Από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, με προτεραιότητα την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και την ασφάλεια των επισκεπτών, τo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε ξανά τις πόρτες του για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς προσκαλεί σε μια περιήγηση στη νέα του περιοδική έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ελάτε να αναστοχαστούμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μέσα από τις περιπέτειες των μνημείων της και τη συλλογική μνήμη. Εκθέματα και προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων αντανακλούν τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής και φωτίζουν μια σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 & Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Χώρος: Αίθουσες περιοδικών εκθέσεων Α’ & Β’
Ώρα Έναρξης: 12:00

Επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση τεσσάρων μελών μιας οικογένειας, αφιερωμένη στη μνήμη του Γαληνού και της Ιλαρίας, Θεσσαλονίκη, οδός Μερόπης, από οθωμανική οικία, 150-200 μ.Χ.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος

Ελάτε να απολαύσουμε τις αρχαιότητες του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού και τους ήχους κλασικής μουσικής.

Τη βραδιά εορτασμού της Πανσελήνου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ κλασικής μουσικής στους υπαίθριους χώρους του ΑΜΘ.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
Χώρος: Υπαίθριες εκθέσεις ΑΜΘ
Ώρα Έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]
15.07.2021 | 17.07.2022

νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις
01.10.2020 | 31.08.2021

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μαρμάρινο Αγαλμάτιο Νίκης

Το άγαλμα της θεάς Νίκης (ΜΘ 2469) σηματοδοτεί τη νέα περιοδική έκθεση «Για μια φλόγα που καίει [1821-2021]. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία», με την οποία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η θεά εικονίζεται ημίγυμνη με ένα ιμάτιο να καλύπτει εν μέρει την πλάτη, τους γλουτούς και τα πόδια της. Οι πλούσιες πτυχώσεις του ρούχου έρχονται σε έντονη αντίθεση με τη λεία επιφάνεια του γυμνού δέρματος. Αν και απουσιάζουν το κεφάλι, τμήματα των άκρων και τα φτερά, η θεά εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τον θεατή με τη ζωντάνια της κίνησής της. Κατεβαίνει από τον ουρανό, για να διαλαλήσει το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης. Ο γλύπτης την έχει αποδώσει τη στιγμή που ετοιμάζεται να προσγειωθεί. Προβάλλει το αριστερό της πόδι, για να πατήσει ανάλαφρα στο έδαφος, ενώ με το αριστερό της χέρι κρατά κομψά το ιμάτιο, για να μην εμποδίζει την κίνησή της.

Πρόκειται για κλασικιστικό έργο των αυτοκρατορικών χρόνων, μάλλον του 2ου αιώνα μ.Χ., το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κοσμούσε ως ακρωτήριο τη στέγη κάποιου κτιρίου. Η προέλευση του γλυπτού παραμένει άγνωστη, καθώς προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Σωτήριου Αστεριάδη, υπαλλήλου του Ελληνικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, η οποία δωρήθηκε στο ΑΜΘ το 1957 από τον γιό του, Γεώργιο Αστεριάδη.