Σύγχρονο Θέατρο: Δυνατές Πρεμιέρες & Επιτυχημένες Επαναλήψεις στο πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025

Το Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζει για τη σεζόν 2024-2025 ένα δυναμικό ρεπερτόριο, με σημαντικές νέες παραστάσεις κι επιτυχημένες επαναλήψεις..

Οι νέες παραστάσεις του Σύγχρονου Θεάτρου είναι «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και «Η Κόρη του Λοχαγού» του Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, ένα κλασικό αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, επιστρέφουν, για 3η χρονιά το «…Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη και για 2η χρονιά ο «Ριχάρδος ΙΙΙ», μια ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη, στο ομώνυμο κλασικό έργο του William Shakespeare, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Και για τους μικρούς μας φίλους, δύο παραστάσεις από τη Συντεχνία του γέλιου,  «Είστε και Φαίνεσθαι#2024» του Volker Ludwig και «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης του Volker Ludwig»

***

Προσφορά Προπώλησης για 7 ημέρες για αγορές που θα πραγματοποιηθούν από 12 Σεπτεμβρίου έως 18 Σεπτεμβρίου 2024 – Ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και κατηγορία θέσεων.

Ο ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΟΣ
του Μάρτιν ΜακΝτόνα
Πρεμιέρα: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Το Σύγχρονο Θέατρο ξεκινάει τη νέα θεατρική σεζόν 2024-2025 με ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας: «O Πουπουλένιος» (The Pillowman) του αγαπημένου συγγραφέα του ελληνικού κοινού Μάρτιν ΜακΝτόνα σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Ο ΜακΝτόνα, συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, στον «Πουπουλένιο» συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, δημιουργώντας ένα έργο με αμείωτη ένταση που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος.  Ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά και απίθανα.

Το έργο έλαβε το βραβείο Olivier 2004 για το καλύτερο νέο έργο, το 2004-2005 το βραβείο New York Drama Critics’ Circle Award για το καλύτερο νέο ξένο έργο και δύο βραβεία Tony για την παραγωγή. Προτάθηκε, επίσης, για το Βραβείο Evening Standard 2004 για το καλύτερο νέο έργο.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ
του Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν
Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«Η Κόρη του λοχαγού», ένα από τα πρώτα αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας του Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 23 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Σταύρος Σβήγκος, Θάλεια  Σταματέλου.

Μία υπέροχη ιστορία που διαδραματίζεται στις ρωσικές στέπες, ξεκίνησε ως μια ιστορική καταγραφή της αγροτικής λαϊκής εξέγερσης του 1773 και εξελίχθηκε σε έναν ύμνο για τον έρωτα, τη φιλία, τα υψηλά ιδανικά και την αξία της ηθικής!

Ο ρομαντισμός, η φρίκη του πολέμου, το μεγαλείο της καλοσύνης, η υπεράσπιση του δικαίου και το τρομερό χιούμορ – είναι μόνο κάποια από τα υλικά – που διατρέχουν όλη την καταπληκτική αυτή ιστορία, του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας.

Το έργο παρακολουθεί την ιστορία του Πιοτρ Αντρέγιεβιτς Γκρινιόφ από τη στιγμή της ενηλικίωσης του. Ο ήρωας θα διανύσει μια μακρά διαδρομή ανάμεσα στον έρωτα και τον πόλεμο, με στόχο την τελική κατάκτηση της γαλήνης. Μια διαδρομή, με συγκλονιστικά περιστατικά, γεμάτη από συμπτώσεις της ζωής και τρομερές ανατροπές.

«…ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ»
του Χρόνη Μίσσιου
Πρεμιέρα: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
3ος χρόνος Παραστάσεων

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές και τα απόλυτα sold out η πολυβραβευμένη παράσταση «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Σύγχρονο Θέατρο

Η ομάδα GAFF και η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη, ξαναφέρνουν στο  Σύγχρονο Θέατρο  για τρίτη χρονιά το εμβληματικό πεζογράφημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Η πολυβραβευμένη παράσταση που παίχτηκε  με απόλυτα sold out και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους πλέον έγκριτους κριτικούς θεάτρου, αλλά κυρίως αγαπήθηκε από το κοινό και απέδειξε ότι ο πολιτικός λόγος του Χρόνη Μίσσιου είναι πάντα επίκαιρος, επιστρέφει  από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο.  Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα μας το έναυσμα να τολμήσουμε να ανεβάσουμε στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις  ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε ‘μάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή , την ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά  και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ*
Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare
Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
Δεύτερη χρονιά παραστάσεων

Μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού και τις διθυραμβικές κριτικές, η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά την παράσταση Ριχάρδος III* του Ανδρέα Φλουράκη, από τον Νοέμβριο 2024 στο Σύγχρονο Θέατρο.

Το έργο αποτελεί ελεύθερη διασκευή στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare. Η σύγχρονη «προοπτική» του κλασικού θεάτρου που ενδιαφέρει την ομάδα και η λοξή ματιά, που αντιμετωπίζει τα κείμενα, ενισχύεται από την επίκαιρη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των οίκων Γιορκ και  Λανκαστερ, η Αγγλία απολαμβάνει μια περίοδο ειρήνης. Όμως, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο Ριχάρδος, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των φυσικών διαδόχων και των αντιπάλων του για να κατακτήσει τον θρόνο της Αγγλίας, σχέδια που στη συνέχεια υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, παρακολουθούμε τη μακιαβελική άνοδο στην εξουσία ενός διεφθαρμένου ανθρώπου και τη σύντομη βασιλεία του, την οποία διακόπτει ο βίαιος θάνατός του.

Κατά τη διάρκεια των προβών για το ανέβασμα του σαιξπηρικού Ριχάρδου III, ένας σκηνοθέτης φέρεται αυταρχικά και παρενοχλεί τους ηθοποιούς του. Όσο οι πρόβες προχωρούν ο σκηνοθέτης, που έχει κρατήσει για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται όλο και πιο πιεστικός, ειδικά απέναντι σε έναν νεαρό ηθοποιό, οδηγώντας τις πρόβες στα άκρα. Πολλά χρόνια μετά το ανέβασμα της παράστασης, ο ηθοποιός αποφασίζει να μοιραστεί την ιστορία του.

Ο αστερίσκος στον Ριχάρδο ΙΙΙ* καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα. Η ελεύθερη αυτή διασκευή είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν αναφέρεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις.

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, συμπεριλαμβάνει τρεις παράλληλες ιστορίες: το πρωτότυπο Σαιξπηρικό έργο, τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ηθοποιού να καταφέρει να προβάλει την εμπειρία του. Η συνύπαρξη αυτών των αλληλένδετων ιστοριών στοχεύει να αναδείξει τα πάντα κρίσιμα θέματα της ανεξέλεγκτης χρήσης της εξουσίας, της άσκησης βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, καθώς και του ρόλου των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη της σκηνοθέτιδας στη Χριστίνα Μανωλακάκη:

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: Στην παράσταση χρησιμοποιήσαμε χαρακτηριστικά κακοποιητικών συμπεριφορών που μας ανέφεραν οι ηθοποιοί‎

ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΕ #2024
του Volker Ludwig
Πρεμιέρα:  20 Οκτωβρίου 2024

Φταίει….φταίει….ο μαθητής;
Ή μήπως φταίει ο διευθυντής;
Μη φταίει ο δάσκαλος;
Ή μήπως ο γονιός;
Φταίει πάντα ο άλλος,
ο διαφορετικός!

H ομάδα νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου, πιστή και συνεπής στην ιδέα ενός χειραφετημένου και κοινωνικού θεάτρου για παιδιά και νέους, επιστρέφει δυναμικά με μια νέα θεατρική πρόταση! Από τον Οκτώβριο 2024, η κωμωδία “Είστε και Φαίνεστε” του καταξιωμένου Γερμανού συγγραφέα Volker Ludwig ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και με πρωτότυπη μουσική από τον αγαπημένο καλλιτέχνη Φοίβο Δεληβοριά.

Οι ήρωες της ιστορίας είναι τέσσερις φίλοι που είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον «Γυαλάκια». Ο Ζαχαρίας ο “Γυαλάκιας” είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στον περίγελο και τα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι ξεσπούν πάνω του.

Η Συντεχνία του Γέλιου προσκαλεί για άλλη μια φορά μικρούς και μεγάλους σε μια παράσταση που έχει ως επίκεντρο ένα από τα πιο κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, των γονέων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, το σχολικό άγχος και το bullying (σχολικός εκφοβισμός).

Συνδυάζοντας πάντα το χιούμορ με τον κοινωνικό προβληματισμό, το έργο επιχειρεί να ανοίξει ένα σημαντικό διάλογο για τη σχολική ζωή ερευνώντας με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννούν την σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό.

Μέσα από την κωμική προσέγγιση και τους ανατρεπτικούς διαλόγους, η παράσταση “Είστε και Φαίνεστε” υπόσχεται να χαρίσει γέλιο και συγκίνηση τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους θίγοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, με τον μοναδικό τρόπο που μας έχει συνηθίσει η Συντεχνία του Γέλιου. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να συζητήσουν με τα παιδιά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο σχολικό τους περιβάλλον, προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης και ενδυνάμωσης. Βασικός στόχος είναι να εξετάσουν οι μαθητές τις δικές τους συμπεριφορές και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για την εκτόνωση επιθετικότητας.

“Διατίθενται βιωματικά – καλλιτεχνικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές/τριες για μετά την παράσταση”

Η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών

ΤΖΕΛΑ, ΛΕΛΑ, ΚΟΡΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ
του Volker Ludwig
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 2024
Δεύτερη Χρονιά Παραστάσεων

Το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο …
είναι ο ίδιος ο κόσμος.

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της περσινής σεζόν, η Συντεχνία του Γέλιου, εκπροσωπώντας με πίστη και συνέπεια την ιδέα ενός χειραφετημένου και κοινωνικού θεάτρου για παιδιά και νέους, επιστρέφει δυναμικά με την πολυαγαπημένη κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και με τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά.

‘Ενα από τα πιο γνωστά έργα του Volker Ludwig, το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης», που έχει αγαπηθεί πολύ από κοινό και κριτικούς για την ικανότητά του να αγγίζει σημαντικά κοινωνικά θέματα με τρόπο χιουμοριστικό και συγχρόνως βαθύ, αναβιώνει για άλλη μια φορά, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους μια μοναδική θεατρική εμπειρία, γεμάτη γέλιο, συγκίνηση και κοινωνικά μηνύματα.

Μια ιστορία-χαιρετισμός στην παντοδυναμία της παρέας…

Με σύνθημα «’Ενας ίσον κανένας», τέσσερα μικρά παιδιά αντιστέκονται στο ασφυκτικό και αφιλόξενο αστικό τοπίο και διεκδικούν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι  και τη δημιουργική φαντασία τον δικό τους χώρο.

Το έργο, που γράφτηκε το 1971 και παραμένει απόλυτα επίκαιρο, επαναφέρει το αίτημα για επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και για διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού, αναδεικνύει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, και κυρίως, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «θέλει να ερεθίσει την κοινωνική τους φαντασία, να τα κάνει να νιώθουν πως δεν είναι μόνα στις δυσκολίες τους και προπάντων ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».

Λίγα λόγια για την ιστορία…

Στην οδό Σκουπιδοπόλεως όλα ήταν ήσυχα ώσπου εμφανίστηκαν 4 παιδιά που ήθελαν … να παίξουν…

Τα 4 φιλαράκια ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων, και με μοναδικό όχημα τη φαντασία και τη φιλία τους καταφέρνουν να μεταμορφώσουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους τσιμεντένιο περιβάλλον σ’ ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο.

Στην οδό Σκουπιδοπόλεως χωράνε:

2 κάδοι, 99 σκύλοι, 22 στύλοι της ΔΕΗ, 2 γραμματοκιβώτια, 1 περίπτερο, 33 γκρινιάρηδες, τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα, 33 φωνακλάδες, αλλά δεν χωράει το παιχνίδι των παιδιών! Δεν χωράει ούτε μία παιδική χαρά!!! Παρκάκι δεν υπάρχει πουθενά, ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά. Και οι πλατείες είναι μόνο για τους φραπέδες! Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος!

Η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ