“..είμαστε κάτι μαριονέτες
Πεισιθάνατες
σα νούφαρα στον Βάλτο του Κόσμου
ενώ το έργο τελειώνει
είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες Μαριονέτες
που τις κινάει αδέξια ένας Μαριονετοπαίχτης Μονόχειρας
και το Κινεί κι αυτόν ένας άλλος Εκατόγχειρας
ενώ γύρω πεθαίνουνε λίγο λίγο
Οι τελευταίοι άνθρωποι -οι Τελευταίοι άνθρωποι είμαστε κάτι Νηπενθή νυχτολουλούδα
που μαραίνονται την -κάθε- αυγή”
Μίλτος Σαχτούρης
Στο πολυτελές ξενοδοχείο ‘Europa’, επικρατεί αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες για το γάμο του νέου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου No-body με την ‘μυτερούλα’. Την ίδια στιγμή ο μελαγχολικός γιός της ‘μυτερούλας’, ο Α ο 2ος, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο αποψινό πάρτι του γάμου το έργο ‘Ηλέκτρα’, μια ταινία ως γαμήλιο δώρο για τους γάμους της μητέρας του με τον θείο του No-body. Ταυτόχρονα μια τρομερή επιδημία, σαν ένα σύννεφο από μαύρα πουλιά, σκεπάζει την πόλη κι ένα περιπλανώμενο τσίρκο που καταφθάνει από μακριά, κατασκηνώνει στην πίσω αυλή του μεγάλου ξενοδοχείου. Μέλος αυτού του τσίρκου η Ηλέκτρα. Μια ηθοποιός που πάσχει από αμνησία και που στο κάλεσμα του Α. για μια ‘Ελληνίδα ηθοποιό, άγαμη χωρίς υποχρεώσεις, ικανή για φόνο’, εμφανίζεται την ημέρα της μεγάλης γιορτής στην είσοδο του ξενοδοχείου. Θα καταφέρει ο αγοραφοβικός Ά. να ολοκληρώσει αυτή την ταινία και να βγει ποτέ ΈΞΩ από τον στοιχειωμένο Πύργο του; Θα μπορέσει η Ηλέκτρα να θυμηθεί ποια είναι και τον δρόμο της επιστροφής έξω στην ΠΟΛΗ;
Υπάρχει άραγε ελπίδα συνάντησης για τα δύο μαύρα πρόβατα της Ιστορίας στην εποχή της Πανδημίας;
Κι αν ναι..
Είναι κανείς εκεί Έξω ..;
Το νέο αυτό έργο – παράσταση, Συνάντησε με… στην έξοδο, προέκυψε ως αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος ‘Ο Άμλετ συναντά την Ηλέκτρα’ δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες, την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Δράκου και τον Πολωνό ηθοποιό/σκηνοθέτη Przemysław Błaszczak, και σε δύο χώρες Ελλάδα και Πολωνία, υπό την αιγίδα και σε συνεργασία της ΆΥΛΑ με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι. Αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο – παράσταση ως αποτέλεσμα τριών εργαστηρίων πάνω στο πάγιο αίτημα διάσωσης ενός κοινού μύθου για την Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τη βία, και κατ’ επέκταση τη δημοκρατία, την Ειρήνη και της υποδοχή/αποδοχή του ξένου σήμερα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Eίναι η στιγμή, που φοράμε τα γυαλιά του ποιητή, και περιπλανιόμαστε στην ποιητική πόλη και στο μνημειακό τοπίο, αλιεύοντας το διαφεύγον αφήγημα, και προσκαλώντας έτσι σε κάθε μας βήμα, την είσοδο της μεταφυσικής και της παιδικής αθωότητας, στην Ιστορία. Είναι η στιγμή που αποφασίσαμε να γράψουμε τη δική μας ‘Τραγωδία- Αυτοβιογραφία’ με αφετηρία την κοινή μας καταγωγή και σημείο συνάντησης, που είναι η αναζήτηση της ποιητικής ματιάς, μιας νέας γλώσσας, και η επιστροφή στο Σώμα.
Ε.Δ.: Η στιγμή που γεννήθηκε η αρχική ιδέα για να μπω σ’ αυτή την περιπέτεια ήταν όταν διάβασα το παρακάτω ανέκδοτο ποίημα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία, αλλά δε μπορώ να κάνω το ταξίδι σας.
Είμαι επισκέπτης.
Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά..
Κι έπειτα, δε μου ανήκει.
Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει “δικό μου είναι”.
Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου, είχα πει κάποτε με υπεροψία.
Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε.
Ότι δεν έχω, καν, όνομα.
Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο.
Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάζω. Ξεχάστε με στη θάλασσα.
Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.»
(Ανέκδοτο ποίημα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, γραμμένο το 1982.)
H παράσταση που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιαστεί αρχικά (για 6 παραστάσεις) σα δουλειά σ’ εξέλιξη στο καλλιτεχνικό residency της ΆΥΛΑ, στο Κτήμα Ηλίανθος στην Άνδρο και προγραμματίζεται να κάνει επίσημα πρεμιέρα στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2022 (για 10 παραστάσεις) σε παραγωγή της Ομάδας ΑΣΙΠΚΑ και της ΆΥΛΑ. Ο χώρος της παράστασης στην Αθήνα, θ’ ανακοινωθεί σύντομα.
Συντελεστές – Συνεργάτες
Συγγραφή Έργου/ Σκηνοθεσία: Ειρήνη Δράκου
Ερμηνευτές: Ειρήνη Δράκου, Ευάγγελος Παπαδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Φαρμάκη
Διαδραστική Ηχητική Εγκατάσταση: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Γιώργος Φάκουρας
Σκηνικά Κουστούμια: ΆΥΛΑ
Μακιγιάζ: Χριστίνα Δρακάκη
Κατασκευή Σκηνικών: Αδάμ Τσαπέκος, Ευάγγελος Παπαδάκης
Κινηματογράφηση Video: Βαγγέλης Λουκίσσας
Μοντάζ: Γιάννης Τσιαχρίστας
Χειρισμός Video: Αγγελική Στρατή
Φωτογραφίες Παράστασης: Μαρία Λαμπριάδου
Παραγωγή: ΑΣΙΠΚΑ
Συμπαραγωγή και Οργάνωση παραγωγής: ΆΥΛΑ