Tα μυστικά της αρχαιότερης και πλουσιότερης κουζίνας του κόσμου παρουσιάζονται σto Συμπόσιο με θέμα Aρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία …
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον συμπόσιο που διοργανώνεται από την εταιρεία Artifex, στις 7 και 8 Μαϊου, στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής.
Το Συμπόσιο αυτό έχει ως στόχο να μυήσει τόσο τους ειδήμονες, όσο και τους ερασιτέχνες στα μυστικά της αρχαιότερης, πλουσιότερης και πιο αυθεντινής κουζίνας του κόσμου με ένα πλήρες πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις γνωστών συγγραφέων, καθηγητών και ερευνητών στον τομέα των βυζαντινών και αρχαιοελληνικών σπουδών και της επιστήμης της διατροφής, εισηγήσεις κριτικών γεύσης και οινολόγων, εργαστήρια μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, ξενάγηση στο εξαίρετο νέο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη καθώς επίσης και ένα μοναδικό θεματικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας.
«Τα περισσότερα στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας ήταν ασφαλώς γνωστά στην περιοχή του Αιγαίου από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας, από τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και πολύ λίγα πράγματα ήρθαν να προστεθούν έκτοτε. Με τα σταφύλια και το κρασί, τις σταφίδες, τα σύκα και το μέλι, το σταρένιο ψωμί και τα κριθαρένια γλυκίσματα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, το αρνάκι και το κατσικάκι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα χταπόδια και τα καλαμαράκια, η ελληνική κουζίνα είχε συμπληρώσει ήδη εδώ και τρεις ή περισσότερες χιλιάδες χρόνια τα βασικά συστατικά της και, με δεδομένες τις απλές μεθόδους που χαρακτηρίζουν την καλύτερη ελληνική μαγειρική, τόσο στα χρόνια του Αρχέστρατου όσο και στις μέρες μας, η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης δεν έχασε ποτέ την αυθεντική και μοναδική της γεύση», γράφει ο Andrew Dalby, ο πλέον αναγνωρισμένος σήμερα ιστορικός της διατροφής παγκοσμίως και κύριος ομιλητής του Συμποσίου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο Συμπόσιο επίσης συμμετέχουν οι ομιλητές: Johannes Koder, καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας, Louis Grivetti, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα της Διατροφής στο UC Davis, Ηλίας Αναγνωστάκης, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Αλέξανδρος Γιώτης, κριτικός γαστρονομίας και εδεσματολόγος, Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος, Αλβέρτος Αρούχ, κριτικός γεύσης και συγγραφέας, Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής οργάνωσης και διαχείρισης μονάδων διατροφής, Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός και συγγραφέας, Θεοφάνης Καραμπατσάκης, επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Λεοντσίνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και Παναγιώτης Σουλτάνης, φιλόλογος και αρθρογράφος.
Στο Συμπόσιο, που διαρκεί 2 ημέρες, οι συμμετέχοντες εκτός από τις θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις που θα λάβουν για τις μαγειρικές συνήθειες και την τέχνη του συμποσιασμού των προγόνων μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό και ένα βυζαντινό δείπνο με τη συνοδεία αντίστοιχα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής μουσικής. Στις θεματικές συναυλίες θα παίξουν: στις 7 Μαϊου η διεθνούς φήμης αρπίστρια Ε. Κιοσόγλου συνοδευόμενη από ξύλινο φλάουτο, και στις 8 Μαϊου μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από ούτι, κανονάκι, αυλό και μπεντίρ, με μουσικούς του Ωδείου ΤΕΤΤΙΞ.
O Andrew Dalby, ο μεγαλύτερος σύγχρονος ιστορικός της διατροφής, συγγραφέας των Σειρήνειων Δείπνων, έρχεται στην Ελλάδα !
Είναι ο κύριος ομιλητής στο Συμπόσιο με θέμα: «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή γαστρονομία»
O Αndrew Dalby, ο μεγαλύτερος σύγχρονος ιστορικός της διατροφής, συγγραφέας του παγκόσμιου best seller, Σειρήνεια Δείπνα έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει για τις «τοπικές σπεσιαλιτέ και την ονομασία προέλευσης στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ελλάδα» ως κύριος ομιλητής στο συμπόσιο με θέμα «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία» που διοργανώνεται στις 7 και 8 Μαϊου, στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής.
Στα Σειρήνεια Δείπνα, το πρώτο βιβλίο του Dalby, με το οποίο και κέρδισε το βραβείο «Runciman», ο συγγραφέας δίνει την πρώτη πλήρη ιστορική περιγραφή των τροφών και της γαστρονομίας στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα ίχνη της αδιάσπαστης συνέχειας της ελληνικής κουζίνας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.
«Το φαγητό και το ποτό εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς, όχι μόνον την απλή συντήρηση. Η φιλοξενία είναι το τσιμέντο της φιλίας και μια πρόποση μπορεί να επικυρώσει έναν έρωτα…..Στην Αθήνα, το τυπικό δώρο ενός εραστή ήταν ο λαγός, δώρο κατάλληλο για έναν περήφανο κυνηγό σε έναν τόπο όπου δεν υπήρχαν και πολλά θηράματα για να κυνηγήσει κανείς», είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Σειρήνεια Δείπνα».
Ο Andrew Dalby, γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1947 και ζει στη Γαλλία. Είναι γλωσσολόγος, μεταφραστής και ιστορικός που συχνότερα γράφει για την ιστορία της διατροφής. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκεί μελέτησε λατινικά και ελληνικά καταρχάς, και στη συνέχεια τις γλώσσες του ρομαντισμού και γλωσσολογία.
Mετά τα Σειρήνεια Δείπνα, έγραψε το βιβλίο The Classical Cookbook, το πρώτο ιστορικό βιβλίο μαγειρικής μετά το Apicius. Το βιβλίο Dangerous Tastes για την ιστορία των μπαχαρικών ανακηρύχθηκε το βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς 2001.
Το 2006 έγραψε τo βιβλίο Rediscovering Homer που αφορά προβλήματα καταγωγής, ημερομηνίας και συγγραφής των επών Ιλιάδα και Οδύσσεια. Επίσης ασχολήθηκε με το θέμα της παρακμής και της εξαφάνισης των γλωσσών από τα αρχαία χρόνια στη νεότερη εποχή με το βιβλίο Language in Danger. Το θέμα του νέου του βιβλίου είναι The World of Wikipedia.
«Το νερό και το κρασί ήταν άφθονα, οι ποιότητες όμως του δεύτερου διέφεραν από μέρος σε μέρος και μόνον οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν το κρασί που έπιναν. Οι ζωμοί, οι χυλοί και οι σούπες οσπρίων, οι πολτοί από κριθάρι και το μάυρο (το «βρώμικο» ψωμί ) ήταν τα βασικά είδη διατροφής, οικεία και προσιτά σε όλους»…
«Το ψάρι ήταν ένα άκρως συμβολικό, άκρως σημαντικό και άκρως εκτιμώμενο στοιχείο της διατροφής των περισσοτέρων Ελλήνων της κλασσικής εποχής. Περιστασιακά τουλάχιστον τα ψάρια θυσιάζονταν. Γνωρίζουμε πως τα οστρακοειδή, ο τόννος, ο λούτσος και ο κυπρίνος καταναλώνονταν στην Ελλάδα για χιλιάδες χρόνια…», γράφει ο Andrew Dalby στα Σειρήνεια Δείπνα.
Το Συμπόσιο αυτό με θέμα: «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ» έχει ως στόχο να μυήσει τόσο τους ειδήμονες, όσο και τους ερασιτέχνες στα μυστικά της αρχαιότερης, πλουσιότερης και πιο αυθεντινής κουζίνας του κόσμου με ένα πλήρες πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις γνωστών συγγραφέων, καθηγητών και ερευνητών στον τομέα των βυζαντινών και αρχαιοελληνικών σπουδών και της επιστήμης της διατροφής, εισηγήσεις κριτικών γεύσης και οινολόγων, εργαστήρια μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, ξενάγηση στο εξαίρετο νέο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη καθώς επίσης και ένα μοναδικό θεματικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας.
Στο Συμπόσιο επίσης συμμετέχουν οι ομιλητές: Johannes Koder, καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας, Louis Grivetti, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα της Διατροφής στο UC Davis, Ηλίας Αναγνωστάκης, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Αλέξανδρος Γιώτης, κριτικός γαστρονομίας, συγγραφέας και εδεσματολόγος, Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος και συγγραφέας, Αλβέρτος Αρούχ, κριτικός γεύσης και συγγραφέας, Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής οργάνωσης και διαχείρισης μονάδων διατροφής, Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός και συγγραφέας, Θεοφάνης Καραμπατζάκης, περιβαλλοντολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Λεοντσίνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και Παναγιώτης Σουλτάνης, φιλόλογος και αρθρογράφος.
Στο Συμπόσιο, που διαρκεί 2 ημέρες, οι συμμετέχοντες εκτός από τις θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις που θα λάβουν για τις μαγειρικές συνήθειες και την τέχνη του συμποσιασμού των προγόνων μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό και ένα βυζαντινό δείπνο με τη συνοδεία αντίστοιχα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής μουσικής. Στις θεματικές συναυλίες θα παίξουν: στις 7 Μαϊου η διεθνούς φήμης αρπίστρια Ε. Κιοσόγλου συνοδευόμενη από ξύλινο φλάουτο, και στις 8 Μαϊου μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από ούτι, κανονάκι, αυλό και μπεντίρ, με μουσικούς του Ωδείου ΤΕΤΤΙΞ.
Η γαστρονομική επιμέλεια των πιάτων που θα παρουσιαστούν στα εργαστήρια, καθώς και των πιάτων που θα προσφερθούν στα γεύματα και τα δείπνα θα γίνει από τον chef κ. Ηλία Αναστασιάδη, καθηγητή του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.
Οι συνταγές είναι εμπνευσμένες από το βιβλίο «Ιστορία Μαγειρικής & Διατροφής» του Αλέξανδρου Γιώτη, εκδόσεις Les Livres du Toursime.
Στην παρασκευή τους θα συνεργαστούν οι καθηγητές του Εκπαιδευτικού Ομίλου
LE MONDE κκ. Αναστάσιος Αλεξιάδης, Ηλίας Αναστασιάδης, Γιώργος Γογόπουλος, Δρόσος Ξυνογαλάς και μαθητές της σχολής LE MONDE.
Το Συμπόσιο διοργανώνει η Artifex, εταιρεία που ειδικεύεται σε επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά συνέδρια, σεμινάρια και φεστιβάλ.
H εταιρία ARTIFEX στο πλαίσιο της συνεργασίας μας για το Συμπόσιο «ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» κάνει την εξής προσφορά:
Κόστος συμμετοχής για 2 μέρες (7 και 8/5): 150 ευρω για το 1ο άτομο και 130 ευρώ για το συνοδό μέλος
Κόστος συμμετοχής για 1 μέρα (7 ή 8 /5 ): 75 ευρω για το 1ο άτομο και 65 ευρώ για το συνοδό
Κόστος συμμετοχής δείπνου (7 ή 8/5/11): 35 ευρώ
Με την υποστήριξη της σχολής Le Monde.