Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με στόχο την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην εκπαίδευση,

φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τον κύκλο εργαστηρίων για το αρχαίο δράμα με τίτλο «Στους καθρέφτες της Ελένης: Κύκλος εργαστηρίων για το αρχαίο δράμα με αφορμή την Ελένη του Ευριπίδη» από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Απριλίου 2012.

Ο κύκλος περιλαμβάνει 4ωρης, 6ωρης και 8ωρης διάρκειας βιωματικά εργαστήρια σκηνοθεσίας, υποκριτικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, κινησιολογίας, μουσικής διδασκαλίας του Χορού και κατασκευής προσωπείου.

 

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει
Αντιγόνη Γύρα, χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα και του Κινητήρας Studio artistic residency centre
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012
ΩΡΕΣ: 09.30-13.30 (4 ώρες)
ΚΟΣΤΟΣ: 50 ευρώ
ΧΩΡΟΣ: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, ΑΘΗΝΑ

Ένα βιωματικό σεμινάριο κίνησης με στόχο την εξερεύνηση της Ωραίας Ελένης μέσα στο σώμα μας. Καθένας από εμάς κρύβει μια Ωραία Ελένη μέσα του, άντρας ή γυναίκα. Σε ποιo σημείο του σώματός μας βρίσκεται αυτή κρυμμένη; Ποια είναι τα ωραία μας σημεία, ποια είναι τα πιο εκτεθειμένα, ποια τα πιο ευάλωτα; Πώς η ατομική κίνηση μετατρέπεται σε ομαδική;
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ελαφρύ ζέσταμα με βάση τη σκελετική αντίληψη, την αίσθηση του βάρους και της ροής. Το δεύτερο μέρος βασίζεται σε αυτοσχεδιασμό πάνω στο θέμα, ατομικό, ομαδικό και σε ζευγάρια. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, σε μικρές υπο-ομάδες δημιουργούμε κάτι μικρό με τη μορφή κοινού χορικού, το οποίο παρουσιάζουμε μέσα στην ευρύτερη ομάδα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί “προϋπηρεσία” στην κίνηση, μόνο καλή διάθεση και συγκέντρωση. Ελαφρά ρούχα γύμνασης (φόρμες) και ξυπόλητοι ή με αθλητικές κάλτσες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αντιγόνη Γύρα είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON απ΄ όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Με την ομάδα της «Κινητήρας χοροθέαμα» έχει χορογραφήσει πλειάδα έργων έως σήμερα κι έχει οργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικές διαλέξεις για θέματα χορού και θεάτρου. Το 1995 κέρδισε το Β’ Βραβείο Νέων Χορογράφων «Ραλλού Μάνου» με το έργο Τα παραμύθια που Μεγάλωσες, Μεγάλωσαν. Το 1997 το έργο της Πόρτες και Σύννεφα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών του Τορίνο και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το 2002 το σόλο της Ξεκόλλα με την Ιωάννα Καμπυλαυκά προκρίθηκε στο Διαγωνισμό Χορογραφίας του Ανόβερο. Το 2004 δημιούργησε τα έργα 1896 και Λυσιστράτη, χοροθέατρα δρόμου, κατόπιν παραγγελίας του Αθήνα 2004. Το 2006 το έργο της Lysistrata’s Cry και το 2008 το έργο της ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡαόρατη επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν αντίστοιχα στην 2η και 3η Πλατφόρμα Χορού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με το έργο ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡαόρατη εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8th International Fringe Festival στην Ταϊλάνδη. Τον Φεβρουάριο του 2010 παρουσίασε το σόλο Gone στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος CITY TO CITY CABARET στη Σόφια και την Αθήνα. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με πολλά σχήματα και σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων το Θέατρο Τέχνης (Γ. Λαζάνης ), ΘΟΚ (Χ. Σιοπαχάς), Εθνικό Θέατρο (Γ. Θεοδοσιάδης, Ε. Θεοδώρου), Ομάδα Θέαμα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαματας (Γ. Κακλέας), Θέατρο Πόρτα (Α. Καλογρίδης), Θέατρο Μουσούρη, Θέατρο Σημείο ,Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δ. Αράπογλου), Ομάδα Ίσον Ένα (Ι.Ρεμεδιάκη), Ομάδα ΟΨΕΙΣ (Α. Τομπούλη) κλπ. Έχει διδάξει κίνηση στις δραματικές σχολές Βεάκη, Φωτιάδη και Θεοδοσιάδη και χορό-χορογραφία στην Κ.Σ.Ο.Τ. και στο Κέντρο Ντάνκαν. Το 2009 έγινε περιοδεία στην επαρχία του έργου της Η πλεκτάνη με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και του Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Από τον Δεκέμβριο του 2008 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, μαζί με τη Βίκυ Αδάμου, του πρώτου residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, του Kινητήρας studio (www.kinitiras.com , www.kinitirastudio.com ).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
Τραγικός χορός & μουσική / μουσική & τραγικός χορός
Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης – καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012
ΩΡΕΣ: 11.00-15.00 (4 ώρες)
ΚΟΣΤΟΣ: 50 ευρώ
ΧΩΡΟΣ: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, ΑΘΗΝΑ
Σύντομη αναδρομή στην ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής αντιμετώπισης του χορού και των χορικών: αναφορά και ανάλυση τρόπων και τεχνικών, αισθητική και δραματουργική ερμηνεία μέσω της μουσικής. Τέλος, με βάση τα χορικά της Ελένης του Ευριπίδη, θα αναζητηθεί ένας τρόπος μελέτης και αναζήτησης του τρόπου της μουσικής τους εκφοράς.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης το 1969. Σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία. Τα πτυχία του συνοδεύονται από διακρίσεις και βραβεία.

Ανάμεσα στα εβδομήντα και πλέον έργα του ξεχωρίζουν τέσσερεις Συμφωνίες, μονόπρακτες όπερες, το Κοντσερτίνο για βιόλα, το Κοντσερτίνο για κοντραμπάσο, το Κοντσέρτο για πιάνο, η ελεγεία «Σμύρνη, η πόλη που ταξίδευε στον ουρανό» για βιολί και ορχήστρα, οι τρεις Λειτουργίες, η Σονάτα για βιολί & πιάνο, τα τέσσερα Κουαρτέτα εγχόρδων, οι 24 Ελληνικοί Χοροί για το Μουσείο Μπενάκη κ.ά. Έργα του παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ουκρανία και τη Γερμανία από συγκροτήματα όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία δωματίου της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, η Χορωδία της Ακαδημίας Λιστ, η Συμφωνική ορχήστρα του Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική «Μιχαήλ Ζόρα» του Bacau, οι Σολίστες της Πράγας, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Opus Femina, η συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Dokuz της Σμύρνης, η Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου  κ.α. Έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας συνθέτοντας τη μουσική για περισσότερα από σαράντα έργα. Βασικός μουσικός συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005.  Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodaly. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του το 2008.