Το πρόγραμμα
Τετάρτη 9 Ιουνίου, 9μ.μ. (Αθήνα)
Online Πρεμιέρα
“About the footprints, what we hide in the pockets and other shadows of hope: A film in 7 portraits”
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το νέο φιλμ των Chto Delat σε ανάθεση και συμπαραγωγή του State of Concept Athens και του Framer Framed Amsterdam.
Διάρκεια 84′
Με χαρά ανακοινώνουμε την διαδικτυακή πρεμιέρα της ταινίας «About the footrpints, what we hide in the pockets and other shadows of hope» της ρώσικης κολλεκτίβας Chto Delat που θα γίνει στα πλαίσια του δημόσιου προγράμματος της ατομικής τους έκθεσης που έλαβε χώρα στο State of Concept Athens τον Σεπτέμβριο του 2020. To φιλμ θα προβληθεί ταυτόχρονα στις 9 Ιουνίου στις 20:00 (CEST) για την Ολλανδία και στις 21:00 (EEST) για την Ελλάδα μέσω του καναλιού YouTube του Framer Framed.
Το έργο είναι αποτέλεσμα μίας πειραματικής διαδικασίας των Chto Delat μέσω της χρήσης βασικών κειμένων του Subcomandate Marcos, ( Ζαπατίστας), στην εκπαιδευτική διαδικασία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Μαζί με ένα σεμινάριο που εισηγήθηκε ο αρχιτέκτονας Σταύρος Σταυρίδης στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά, στο οποίο περιέγραψε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ του κινήματος των Ζαπατίστας και του πολιτικού ακτιβισμού στην Ελλάδα, αυτή η διαδικασία δημιούργησε ένα νέο τρόπο εκμάθησης της γλώσσας που εμπλέκει έννοιες του πραγματικού και του φαντασιακού.
13 & 14 Ιουνίου, 18.00 – 22.00 και τις δύο ημέρες
Η ΠΑΤ στο State of Concept Athens
Waste/d Film
Συμμετέχουν οι: Amoqa / Artıkişler collective / Artycok/ Alzbeta Bacikova / Zbynek Baladran / Balkan Can KINO / Ege Berensel / Chai Khana/ Colectivo Vlop Cinema / Ethnofest / David Fedele/ Nayra Sanz Fuentes/ Fradique/ GERAÇÃO 80 / Vit Havranek / Oktay İnce / Katerina Markoulaki / Paula Pin & Maria Mitsopoulou (T
ransnoise) + Wendy Ann Mansilla / Merri Mkrtchyan / Yuri Muraoka/ Pugnant Film Series / Rojava Film Collective / La Société Spectrale / Jonida Gashi, Pleurad Xhafa and Armando Lulaj / Guram Saqvarelidze/ Eirini Tampasouli/ M. Woods
Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (Βαγγέλης Βλάχος, Δέσποινα Ζευκιλή, Γιώτα Ιωαννίδου, Ελπίδα Καραμπά) παρουσιάζει το Waste/d Film, μια διήμερη εκδήλωση προβολής 19 ταινιών, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από διάφορες οργανισμούς, πρωτοβουλίες και αρχεία που εδράζουν σε ποικίλες γεωγραφίες, και παρουσιάζουν τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του απορριμματικού, πλεονάσματος, αποβλήτου, απωλεσθέντος, (waste/d). H ΠΑΤ προσκάλεσε ιδρύματα και συλλογικότητες, συναδέλφους, θεωρητικούς και καλλιτέχνες, που ασχολούνται και ειδικεύονται σε ταινίες και αρχειακό υλικό με στόχο τη δημιουργία ενός ριζώματος απορριμματικών ή πλεοναστικών (waste/d) ταινιών.
Το Waste/d Film εγκαινιάζει τη συνεργασία της ΠΑΤ και του State of Concept Athens, η οποία θα κορυφωθεί το 2022, όταν η ΠΑΤ θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του State of Concept για έναν χρόνο, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του Waste/d διαμέσου εκθέσεων και δημοσίων προγραμμάτων.
Την επιλογή των ταινιών έχουν συνεπιμεληθεί η ΠΑΤ σε συνεργασία με τους προσκεκλημένους φορείς εστιάζοντας στη διασπορά της γνώσης, στη βάση μια ‘παιδαγωγικής μοιράσματος’.
Το έντυπο πρόγραμμα των προβολών είναι σχεδιασμένο από το Studio Lialios-Vazoura και περιέχει πληροφορίες και αναφορές για μελλοντική χρήση και προεκτάσεις της έρευνας του Waste/d Film.
Ευχαριστούμε θερμά τους: Γιάννη Kantea Παπαδόπουλο, Smooth Ugochukwu C. Nzewi, Tatia Skhirtladze, Βασιλεία Στυλιανίδου aka Franck-Lee Alli-Tis.
16 Ιουνίου, 19.30 μ.μ. Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, Ομήρου 14-16
“Οι διαδικασίες της επούλωσης στην πρακτική του Kader Attia”
Μια συζήτηση μεταξύ του Kader Attia και της Ηλιάνας Φωκιανάκη
Στο αίθριο του Ινστιτούτου Γκαίτε των Αθηνών. Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά και θα βιντεοσκοπηθεί.
Στα πλαίσια του δημόσιου προγράμματος της ατομικής έκθεσης του Kader Attia “Το Μουσείο Επούλωσης” στο ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης State of Concept Athens, έχουμε την χαρά να υποδεχθούμε τον Kader Attia στην Αθήνα, σε μια συζήτηση με την επιμελήτρια της έκθεσης. Ο καλλιτέχνης και η επιμελήτρια θα συζητήσουν για την έκθεσή του στην Αθήνα, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, την γενικότερη δουλειά και έρευνά του για την έννοια της “επούλωσης” με επίκεντρο το πρόσφατο φιλμ “The Object’s Interlacing”(2020), έργο ανάθεση από το Kunsthaus Zürich, στο οποιο ασχολείται με το ζήτημα της «αποκατάστασης», ένα θέμα ιδιαίτερα οικείο στο ελληνικό κοινό. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών στον αίθριο χώρο του Ινστιτούτου Γκαίτε.