Στην άκρη του βατήρα, από την ομάδα χορού Αμάγαλμα σε Πάτρα, Κύπρο και Αθήνα

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα, ύστερα από την περσινή επιτυχία των sold out παραστάσεων και των 5 παρατάσεων, παρουσιάζει και τη νέα σεζόν -σε Πάτρα, Κύπρο και Αθήνα- την παράσταση «Στην άκρη του Βατήρα», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα, ύστερα από την περσινή επιτυχία των sold out παραστάσεων και των 5 παρατάσεων, παρουσιάζει και τη νέα σεζόν -σε Πάτρα, Κύπρο και Αθήνα– την παράσταση «Στην άκρη του Βατήρα», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

28 & 29 Σεπτεμβρίου 2015 στην Πάτρα | Λιθογραφείον

6, 7, 8 Οκτωβρίου 2015 στη Λεμεσό | Πολυχώρος Συνεργείο

16 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα | Μπαγκλαντές

Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφαστικότητά της και στα αδιέξοδα που -κατά κύριο λόγο- η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της.

«Με όση λογική της απομένει συλλογίζεται λάθος».

Πρόκειται για μια γυναίκα της Εποχής, η οποία στέκεται μετέωρη ανάμεσα σε επίμονα, αναπάντητα ερωτήματα και φόβους. Η κρίση της είναι καταρχάς υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως κονωνική, οικονομική, πολιτική, ηλικιακή.

Θραυσματικές σκηνές, που αρχικά φαίνονται να αναφέρονται σε διαφορετικές προσωπικότητες γυναικών, συμπληρώνουν ένα αντιφατικό και πολύμορφο παζλ μιας προσωπικότητας που βρίσκεται στο μεταίχμιο. Στην άκρη του βατήρα.

Η ξεχωριστή performer Σάνια Στριμπάκου ερμηνεύει θαρραλέα με το σώμα, με το λόγο και με το αντικείμενο, τα διάφορα πρόσωπα της εναγώνιας γυναίκας. Η μη γραμμική αφήγηση του έργου συντελείται μέσα από ανοίκειες εικόνες, όπου το αλλόκοτο αναμυγνείεται με το αντιφατικό, το αναπαραστατικό αναιρείται από το μη-ρεαλιστικό, το αυτοβιογραφικό διακόπτεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό.

Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό.

Συντελεστές

Σύλληψη – χορογραφία – σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαρία Γοργία

Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου

Συμμετέχει: Τίμος Ζέχας

Κείμενα: Σάμιουελ Μπέκετ, Χάινερ Μύλλερ, Μαρία Γοργία, Σάνια Στριμπάκου

Βοηθός χορογράφου: Μυρτώ Δελημιχάλη

Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Μισουρίδης

Φωτισμοί: Γιάννης Μισουρίδης

Φωτογραφία: Γιάννης Μισουρίδης

Η ομάδα χορού αμάλγαμα, υποστηρίζοντας την ανεπιτήδευτη κίνηση των σκηνοθετών Νούλα, Καμαράτου και Κουτσολέλου για την ίδρυση ενός πραγματικά avant garde χώρου στο κέντρο της Αθήνας, επιλέγει για τη νέα της παραγωγή το «Μπαγκλαντές». Η αισθητική του χώρου αναδεικνύει αλλά και αναδεικνύεται από την κεντρική ιδέα του έργου. Η ανάγκη μας να ξεφύγουμε -μέσα σε αυτή την οξυμένη περίοδο κρίσης- από την καθιερωμένη συνθήκη του θεάτρου, μας οδήγησε στην οδό Χαλκοκονδύλη. Σε μια πραγματικά υποβαθμισμένη περιοχή, χωρίς οικονομική αξίωση, χωρίς εισιτήριο, για να μπορούμε -σε πείσμα των καιρών- να σταθούμε πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου.

Η αμάλγαμα (www.amalgama.com.gr) ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ «Resolutions» (The Place Theatre, London, 1997). Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 1998. Έχει στο ενεργητικό της 15 χορογραφίες και 11 παραγωγές, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Ιταλία και Κροατία. Το 2004 η ομάδα συμμετείχε, μετά από παραγγελία του έργου «Οι Άθλοι του Πένταθλου» στις Τελετές Υποδοχής Αθλητών (οργάνωση ΑΘΗΝΑ 2004). Η «αμάλγαμα» στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων έργων που βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού και αισθητικού προβληματισμού, πάνω στη θέση της τέχνης επί της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας και τα όρια ανάμεσα στη φόρμα και την ιδεολογία, εχει συμμετάσχει με performances στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Θεσσαλονίκης (Μάιος 2011), στα Rooms της Gallery Kappatos (Saint George Lycabettus 2012), στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ιούνιος 2012), στο Φεστιβάλ «Theatri di Vita» στη Μπολόνια (Ιούλιος 2012), στα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2012) και Φεστιβάλ Χορού Dance Days  Chania (Χανιά 2013).

Η Μαρία Γοργία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και το 1992 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφω και έλαβε μέρος στη «Βραδιά Νέων Χορογράφων» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Σπούδασε με υποτροφία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στο Laban Centre for Movement & Dance, και είναι κάτοχος MA in Dance Studies, με ειδίκευση στη χορογραφία. Έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού από την Αθήνα, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ και έχει διδάξει σύγχρονο χορό, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου. Έχει υπάρξει μέλος της ομάδας οργάνωσης του European Contact International Teachers Exchange που διοργανώθηκε στην Αθήνα το 2004, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) καθώς και του ΙΕΤΜ (International Network for Contemorary Performing Arts).

Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ