Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques House παρουσιάζουν τη δεύτερη διοργάνωση της σειράς εκθέσεων «Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί», προσκαλώντας το κοινό να αποφασίσει την αξία των έργων. Οι διοργανωτές προτείνουν στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης νέους, ανερχόμενους αλλά και επενδυτικά ενδιαφέροντες εικαστικούς ζωγράφους, χαράκτες, φωτογράφους, digital artists από όλη την Ελλάδα, στην έκθεση στη Myrό Gallery και, παράλληλα, μέσω ψηφιακής έκθεσης του Myrό Antiques House σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η πρωτοτυπία της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι τόσο οι ενδιαφερόμενοι για τα έργα, είτε τα δουν στη φυσική έκθεση, είτε στη διαδικτυακή, συνδιαμορφώνουν τις τιμές απόκτησης τους καταθέτοντας προσφορά μέσω ηλεκτρονική δημοπρασίας της ιστοσελίδας του Myrό Antiques House -που είναι και ο μοναδικός τρόπος απόκτησης τους. Η ηλεκτρονική δημοπρασία θα καταλήξει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00 και κάθε έργο που έχει “χτυπηθεί” από το κοινό θα αποκτηθεί από τον πλειοδότη!
Οι τιμές εκκίνησης των έργων που εκτίθενται στο πλαίσιο της δράσης κυμαίνονται πού χαμηλότερα από τις τυπικές τιμές πώλησης τους δίνοντας ευελιξία στο κοινό να καταθέσει προσφορές και συνιστώντας σημαντική ευκαιρία.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό, και το ενδιαφέρον απόκτησης κάποιου έργου δεν είναι προϋπόθεση για να επισκεφτεί κάποιος την έκθεση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Ζητήσαμε από καλλιτέχνες που ακολουθούν μία πορεία εγκαθίδρυσης να εμπλέξουν το κοινό στον προσδιορισμό της αξίας του εικαστικού έργου, μία διαδικασία συχνά παρεξηγημένη αναφορικά με τα κριτήρια της. Το σκεπτικό μας είναι ότι αν εγκαθιδρύσουμε τη δημοπρασία τέχνης στην Ελλάδα ως μία πρακτική ορθολογικής στάθμισης της αγοράς, αυξάνουμε τη απεύθυνση των έργων τέχνης και τη συμπερίληψη (inclusivity) τους προς το ευρύτερο κοινό, με αυτό τον τρόπο εμπλέκουμε στη τέχνη όλο τον κόσμο. Παράλληλα “σπάμε” τον κατεστημένο, αδύναμο και μάλλον βραχυχρόνιο κύκλο ζωής του εικαστικούς έργου που διακινείται άκαμπτα μεταξύ ατομικών και ομαδικών εκθέσεων με σταθμίσεις κόστους που συχνά αγνοούν την Ελληνική πραγματικότητα, παρέχοντας στον κόσμο την ευκαιρία να συμμετέχει στον καθορισμό ενός πιο πραγματικού κόστους”, επισήμανε σε δήλωση που εξέδωσε ο κ. Καπράλος. “Η δημοπρασία είναι μία διαδικασία διατίμησης αγαθών εγγύτερα στις δυνατότητες της αγοράς. Οι τιμές εκκίνησης των έργων ορίζονται ως ένα κατώτατο όριο, πάντοτε σε χαμηλότερη τιμή από αυτή της τυπικής πώλησης τους, ώστε να υπάρχει αφενός να υπάρχει το περιθώριο το κοινό θα καθορίσει με τη προσφορά του τη τιμή πώλησης, αφετέρου να συνιστούν ευκαιρία για όλους να γνωρίσουν αξιόλογους καλλιτέχνες», δήλωσε ο κ. Καπράλος.
Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Κατσαβέλης, Κωνσταντίνα Δαφέρμου-Αγγελάκη, Σοφία Γκαργκάλα, Βάγγη Μανδάλη, Αλέξανδρος Ανδρουλάκης, Μαρία Τζεκάκη, Ελένη Λιάντη, Διαμαντής Σταγγίδης, Σοφία-Μαρία Ξενάκη, Ιωάννα Σιόντη, Θοδωρής Μαρκόπουλος, Καλλιόπη Σπανού, Αντωνία Κωτίδου, Πηνελόπη Γατσά, Εύα Μπρατοπούλου, Μαρίνα Κούτρα, Ελένη Παπαδοπούλου, Μάριος Καρπικούδης, Στέλλα Παπά, Ελένη Σιβρίδου, Αικατερίνη Βουγιούκα, Γιώργος Παπαγγέλου, Βασιλική Καράμπαμπα, Λίλιαν Μανωλακάκη, Τζένη Γρηγοροπούλου, Χριστόδουλος Γιτσούλης, Ελένη Τσάμη, Φλώρα Τσιπλακίδη, Ελένη Ιωαννίδου, Δέσποινα Ράμπια, Παναγιώτης Σιδεράς, Μαρία Χαδου, Αντιγόνη Καρώνη, Σωτηρία Αλεβίζου.
Πάρης Καπράλος
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.
Σχετικά με τον Οίκο Δημοπρασιών Myrό Antiques House
Ο Οίκος Δημοπρασιών Myrό Antiques House προσπαθεί μέσα από τις Δημοπρασίες και τα events που οργανώνει, να εδραιώσει και στην Βόρεια Ελλάδα τον θεσμό της Δημοπρασίας, όπως αυτή νοείται και πραγματοποιείται διεθνώς, αλλά και ως απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η εταιρεία ηγείται ενός συνόλου δραστηριοτήτων ανάπτυξης, παραγωγής και προβολής ποιοτικής σύγχρονης τέχνης (μέσω της Myrό Gallery, της πλατφόρμας γλυπτικής Greek Marble Initiative και Διεθνών Συμποσίων που φιλοξενεί και διοργανώνει) και να αναδείξει την Ελλάδα διεθνώς μέσω δραστηριοτήτων Real Estate που περιλαμβάνουν ειδικής πλατφόρμα διάθεσης διακεκριμένων ακινήτων. Ο Οίκος βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Σουρωτής – Αγίου Αντωνίου, στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
Κεντρική φωτογραφία έκθεσης: Καλλιόπη Σπανού