Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους την ταινία Σχολικά Γυμνάσια (Middle School: The Worst Years of my Life).
Ένα σύγχρονο μίγμα του «Ferris Bueller’s Day Off» και του «Μόνος στο Σπίτι» που θα αγαπηθεί από τους μαθητές όλου του κόσμου, τα «Σχολικά Γυμνάσια» ήρθαν για να αποδείξουν ότι οι κανόνες υπάρχουν για να ΜΗΝ τηρούνται!
Ο Ρέιφ έχει καλλιτεχνική φαντασία επικών διαστάσεων… και ένα μικρό πρόβλημα με την εξουσία και τους κανόνες, το οποίο και φουντώνει όταν μεταφέρεται σε ένα άκρως αυστηρό και καταπιεστικό σχολείο. Ο Ρέιφ και ο καλύτερός του φίλος καταστρώνουν ένα σχέδιο για να πατήσουν κάθε έναν κανόνα του σχολείου, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα φυσικά.
Η μάχη τους με τον διευθυντή φέρνει το χάος στον πραγματικό κόσμο, αλλά και σε εκείνον στο μυαλό του Ρέιφ. Ο διευθυντής, όμως, δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα…
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγα λόγια για την ταινία
Ίσως αυτό εκπλήξει τους φαν του (γνωστού για τις αστυνομικές του ιστορίες) συγγραφέα Τζέιμς Πάτερσον, αλλά το πιο πετυχημένο του έργο δεν έχει να κάνει με ντετέκτιβ, εγκληματική συμπεριφορά και υπόπτους. Αντίθετα, η τιμή αυτή για τον συγγραφέα, που κρατά το ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα μπεστ σέλερ των New York Times, πηγαίνει στη σειρά «Middle School: The Worst Years of my Life», η οποία έχει πουλήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε 59 χώρες και 28 γλώσσες παγκοσμίως. Ο Πάτερσον είναι δικαίως περήφανος για την επιτυχία αυτή: «Χαίρομαι πάρα πολύ το γεγονός ότι το βιβλίο μου επιλέγεται από σχολεία και βοηθά στο να καλλιεργήσει την αγάπη τους για το διάβασμα. Ελπίζω να κάνει όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία». Πώς όμως αποφάσισε να στραφεί στην παιδική λογοτεχνία; Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου του, Τζακ, ο Πάτερσον αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστορία για να ενθαρρύνει τον γιο του να αγαπήσει το διάβασμα. «Δεν ήταν κάτι που τον τραβούσε ιδιαίτερα. Ένα καλοκαίρι, του αγοράσαμε διάφορα βιβλία και είδαμε μεγάλη διαφορά στην ανάγνωση και την γραφή του, αφότου τα διάβασε. Τώρα πλέον είμαι αφοσιωμένος στις ιστορίες για παιδιά – είναι εξάλλου το καλύτερο κοινό. Αγαπούν τις ιστορίες με πάθος και μου στέλνουν υπέροχα γράμματα». Αναγνωρίζοντας τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί η αγάπη του για το διάβασμα, ο Πάτερσον έχει συγκεντρώσει πάνω από 38 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό υποτροφιών για πανεπιστήμια, σχολικών βιβλιοθηκών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και προγραμμάτων που προωθούν το διάβασμα και την εκπαίδευση.
Η αφοσίωση του Πάτερσον στον σκοπό αυτό και η συμμετοχή του στο πρότζεκτ (είναι executive παραγωγός στην ταινία) ήταν βασικά θετικά σημεία για την Λόρεν Γκρέιαμ («Gilmore Girls»), που υποδύεται την μητέρα του πρωταγωνιστή. «Τον ήξερα πριν καν μάθω για την ταινία – αν πας στην ιστοσελίδα του, βλέπεις ότι ο άνθρωπος έχει γράψει όλα τα βιβλία του κόσμου!», λέει γελώντας η Γκρέιαμ. «Είναι όμως φοβερά εντυπωσιακή και η φιλανθρωπική του δράση υπέρ της ανάγνωσης και της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού».
Ο Πάτερσον και οι συντελεστές της ταινίας επέλεξαν την συγκεκριμένη ιστορία ως την πρώτη γιατί χάρη σε αυτήν μπορούν να μιλήσουν για το πώς έχει εξελιχθεί η εκπαίδευση στις ΗΠΑ, το πώς εντάσσονται η τέχνη και η δημιουργικότητα στην εκπαίδευση σήμερα (ή και παραγκωνίζονται από αυτήν), και το πώς διαμορφώνεται αυτή από τα τυποποιημένα διαγωνίσματα. «Πολλοί ταυτίζονται με το βιβλίο από τον τίτλο κιόλας», λέει ο παραγωγός Μπιλ Ρόμπινσον. «Ταυτίζονται και με τον Ρέιφ, που είναι εσωστρεφής και κάπως στο περιθώριο. Είναι ένα βιβλίο αστείο αλλά και με μεγάλη καρδιά».
Ο Γκρίφιν Γκλακ, ήδη βετεράνος της βιομηχανίας παρά τα 16 του χρόνια, επελέγη για τον ρόλο του Ρέιφ, του μοναχικού εφήβου που ξεκινά πόλεμο εναντίον του καινούριου διευθυντή του. «Διάβασα τα βιβλία όταν ήμουν γυμνάσιο και με βοήθησαν πολύ, γιατί ήταν και για μένα μια δύσκολη περίοδος», λέει ο Γκλακ, «Επέστρεψα στα βιβλία όταν πήρα το ρόλο και τα αγάπησα ξανά. Ο Ρέιφ δεν είναι αντιδραστικός εκ φύσεως – είναι ένα καλό παιδί που όμως έχει χαθεί μέσα στο σύστημα και δεν μπορεί να βρει τρόπο να εκφραστεί. Το ταλέντο του έχει να κάνει με την τέχνη και, χωρίς κάποιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο σχολείο, ο Ρέιφ δεν μπορεί να ωριμάσει, να εξελιχθεί».
Η μητέρα του Ρέιφ, Τζουλς, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τον γιο της αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα. Όπως εξηγεί η Λόρεν Γκρέιαμ, «ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι μια μητέρα μόνη που προσπαθεί να φανεί δυνατή για τα παιδιά της και έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δεν έχει πάντα τον έλεγχό τους». Τον απόλυτο έλεγχο, από την άλλη, θέλει να έχει ο διευθυντής του καινούριου σχολείου του Ρέιφ, ο Διευθυντής Ντουάιτ. «Νομίζω ότι ο Ντουάιτ βλέπει τον εαυτό του ως ένα πολύ συμπαθητικό άτομο», λέει ο Άντι Ντέιλι, που τον υποδύεται. «Έχει όμως εμμονή με τις επιδόσεις των μαθητών στα ετήσια τυποποιημένα διαγωνίσματα, είναι η πρώτη -και μάλλον η μόνη- προτεραιότητα στη ζωή του. Έτσι, έχει έναν τεράστιο αριθμό κανόνων που, στα μάτια του τουλάχιστον, θα βοηθήσουν τους μαθητές να τα πάνε καλά στα διαγωνίσματά τους».
Για να ξεφύγει από τον γεμάτο κανόνες αυτό κόσμο, ο Ρέιφ καταφεύγει στις δημιουργίες του, που απεικονίζουν την ζωή και τις σκέψεις του σε κάτι που σιγά-σιγά μοιάζει με παράλληλη πραγματικότητα. Οι συντελεστές της ταινίας ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι ήθελαν τις δημιουργίες του Ρέιφ να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ταινία. «Θέλαμε οπωσδήποτε να μετατρέψουμε τις ζωγραφιές του Ρέιφ σε animation στην ταινία», λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Στιβ Καρ. «Δίνει στον θεατή την ευκαιρία να μπει στο μυαλό του Ρέιφ, να δει πώς επεξεργάζεται όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, πώς βλέπει τον κόσμο γύρω του. Ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αγάπησα το πρότζεκτ αυτό».
Το να κάνεις μια ταινία για μια τόσο συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο στη ζωή ενός παιδιού, δηλαδή τα καθοριστικά χρόνια μετά το δημοτικό, έφερε στη μνήμη των συντελεστών τις δικές τους εμπειρίες. Είναι, εξάλλου, εμπειρίες που έχουν να κάνουν με κοινές θεματικές: την αναζήτηση της ταυτότητας και του δικού σου μονοπατιού, η συνειδητοποίηση της ανεξαρτησίας σου, οι ξεχωριστές στιγμές που έχουν να κάνουν με έναν καλό φίλο ή έναν σπουδαίο καθηγητή… «Η ταινία μιλά για το πώς είναι να είσαι και να αισθάνεσαι διαφορετικός από τους πολλούς, το πώς είναι να βλέπεις τον κόσμο αλλιώς σε σχέση με τους άλλους αλλά να βρίσκεις ταυτόχρονα την θέση σου σε αυτόν», λέει ο παραγωγός Μπιλ Ρόμπινσον. Και ο Πάτερσον προσθέτει: «Με αυτήν την ιστορία θέλουμε να πούμε: πίστεψε στον εαυτό σου, κυνήγησε την δική σου ευτυχία και χτίσε κάτι με την φαντασία σου. Δεν είσαι τόσο μόνος όσο πιστεύεις».
* Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία, με τίτλο «Γυμνάσιο – Χειρότερα δε Γίνεται», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.