Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για τέσσερις Δευτέρες του Φεβρουαρίου 2016 (7 το απόγευμα) φέρνει τους συγγραφείς στα …θρανία!

Ένας πρωτότυπος κύκλος παρουσιάσεων που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, αλλά και σε όσους αγαπούν το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.

Κοινό στοιχείο των βιβλίων, που προσεγγίζουν με ξεχωριστό τρόπο τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, είναι το γεγονός ότι διαδραματίζονται ή έχουν ως επίκεντρο τη σχολική τάξη.

Ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός, το εκπαιδευτικό σύστημα, ο αυταρχισμός, ο κόσμος των μεγάλων από τη μια, η δύναμη της αλληλεγγύης, η πολυπολιτισμικότητα, η φιλία, ο έρωτας, ο κόσμος των παιδιών από την άλλη…

Αξίζει να παρακολουθήσετε όλες τις συναντήσεις.

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου

Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος, Η συμμορία των ξένων, εκδόσεις Φαίδρα

Ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην Άγρια Δύση σε μια πόλη στη μέση του πουθενά με το χαρακτηριστικό όνομα «Μπακσοτ» που λυμαίνεται η εταιρία Silver and Gold. Το βιβλίο είναι συναρπαστικό σαν καλό γουέστερν και εμπεριέχει πολλά μηνύματα σημαντικά τόσο για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους. Η αλληλεγγύη, η ενότητα, η ανθρωπιά, ο αγώνας και η αντίσταση. Τίποτε δεν είναι ροζ σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο που όμως σου δίνει μια ανάσα και σου χαρίζει και τη μαγεία που χρειάζεται σε ένα καλό παραμύθι…

 

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου

Αγγελική Λάλου, Τελευταίο θρανίο, εκδόσεις Φίλντισι

Η Αγγελική Λάλου μας παρουσιάζει μια όμορφη και τρυφερή ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και τις διακρίσεις. Χωρίς κραυγές και συνθήματα, με ήρωες που τα παιδιά θα ταυτιστούν μαζί τους, με εξαιρετική γραφή που δεν υποτιμά το παιδί -αναγνώστη μας κάνει να δούμε με άλλα μάτια τα “τελευταία θρανία” και αποδεικνύει πόσο πιο γενναία είναι τα παιδιά από εμάς τους ενήλικες

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου

Κωνσταντίνος Πατσαρός, Το κουτί, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο ήρωάς του βιβλίου, ο Αρίφ, βρίσκεται ξαφνικά μέσα στο κουτί με τα χαμένα της τάξης. Χαμένος κι ο ίδιος θα μιλήσει με μια φθαρμένη γόμα, θα τρομοκρατηθεί από ένα ψαλίδι κι ένα σελοτέιπ, θα γλιτώσει από το χαμό ένα μολύβι. Τα αντικείμενα αποκτούν ζωή και μας λένε τις ιστορίες τους, που είναι οι δικές μας ιστορίες. Τα δικά μας λάθη σβήνει η γόμα μας, τα δικά μας λόγια γράφουν τα μολύβια μας… Βιβλία σαν αυτό το πολύ όμορφο «κουτί» που ευαισθητοποιούν τα παιδιά, σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν ώστε όλο και περισσότερα να αναπνέουν ελεύθερα.

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου

Αργυρώ Μουντάκη, Το κορίτσι του Πέτρου, εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Αργυρώ Μουντάκη καταπιάνεται με επιτυχία με μια σειρά θεμάτων: Ο ρατσισμός, ο έρωτας, η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, ο σχολικός εκφοβισμός… Κεντρική ηρωίδα η Αλκμήνη που ζει σε μια διαρκή σύγκρουση με τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Πέτρο. Όλα θα αλλάξουν όταν εμφανίζεται ένα κορίτσι από το Πακιστάν, η Αλίσα που περνά δύσκολες ώρες στην τάξη καθώς δυσκολεύεται στα μαθήματα, αλλά αντιμετωπίζει και  την εχθρότητα των άλλων κοριτσιών. Ο Πέτρος που την ερωτεύεται θα τη βοηθήσει, αλλά την τελική λύση θα τη δώσει η ίδια.