Στη νέα συναυλία του STAGES A/LIVE που παρουσιάζεται στο Onassis Channel, η Pongo έρχεται να μαγνητίσει τις αισθήσεις μας στον ρυθμό των afrobeats, μαζί με μια ομάδα χορευτών.

Αν δεν ξέρεις το kuduro, ήρθε η ώρα να το μάθεις.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 21:00, η Pongo, η νέα ντίβα του kuduro, όπως την αποκαλούν, κάνει πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube. Γεννημένη στην Αγκόλα της νότιας Αφρικής, συνδυάζει διαφορετικά μουσικά είδη και γλώσσες σε ένα ιδιαίτερο κράμα που συνθέτουν οι αφρικανικές ρίζες της, η EDM, η bass music, η dancehall και η ποπ. Η Pongo δημιουργεί με τη φωνή της έναν ρυθμικό αλλά και εύθραυστο κόσμο, στα όρια του χορού και της saudade. Η εκρηκτική live performance κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Χρήστο Σαρρή στο -1 της Στέγης.

H Pongo είναι μια καλλιτέχνιδα που χαρακτηρίζεται συχνά ως η νέα ντίβα του kuduro. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η ίδια φρόντιζε πάντα να ανανεώνει την κληρονομιά αυτού του μουσικού ιδιώματος, φρεσκάροντας το ύφος της με ήχους από όλο τον κόσμο. Η παθιασμένη χορεύτρια, γεννημένη στην Αγκόλα το 1992, μεγάλωσε μέσα στη μουσική και τον ρυθμό. Στο soundtrack των παιδικών της χρόνων υπήρχαν από παραδοσιακά αγκολέζικα τραγούδια έως zouk της Καραϊβικής και βραζιλιάνικα μπιτ. Ήταν μόλις οχτώ ετών, όταν η οικογένειά της εγκατέλειψε τη διχασμένη από εμφύλιο πόλεμο πατρίδα της για να εγκατασταθεί στην Πορτογαλία (η Αγκόλα είναι πρώην πορτογαλική αποικία). Εκεί ήταν που οδήγησε την αγάπη της για τη μουσική kuduro σε άλλο επίπεδο.

Η Pongo πέρασε τα εφηβικά της χρόνια με τους Denon Squad, μια συνοικιακή μπάντα της Λισαβόνας, όπου αρχικά μπήκε ως χορεύτρια και στην πορεία της επέτρεψαν να πιάσει το μικρόφωνο για τις τοπικές συναυλίες τους. Και ήταν στη διάρκεια εκείνων των χρόνων που της κόλλησε το μικρόβιο της σκηνής και συνειδητοποίησε ότι ήθελε να συνεχίσει να μοιράζεται συναισθήματα με τη φωνή της. Έχοντας χτίσει ένα όνομα στην kuduro σκηνή της Λισαβόνας, ήρθε η στιγμή της αναγνώρισης όταν την προσέγγισαν οι Buraka Som Sistema, ένα συγκρότημα που έγινε διάσημο για τη διάδοση της μουσικής kuduro στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συνεπαρμένα από την αύρα της νεαρής καλλιτέχνιδας, τα μέλη του γκρουπ την προσκάλεσαν να εμφανιστεί μαζί τους σε μερικές συναυλίες και το 2009 ηχογράφησαν το “Kalemba (Wegue Wegue)”, ένα κομμάτι που μεταφέρει τις παιδικές αναμνήσεις της Pongo και το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος μέχρι τώρα.

Με μερικά εκατομμύρια αναπαραγωγές ανά την υφήλιο, το “Kalemba (Wegue Wegue)” έβαλε τα θεμέλια για τη χαρακτηριστική μουσική σφραγίδα της Pongo: μια μουσική που ακούγεται οικεία, αλλά μοιράζεται επίσης ένα οικουμενικό μήνυμα, προσκαλώντας τους ακροατές να χορέψουν, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και να ξεφύγουν από τη θλίψη και την απόγνωση. Το ίδιο μήνυμα ενδυνάμωσης βρίσκεται στην καρδιά του “Tambulaya”, του πρώτου της single που κυκλοφόρησε το 2018. Το video clip, ένας φόρος τιμής στο κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, αναδεικνύει το επαναστατικό πνεύμα του κομματιού καθώς και την επιθυμία της τραγουδίστριας να μετατρέψει τις δυσάρεστες αναμνήσεις σε θετική μουσική.

Στιγμιότυπα από τη γενέτειρά της, την Αγκόλα, έκαναν την εμφάνισή τους στο πρώτο της EP, με τίτλο “Baia” (2018), που χαρακτηρίζεται από τους υβριδικούς ήχους του kuduro, της μελαγχολικής ποπ, του dancehall και της EDM με στίχους τόσο στα πορτογαλικά όσο και στα κιμπούντου (τη μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες που μιλιούνται στην Αγκόλα): η Pongo επιστρατεύει τα μαγικά της ξόρκια για να ταξιδέψει τους εκστασιασμένους ακροατές μέσα από τους νοσταλγικούς ήχους του “Kuzola” ή του ηλιόλουστου “Chora”, φέρνοντας συγχρόνως στον κόσμο ένα προοδευτικό, νέο ιδίωμα του kuduro, το οποίο παρέδωσε σε μια πιο ώριμη μορφή στο δεύτερο EP της, με τίτλο “UWA”, το 2020.

Μετά από αποθεωτικές κριτικές από μέσα όπως οι “New York Times”, το περιοδικό “Dazed” και το BBC, μεταξύ άλλων, και εξαιρετικές εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως το Dour στο Βέλγιο ή το MaMa στο Παρίσι, η Pongo έκανε εντύπωση με το “Bruxos”, ένα νέο κομμάτι που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα από την πλατφόρμα του A COLORS SHOW.

Συνδέοντας το kuduro με τα afrobeats, το favela funk ή ακόμα και το afrofunk, η Pongo στηρίζει την αφοσίωσή της στην ανάμειξη μουσικών ιδιωμάτων και γλωσσών, που αποτελεί για την ίδια έναν τρόπο κατάλυσης όλων των πολιτιστικών φραγμών, ενώ συγχρόνως δίνει τον τόνο για το επερχόμενο ντεμπούτο άλμπουμ της, “SAKIDILA”: δυναμική και εθιστική μουσική για πάρτι και κλαμπ.

Για τη σεζόν 2023-24, το STAGES A/LIVE έχει κοινό και είναι γυναικεία υπόθεση, με επίκεντρό του τέσσερις μοναδικές θηλυκότητες. Έχει ήδη προβληθεί η διονυσιακή συναυλία της Μαρίνα Σάττι. Θα ακολουθήσει η πανκ νεοϋορκέζικη τετράδα των cumgirl8, συγκρότημα αλλά και εκκεντρικό fashion brand τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Τέλος, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, το Onassis Channel στο YouTube θα φιλοξενήσει την τελευταία συναυλία της σαιζόν για το STAGES A/LIVE με τη Σtella, τη μοναδική Ελληνίδα μουσικό που ανήκει στον εμβληματικό κατάλογο των καλλιτεχνών της ιστορικής δισκογραφικής Sub Pop.

Πληροφορίες

  • Πρεμιέρα: Δευτέρα 29.01.24
  • Onassis Channel στο YouTube, στις 21:00
  • Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό
  • Διάρκεια: 60’

Συντελεστές

  • Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη
  • Βοηθός Παραγωγής: Άντζυ Αυγέρη
  • Curation Partner: Plisskën Festival
  • Pilar Mascarenhas: ντραμς
  • Dj Juba: DJ
  • Mariana Moreno: χορεύτρια
  • Aleksandra Curanova: χορεύτρια
  • Gonçalo Moniz: τεχνικός ήχου
  • Francisco Crato: μάνατζερ περιοδείας
  • Catarina Figueira: MUA

Κινηματογράφηση

  • Σκηνοθεσία & Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Σαρρής
  • Εικονοληψία: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Βάσια Αναγνωστοπούλου, Κοραλία Δογάνη, Φίλιππος Ζαμίδης, Ανδρέας Μάρκου
  • Βοηθός κάμερας: Ιωάννης Μυλωνάς
  • Βοηθός κάμερας & DIT: Γιώργος Κολιός
  • Βίντεο εξοπλισμός: DK Rental House, Rent Photo Video
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
  • Ηχογράφηση & Μείξη Ήχου: Jacopo Fokas
  • Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας
  • Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Γ. Σάρδης – Α10 Post Productions
  • Φωτογράφιση: Πηνελόπη Γερασίμου
  • Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Stages A/Live

Το STAGES A/LIVE είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, που αντέδρασε άμεσα στις κλειστές σκηνές κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για να υποστηρίξει έμπρακτα τις μουσικές σκηνές, τους μουσικούς και όσους βρίσκονται πίσω από τη σκηνή, σε μια δύσκολη συγκυρία απραξίας. Για τις σκηνές που είχαν αδειάσει από καλλιτέχνες, τεχνικούς και θεατές, από ζωή, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε μια ψηφιακή μουσική σκηνή, καθώς ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και η μουσική μας (δια)μορφώνει. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ξαναζωντάνεψε με μοναδικές συναυλίες. Το STAGES A/LIVE έκανε πρεμιέρα στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο του 2021. Χιλιάδες μουσικόφιλοι έζησαν διαδικτυακά τα εκρηκτικά live των Nightstalker και των Ath Kids από το Gagarin 205, των Puta Volcano από το AN Club, των Θραξ Πανκc και του Μικρού Κλέφτη από το We Club, του Παύλος Παυλίδης Trio από το Principal Club Theater, των 63 High από το Eightball Club, των Bazooka από το Lab Art.

Από το 2022 το STAGES A/LIVE γιορτάζει τη μουσική και τους μουσικούς με απρόσμενα live από απρόσμενους χώρους στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Διατίθενται οι συναυλίες των Naxatras στο Ακόντισμα, των Planet Of Zeus στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, του Saske από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, του Ψαραντώνη στο Νερατζέ Τζαμί, τους Larry Gus και Μιχάλη Σιγανίδη στo Antart Studio, της Μαρίνας Σάττι στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Επόμενα διαδικτυακά live:

  • CumGirl8, Δευτέρα 12/02
  • Σtella, Δευτέρα 15/04

Onassis Channel στο YouTube

Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.