Συναντήσεις με το Ergon Ensemble και τη σύγχρονη μουσική στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble μας καλεί στη Μουσική Βιβλιοθήκη σε συναντήσεις για τη σύγχρονη μουσική

Το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble μας καλεί στη Μουσική Βιβλιοθήκη σε συναντήσεις για τη σύγχρονη μουσική

που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 και τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή

10 Μαΐου

Κώστας Παναγιωτίδης

βιολί

Δευτέρα

13 Μαΐου

Νίκος Τσουκαλάς

κοντραμπάσο

14:00-15:30        

Περισσότερες πληροφορίες

Παρουσιάσεις του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble με σκοπό τη γνωριμία με τα ηχοχρώματα, τις εκτελεστικές τεχνικές και τη σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής, μέσα από το εξαιρετικά  πλούσιο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα. Ένας-ένας, οι μουσικοί του συνόλου, στις έξι συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»  χρησιμοποιούν λόγο και μουσική για να μυήσουν το κοινό στις ιδιαιτερότητες του οργάνου τους και της ευρύτερης οικογένειάς του. Οι πρωτότυπες αυτές συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για μια ιδιαίτερη, διαδραστική προσέγγιση του μουσικού ιδιώματος της εποχής μας και απευθύνονται σε συνθέτες, εκτελεστές, ενορχηστρωτές, μουσικολόγους, σπουδαστές μουσικής και λάτρεις του ήχου. Στο πλαίσιο των συναντήσεων μάλιστα, όσοι συνθέτες θέλουν να δείξουν στους μουσικούς έργα τους και να κάνουν ερωτήσεις για τεχνικά θέματα, μπορούν να φέρουν μαζί τους μαζί τους ένα αντίγραφο της παρτιτούρας τους.

Συγκεκριμένα, την 10η Μαΐου ο Κώστας Παναγιωτίδης θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τεχνικές για το βιολί, ενώ στις 13 Μαΐου ο Νίκος Τσουκαλάς θα παρουσιάσει το κοντραμπάσο και το ρόλο του στη σύγχρονη μουσική εργογραφία.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας

ERGON ENSEMBLE

 Ιδρύθηκε το 2008 και απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που συμμετείχαν στο παρελθόν στη Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern. Το ERGON ENSEMBLE στηρίζεται σε ένα βασικό πυρήνα μουσικών και υποστηρίζεται, ανάλογα με το project, από μεγάλο αριθμό ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, που ειδικεύονται στη νέα μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο σχήμα.

Σκοπός του συνόλου είναι η προώθηση των αριστουργημάτων της σύγχρονης μουσικής και του πρόσφατου διεθνούς ελληνικού ρεπερτορίου και η παρουσίασή του στο μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο. Οι προσπάθειές του στοχεύουν στην εξερεύνηση και ανάδειξη της μουσικής του καιρού μας, μέσα από υψηλού επιπέδου εκτελέσεις και ακρίβεια ερμηνείας, που αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση της ύπαρξής του.

Ως ελληνικό μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ελληνική σύγχρονη εργογραφία, αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Έχει ήδη εμφανιστεί, με πλήθος συναυλιών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σε άλλους χώρους, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, κυρίως για την αρτιότητα των εκτελέσεών του.

Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζουν άλλες μορφές τέχνης, όπως ο Χορός, το Μουσικό Θέατρο και τα Πολυμέσα. Το ERGON ENSEMBLE έχει την καλλιτεχνική υποστήριξη του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης και οδηγό την πολύχρονη πείρα του. To ERGON ENSEMBLE υποστηρίζεται από το Ernst von Siemens Music Foundation. Υπεύθυνος συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας.

Κώστας Παναγιωτίδης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία επτά ετών και, σημειώνοντας εξαιρετική πρόοδο, αποφοίτησε σε ηλικία δεκαπέντε ετών από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Στη συνέχεια παρακολούθησε, με υποτροφία του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, μαθήματα κοντά στην καθηγήτρια της Ακαδημίας της Σόφιας Ginka Gichkova. Το 1995 συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητή τον Gottfried Schneider στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα βιολιού (1999) και στη συνέχεια μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών (Meisterklasse Podium).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει λάβει μέρος σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Την περίοδο 2003-2008 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ στη συνέχεια και ως το 2010 συμμετείχε ως έκτακτος μουσικός στην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς και μέλος του Ergon Ensemble.

Νίκος Τσουκαλάς. Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του το 1997 στο κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη και στα θεωρητικά με τους Βασίλη Φόστερ και Ιωσήφ Παπαδάτο στο Ωδείο Φ. Νάκας. Το 2000 πήρε το πτυχίο ειδικού αρμονίας με βαθμό “άριστα” και το 2002 το δίπλωμα κοντραμπάσου με βαθμό “άριστα παμψηφεί”. Κατά την διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα με πολλούς σημαντικούς εκτελεστές του οργάνου, όπως οι Τhomas Martin, Petya  Bagovska, Jοrma Katrama, ενώ ήταν μέλος της Α.Σ.Ο.Ν. υπό τον Π. Σεργίου. Το 2003, και μετά από ακρόαση, απέσπασε από το Ι.Κ.Υ. υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2004 έγινε δεκτός από την Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου στο πρόγραμμα Masters of Music in Performance με καθηγητές τους Dunkan McTier, Corin Long και Graham Mitchel στο κοντραμπάσο, καθώς επίσης και με τους Neil Heyde και Peter Sheppard στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Έδωσε το τελικό του ρεσιτάλ τον Οκτώβριο του 2006 αποφοιτώντας με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό (“distinction”), καθώς και το τιμητικό βραβείο “Diploma of the Royal Academy of Music for an outstanding final recital”. Στην Ελλάδα έχει συνεργασθεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και την Σ.Ο. του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με τον Γ. Δεμερτζή με την ορχήστρα “Sinfonietta” Aθηνών και τους Σολίστ της Πάτρας. Στο Λονδίνο είχε πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα και έχει παίξει σε μερικά από τα σπουδαιότερα συναυλιακά κέντρα της πόλης, όπως το Royal Albert Hall και το Covent Garden, καθώς και στην Hamstead Parish Church και το Hellenic Centre υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών, όπως οι Sir Colin Davies, Sir Charles Macheras, Hugh Wolf, Jan Pascal Tortelier, Danielle Gatty. Από τον Δεκέμβριο του 2005 και μετά από ακρόαση είναι μέλος της Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου ως έκτακτος μουσικός, ενώ από τον Οκτώβριο του 2006 είναι μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους της Αθήνας (ωδείο Φ. Νάκας, Παρνασσός) ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 συνέπραξε με την Α.Σ.Ο.Ν. υπό τον Παύλο Σεργίου ερμηνεύοντας το κονσέρτο του Serge Koussevitzky.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ