Συλλογικό έργο – Σπονδή: Αφιέρωμα στη μνήμη του Γιώργου Δεσπίνη

Το Μουσείο Μπενάκη με χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνει την κυκλοφορία της σημαντικής επιστημονικής έκδοσης ΣΠΟΝΔΗ Αφιέρωμα στη μνήμη του Γιώργου Δεσπίνη, που δημοσιεύθηκε στη σειρά των παραρτημάτων του περιοδικού του Μουσείου.

Το έργο τιμά τη μνήμη του σπουδαίου αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη (1936-2014), ο οποίος αγάπησε και υπηρέτησε με ευαισθησία την αρχαία ελληνική γλυπτική.

Η πρωτοβουλία του αφιερώματος ανήκει στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από την ολοκλήρωση του βιβλίου. Τους δύο μεγάλους αυτούς απόντες τους συνέδεαν, εκτός από τη στενή φιλία, οι κοινές πνευματικές καταβολές και η αγάπη τους για την αρχαία ελληνική γλυπτική. Από τη σκοπιά αυτή, επομένως, η έκδοση έρχεται να τους τιμήσει και τους δύο.

Συγκεντρώνοντας τις μελέτες 80 αναγνωρισμένων ερευνητών από όλο τον κόσμο, η δίτομη αυτή έκδοση των 1.020 σελίδων εμπλουτίζει τη διεθνή βιβλιογραφία της αρχαιολογίας με ένα πολυφωνικό έργο αναφοράς, που δεν αποτελεί μια γραμμική παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής αλλά μια πολυπρισματική πραγμάτευση επιλεγμένων γλυπτών από μουσεία ανά τον κόσμο και από αρχαιολογικούς τόπους σε περιοχές όπου άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός. Η οπτική γωνία, μέσα από την οποία ο κάθε συγγραφέας έχει επιλέξει να προσεγγίσει το υπό εξέταση υλικό του, σχετίζεται με ζητήματα τεχνοτροπίας, τεχνικής, ιστορίας της τέχνης, θρησκειολογίας ή αποκατάστασης και συντήρησης ―για να αναφερθούν μερικά μόνο παραδείγματα― καθιστώντας το βιβλίο επιστημονικά βαρύνον για τους ειδικούς, όσο και γοητευτικό για το ευρύτερο κοινό.

Η έκδοση πραγματεύεται γλυπτά από όλο σχεδόν το γεωγραφικό ανάπτυγμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Η διάταξη των μελετών ακολουθεί τη χρονολογική σειρά των υπό εξέταση έργων, με παραδείγματα από τον 9ο και τον 8ο αιώνα π.Χ. έως έναν ανδριάντα του 19ου αιώνα, που απηχεί αρχαία πρότυπα. Στην έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα στα ελληνικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά, τα οποία εμπλουτίζονται με ασπρόμαυρη εικονογράφηση (πάνω από 600 φωτογραφίες και εικόνες), υποσημειώσεις, βιβλιογραφία και περίληψη στα αγγλικά.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης επωμίστηκαν οι αρχαιολόγοι Άγγελος Δεληβορριάς, Ευγενία Βικέλα, Άγγελος Ζαρκάδας, Νικόλαος Καλτσάς και Ισμήνη Τριάντη.

Επιστημονική υπεύθυνη του Περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη είναι η Μαρία Διαμάντη.

Το μνημειώδες αυτό έργο δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου και της Lady Marks.

Σε όλους αυτούς το Μουσείο Μπενάκη χρωστά ευγνωμοσύνη.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ