είναι επίσης τακτικό μέλος της αρμόδιας συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2012 συμμετείχε στο International Visitor Leadership Program (IVLP) με θέμα “Integration of Migrant Muslim Youth for Greece: Challenges and Prospects”.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην ανάδειξη της ισλαμικής αυθεντικότητας των μουσουλμανικών θέσεων, στην αναψηλάφηση εσφαλμένων στερεοτυπικών αντιλήψεων της δυτικής κοινής γνώμης περί Ισλάμ, στην έμπρακτη υλοποίηση της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς επίσης στη θεσμοθετημένη παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.