Στης Πλάκας τις ανηφοριές: μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρο Badminton

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας παρουσιάζει στο Θέατρο Badminton τη μουσικοθεατρική παράσταση, Στης Πλάκας τις ανηφοριές, για μία μόνο ημέρα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας παρουσιάζει στο Θέατρο Badminton τη μουσικοθεατρική παράσταση, Στης Πλάκας τις ανηφοριές, για μία μόνο ημέρα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα μπελκάντο της Αθήνας: από την επτανησιακή στην αθηναϊκή καντάδα, στην οπερέτα, το ταγκό και το αρχοντορεμπέτικο.

Οι ωραιότερες επτανησιακές και αθηναϊκές καντάδες και τα τραγούδια του κρασιού μάς μεταφέρουν νοερά στην εποχή του ρομαντισμού, στα καντούνια και στις ρούγες του Ιονίου και στην παλιά Αθήνα, «Στης Πλάκας τις ανηφοριές». Η Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, πλαισιωμένη από το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της Μαντολινάτας του Ιονίου, μπαίνει στον συναυλιακό χώρο τραγουδώντας και κάνοντας σερενάδα στους θεατές, κι έπειτα κατευθύνεται στη σκηνή γύρω από ένα τραπέζι με κρασί, σ’ ένα σκηνικό που αναβιώνει εικόνες της παλιάς πλακιώτικης ταβέρνας.

Εκεί, «στην παλιά ταβέρνα με τη λατέρνα και το σκουμπρί», θα υποδεχθεί την παλιοπαρέα ο θρυλικός «Μπαρμπαγιάννης κανατάς», τον οποίο υποδύεται ο βαθύφωνος Χρήστος Αμβράζης. O κάπελας κερνά κρασί τους χορωδούς και τους καλεί στο «Γλέντι μας» τραγουδώντας «Θα το πιείς ένα ποτήρι, θα το πιείς», «Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια», «Εις τον αφρό της θάλασσας», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά», «Δυο γλυκά ματάκια» και άλλα πολλά.

Όμως απόψε η παρέα έχει πολλές εκπλήξεις και εκλεκτούς καλεσμένους: τη μεγάλη ντίβα «Ριρίκα», που υποδύεται η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και που ήταν η καλύτερη «Κάρμεν» της εποχής, αλλά και τον «Πρίγκηπα», τον τενόρο Αντώνη Κορωναίο, τον καλύτερο «Δούκα» του Ριγκολέτου. Πώς είναι δυνατόν δυο καλλιτέχνες της όπερας να τραγουδούν καντάδες του κρασιού; Ο Δούκας τούς τραγουδά «Εγώ θα κόψω το κρασί» και η Κάρμεν «Μια κομψή μαντάμ σαν κι εμένα», αλλά η χορωδία όλα τα καταφέρνει, απαντώντας: «Ακόμα ένα ποτηράκι».

Κι αυτή η γυναίκα-διαόλου κάλτσα τσιγκλάει τον Μπαρμπαγιάννη κανατά να θυμηθεί τον «Συνταγματάρχη» σ’ ένα ερωτικό παιχνίδι γεμάτο «Τικ τακ», προκαλώντας τη ζήλια του Δούκα, που επιστρατεύει τη γλύκα της φωνής του: «Τι μάτια, τι όμορφα μάτια».

Όμως επειδή η καντάδα, η όπερα και ο έρωτας είναι άσχημο μικρόβιο, οι καλλιτέχνες καλούν στην παρέα έναν διάσημο συνθέτη της εποχής να δώσει λύσεις μαγικές. Τον υποδύεται ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος θυμάται στο πιάνο τον Αττίκ, τον Σουγιούλ, τον Χαιρόπουλο και όλους τους «παλιούς». Αλλά θα πρέπει να παίξει και όπερα για τους καλλιτέχνες και… ναι, να στείλει το καράβι του ερωτοχτυπημένου Πρίγκηπα στο λιμάνι της Κάρμεν, παίζοντας το «Είσαι το λιμάνι μου».

Ωστόσο ο μαέστρος φυλά τη μεγαλύτερη έκπληξη! Παρουσιάζει στη σκηνή έναν ιδιαίτερο καλεσμένο, τον μεγάλο λαϊκό τροβαδούρο της εποχής Μπάμπη Τσέρτο, ο οποίος θυμάται τον σπουδαίο Νίκο Γούναρη και τα αρχοντορεμπέτικα του Μιχάλη Σουγιούλ. Και τότε το «Γλέντι μας» κορυφώνεται.

Κι επειδή, ναι, όλα οφείλονται στους γλυκούς ήχους του μαντολίνου και της κιθάρας… Ναι, «Απόψε την κιθάρα μου», «Στης νύχτας τη σιγαλιά», «Στης Πλάκας τις ανηφοριές».

Τα κείμενα, την ενορχήστρωση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, Παναγής Μπαρμπάτης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ