ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΑΡΧAΙΟΛΟΓΙΚO ΜΟΥΣΕIΟ ΘΕΣΣAΛΟΝIΚΗΣ: 60 ΧΡOΝΙA | 60 ΣΤΙΓΜEΣ

Πέμπτη 5 & 26 Ιανουαρίου 2023
Χώρος: Αίθουσες περιοδικών εκθέσεων «Ιουλία Βοκοτοπούλου» και Α’
Χώρος Συνάντησης: Φουαγιέ
Ώρα Έναρξης: 12:00

τις 27 Οκτωβρίου 1962 η πόλη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο. Φέτος, 60 χρόνια μετά, τιμούμε αυτή τη σημαντική επέτειο με μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ’
Ώρα Έναρξης: 12:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η εκθεσιακή σειρά Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια και μια παρουσίαση που δίνει έμφαση στα πρόσωπα και τις οικογένειες των δύο κοινοτήτων της πόλης.

Οι δύο πρώτοι κύκλοι παρουσίασαν θεματικές που σχετίζονταν με τη μουσική, το θέατρο, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό. Ο τρίτος κύκλος, που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, έτσι και σε αυτή την εκθεσιακή σειρά, αντιπαραβάλλονται φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Γ. Κωνσταντινίδη, συλλέκτη, Πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΜΘ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Χώρος: Φουαγιέ
Ώρα: 19:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με τη μελέτη του Χρήστου Δανιήλ «Όλα δεν τα ‘χω πει… Η “Αντίστροφη αφιέρωση” της Μάτσης Χατζηλαζάρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Επίτιμος προσκεκλημένος, ο Λεωνίδας Εμπειρίκος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΤΡΙΟ ERIΛIS

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Χώρος: Φουαγιέ
Ώρα Έναρξης: 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το τρίο eriλis, ένα νεοϊδρυθέν σύνολο μουσικής δωματίου. Αποτελείται από τις τρεις ανερχόμενες μουσικούς Μαρία Σκανδαλίδου – σοπράνο, Ευγενία Φέιζο – βιολί και Βασιλική Αποστολοπούλου – πιάνο.

Η κοινή μουσική τους πορεία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και συνέχεια το Lübeck ενέπνευσε τη μουσική τους σύμπραξη. Σκοπός αυτού του σχήματος είναι η εξερεύνηση του ρεπερτορίου από την μπαρόκ εποχή μέχρι σήμερα και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ηχοχρώματος αυτού του σπάνιου συνδυασμού οργάνων.

Καθοδηγητής και μέντορας του τρίο eriλis ο εξάρχων της Lübecker Philarmoniker, Carlos Johnson.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στην ίδια πόλη:
Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη
03.12.2022 | 15.04.2023

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:
60 χρόνια | 60 στιγμές
27.10.2022 | 31.10.2023

Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις
01.04.2022 | 31.01.2023

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΘ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΛΙΘΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ: ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
16.05.2022 | 28.02.2023
Επιγραφικό Μουσείο

Στην έκθεση, παρουσιάζονται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΘ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

THE SAMARITANS: A BIBLICAL PEOPLE
16.09.2022 | 01.01.2023
Museum of the Bible, Washington, DC.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε μια σημαντική διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας που είναι αφιερωμένη στους Σαμαρείτες Ισραηλίτες και τη θέση τους στον δυτικό πολιτισμό και την εβραϊκή ιστορία.

Για τις ανάγκες της έκθεσης θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά σημαντικά αντικείμενα που διατηρούνται σε μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, πίνακες ζωγραφικής, χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, τελετουργικά και αρχαιολογικά αντικείμενα από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ.

BIZANTINI. LUOGHI, SIMBOLI E COMUNITÀ DI UN IMPERO MILLENARIO
21.12.2022 | 21.03.2023
Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με δανεισμό αντικειμένων στη σημαντική έκθεση για τον βυζαντινό πολιτισμό που παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Η έκθεση αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που πραγματεύεται και εικονογραφεί μέσω του πλήθους των εκθεμάτων της από την Ιταλία και την Ελλάδα (περίπου 500 αντικείμενα) την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου από την ίδρυσή του μέχρι την Άλωση, εστιάζοντας στους ανθρώπους της Αυτοκρατορίας, τους Βυζαντινούς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ «ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΜAΡΜAΡΙΝΗ ΓΥΝAΙΚΕIA ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΟΜΗ AΠO ΤΗ ΘΕΣΣAΛΟΝIΚΗ (ΜΘ 1060)

Η προτομή αυτή ύψους γύρω στα 60 εκατοστά διατηρείται αρκετά καλά. Τμήμα της μύτης έχει σπάσει. Η βάση της προτομής ήταν κατασκευασμένη από χωριστό κομμάτι μαρμάρου που έχει χαθεί.

Είναι πορτρέτο εξαιρετικής ποιότητας ώριμης γυναίκας, όπως φαίνεται από το διπλοσάγονό της. Το πρόσωπο της γυναίκας, με ελαφριά στροφή προς τα αριστερά, είναι εύσαρκο χωρίς ρυτίδες και με φαρδιά κάτω γνάθο. Έχει χαμηλό μέτωπο, μεγάλα μάτια, γαμψή μύτη και λεπτά χείλη. Οι κόρες δηλώνονται με τρυπάνι και οι ίριδες είναι εγχάρακτες. Τα μαλλιά της συνθέτουν μία περίτεχνη κόμμωση που δημιουργεί έναν συμπαγή, ψηλό όγκο γύρω από το πρόσωπό της.

Ο τύπος αυτός της κόμμωσης πρωτοεμφανίζεται την εποχή των Σεβήρων και κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της ύστερης αρχαιότητας. Η μορφή φορά χιτώνα και ιμάτιο τυλιγμένο με πλούσιες αναδιπλώσεις γύρω από το στήθος της. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα εικονιστικής τέχνης της μεταβατικής εποχής από τους ρωμαϊκούς στους βυζαντινούς χρόνους, που χρονολογείται στο 410 μ.Χ.

Η γυναικεία προτομή διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα της επεξεργασίας της, στο πλάσιμο της σάρκας του προσώπου και την ακρίβεια στα περιγράμματα και τις λεπτομέρειες της κόμης. Το πορτρέτο της γυναίκας, πιθανώς από τη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε σύνολο με την ανδρική προτομή με αρ. ευρ. 1061, με την οποία εκτίθενται μαζί. Είναι βέβαιο ότι έχουν λαξευτεί στο ίδιο εργαστήριο, που προφανώς χαρακτηριζόταν για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στη μόνιμη έκθεση, Στη Μακεδονία από τον 7o αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα, Αίθουσα 3.