Η διαδραστική παράσταση – βιωματικό εργαστήρι «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας» παίζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Σταθμός. Πρόκειται για τη νέα δουλειά από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ.

Μια νέα πόλη, ένα νέο σχολείο και συμμαθητές – συμμαθήτριες, μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε ένα παιδί… πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει κάπως εχθρικές συμπεριφορές στο νέο του περιβάλλον. Σε μια τέτοια συνθήκη θα βρεθεί η μικρή μας Έλλη, η οποία νιώθει θυμό και αδικία για την συμπεριφορά του Μίλτου, ενός νέου συμμαθητή της, ο οποίος φαίνεται πως αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες… Όλα όμως θα άλλαξουν όταν η Έλλη θα ανακαλύψει ένα παράξενο βιβλίο με τίτλο «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»! Και κάπως έτσι… η περιπέτεια μας ξεκινά!

***

-Ποια είναι η Έλλη;

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα: Η Έλλη είναι ένα σύγχρονο κορίτσι, το οποίο μετακομίζει με τον πατέρα της σε μια νέα πόλη και καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ξαφνικά και άμεσα… Νέο σπίτι, νέα γειτονιά, νέο σχολείο, νέοι συμμαθητές, νέοι δάσκαλοι και παράλληλα νέες ανασφάλειες, συναισθήματα καινούρια και ανάμεικτα..! Άγχος, αγωνία, ανυπομονησία, αλλά και νοσταλγία για όσα άφησε πίσω της, για τα κερδισμένα, τα σίγουρα, τα αγαπημένα…

-Εκτός της Έλλης, εστιάζουμε καθόλου στον συμμαθητή της, Μίλτο;

Βασίλης Παπαλαζάρου:  Η Έλλη εξελίσσεται μέσα στη διαδρομή της. Η σχέση και οι αντιθέσεις της με τον Μίλτο την κάνουν πιο δυνατή και, ταυτόχρονα, να χρησιμοποιήσει τις υπερδυνάμεις της για να βοηθήσει κάποιον που την έχει ανάγκη. Ο Μίλτος, θωρακισμένος πίσω από τον θυμό του και την αντίδραση, είναι ένα παιδί μοναχικό και εσωστρεφές. Η Έλλη είναι αυτή που θα βρει τα κλειδιά εκείνα να «μαλακώσει» το συναίσθημά του και να κοινωνικοποιηθεί. Και οι δύο μαζί ισχυροποιούν την ατομικότητά τους ώστε να μπορούν να μπουν στο σύνολο και την ομάδα.

-Πώς θα πέσει στα χέρια της Έλλης το βιβλίο «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»;

Βασίλης Παπαλαζάρου: Η Έλλη έχει άγχος στη νέα πόλη που μετακόμισε και, ενώ ξεπακετάρει, ξαφνικά, σε μια ξεχασμένη, σκονισμένη κούτα, βρίσκει ένα βιβλίο που δεν είχε προσέξει ποτέ ως τώρα. Έχει έναν περίεργο τίτλο: «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας». Και αυτό είναι το εισιτήριο.

– Τι είδους υπερδυνάμεις θα ανακαλύψουν τα παιδιά;

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα: Τις υπερδυνάμεις που δεν έχουν οι «τυπικοί» υπερήρωες..! Θα ανακαλύψουν τη δύναμη της συνεργασίας, της αυτοπεποίθησης, της ενσυναίσθησης και γενικά δυνάμεις που κρύβουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας και μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε κι ύστερα να προσφέρουμε και στους άλλους βοήθεια για να ανακαλύψουν τη δική τους δύναμη!

-Ως ομάδα επανέρχεστε στην έννοια της ενσυναίσθησης…

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα: Το Ονειρόδραμα ασχολείται πάντα με θέματα που απασχολούν τις σχολικές κοινωνίες, αν και το θέμα της «ενσυναίσθησης» θα έπρεπε να απασχολεί και τις κοινωνίες των ενηλίκων κυρίως! Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε και να θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε το πώς αισθάνεται ο άλλος. Κι επειδή τα παιδιά είναι το μέλλον μας, θα είναι καλό να γνωρίζουν την έννοια της ενσυναίσθησης από αυτήν την ηλικία.

-Ως Ονειρόδραμα έχετε και άλλες παραστάσεις – εργαστήρια. Τι σας έχει κάνει να καταλήξετε σε αυτό; 

Βασίλης Παπαλαζάρου: Το θέατρο αποκαλύπτει στα παιδιά και στον θεατή μια ευρεία προβληματική, προβληματίζει, ψυχαγωγεί. Το εργαστήριο λειτουργεί πια αναπόσπαστα από τη θεατρική δράση. Αποτελεί την αποκωδικοποίηση συμπεριφορών και περνά στο βίωμα. Πώς το παιδί μπορεί να μπει στο συναίσθημα του ήρωα, να ανακαλύψει την αλήθεια του και να φωτιστεί το κομμάτι εκείνο που το ίδιο το παιδί θέλει να διαχειριστεί και να εξωτερικεύσει. Ξεπερνάμε τα όρια της διάδρασης: το παιδί ενεργεί και, αποκαλύπτοντας τον καλλιτεχνικό του εαυτό, αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που τα εμπεριέχουν.

-Μπορείτε να μας σχολιάσετε τη μουσική της παράστασης «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»;

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα: Η μουσική είναι του Roman Gomez, είναι μελωδίες, ήχοι και τραγούδια που υπογραμμίζουν ή συνοδεύουν λειτουργικά την παράσταση. Στα τραγούδια, η μουσική σε συνδυασμό με τους στίχους, τους οποίους υπογράφει η Στέλλα Μουδάτσου, ολοκληρώνουν άψογα, θεωρώ, τα νοήματα και τον ψυχισμό των ηρώων.

-Σε τι ηλικίες απευθύνεται η παράσταση;

Βασίλης Παπαλαζάρου: Στην παράσταση έρχονται παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Το κάθε παιδί θα λάβει από τη δράση αυτό που φωτίζει το δικό του κομμάτι και αυτό που έχει το ίδιο ανάγκη να εξερευνήσει. Ιδανικά, θα λέγαμε από τεσσάρων ετών ως δέκα, καθώς είναι το στάδιο εκείνο του παιδιού που αναγνωρίζει τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και προσπαθεί να τα διαχειριστεί.

-Θεωρείτε πως είναι καλύτερο να δει / συμμετέχει στην παράσταση ένα παιδί με γονείς, συμμαθητές ή φίλους;

Βασίλης Παπαλαζάρου: Εξαιρετική ερώτηση. Η παράσταση – εργαστήριο αποτελεί εργαλείο για το παιδί και τον συνοδό του. Είναι μια κοινή εμπειρία και μια αφορμή για τη μετέπειτα εξέλιξη του μηνύματος.

-Για εσάς, τι στοιχεία οφείλει να έχει το παιδικό θέατρο στο σήμερα;

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα: Το παιδικό θέατρο οφείλει να απευθύνεται στα παιδιά με τον ίδιο τρόπο που θα απευθύνεται σε ενήλικες. Κείμενο, υποκριτική, φώτα, μουσική, σκηνικά και κοστούμια, όλα μα όλα, οφείλουν να έχουν την ποιότητα και το ενδιαφέρον που θα είχε μια οποιαδήποτε άλλη παράσταση.

-Τι καθιστά μια μέρα στη δουλειά σας «καλή»;

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα: Η μέρα που θα ξημερώσει και θα με οδηγήσει σε μια συνεργάσιμη, χαμογελαστή ομάδα παιδιών, που όσο παίζουμε την παράσταση παρακολουθούν με τα ματάκια τους προσηλωμένα σε εμάς, γελάνε με την ψυχή τους, συμμετέχουν και αντιλαμβάνονται όσα διαδραματίζονται μπροστά τους, και στο τέλος χειροκροτούν αυθόρμητα, αυτά όλα για μένα είναι μια υπέροχη μέρα στη δουλειά!

Βασίλης Παπαλαζάρου: Όταν έχεις να συναντήσεις ωραίους συνεργάτες να επικοινωνήσεις. Έπειτα, και ενώ βλέπεις τι γίνεται γύρω σου και απογοητεύεσαι, όταν βγαίνεις στη σκηνή και βλέπεις τα χαμόγελα των παιδιών, όπως και να είναι η μέρα σου μετατρέπεται σε όμορφη.

Photo Credit: Γιάννης Τσιγκέλης

Διαβάστε επίσης:

Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας, από την ομάδα Ονειρόδραμα στο θέατρο Σταθμός