Η στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα για να μπει η Ειρήνη Δράκου στην περιπέτεια για το νέο έργο «Συνάντησέ με… στην έξοδο», ήταν όταν διάβασε αυτό το ανέκδοτο ποίημα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου:
«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία, αλλά δε μπορώ να κάνω το ταξίδι σας.
Είμαι επισκέπτης.
Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά.
Κι έπειτα, δε μου ανήκει.
Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει “δικό μου είναι”.
Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου, είχα πει κάποτε με υπεροψία.
Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε.
Ότι δεν έχω, καν, όνομα.
Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο.
Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάζω. Ξεχάστε με στη θάλασσα.
Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία».
(Ανέκδοτο ποίημα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, γραμμένο το 1982)
Η ίδια η Ειρήνη Δράκου, για το «Συνάντησέ με… στην έξοδο» που έκανε πρεμιέρα το περασμένο καλοκαίρι στην Άνδρο, σημειώνει αναλυτικά:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το νέο αυτό έργο – παράσταση άρχισε να γράφεται λίγο πριν την μεγάλη περιπέτεια της ανθρωπότητας το 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα στην καρδιά της νέας εποχής που έφερε η Πανδημία. Λίγο πριν την έξοδο από αυτό το ‘σκοτεινό σύννεφο’ όπου δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα, προέκυψε και η παράσταση με τίτλο, σαν ραβασάκι και υπόσχεση για ένα κρυφό ραντεβού με τους επιζήσαντες εαυτούς μας, «Συνάντησέ με στην Έξοδο».
Στο έργο αυτό ο ήρωας, ένας σύγχρονος Άμλετ, ο Α. ο Δεύτερος, ένας άνθρωπος ‘δίχως πρόσωπο’ σαν ένας σύγχρονος ακτιβιστής χάκερ, πηγαινοέρχεται νευρικά στους σκοτεινούς διαδρόμους του ερειπωμένου ξενοδοχείου EUROPA, επαναλαμβάνοντας εμμονικά «Έχουμε Πόλεμο».
Στο πολυτελές ξενοδοχείο επικρατεί αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες για το γάμο του θείου του και νέου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου No-body με την ‘μυτερούλα’. Ο Α. βιάζεται θέλει να παρουσιάσει στο αποψινό πάρτι του γάμου το έργο ‘Ηλέκτρα’, μια ταινία ως γαμήλιο δώρο για τους γάμους της μητέρας του με τον θείο του.
Ταυτόχρονα μια τρομερή επιδημία, σαν ένα σύννεφο από μαύρα πουλιά, σκεπάζει την πόλη κι ένα περιπλανώμενο τσίρκο που καταφθάνει από μακριά, κατασκηνώνει στην πίσω αυλή του μεγάλου ξενοδοχείου. Μέλος αυτού του τσίρκου η Ηλέκτρα. Μια ηθοποιός που πάσχει από αμνησία και που στο κάλεσμα του Α. για μια ‘Ελληνίδα ηθοποιό, άγαμη χωρίς υποχρεώσεις, ικανή για φόνο’, εμφανίζεται την ημέρα της μεγάλης γιορτής στην είσοδο του ξενοδοχείου.
Στη μετεγγραφή αυτή δύο αδιαμφισβήτητα αναγνωρίσιμων μύθων της παγκόσμιας δραματουργίας, επιχειρείται ευθαρσώς επί σκηνής, αξιοποιώντας την από γραφής απενοχοποιημένη και κωμικοτραγική συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, αυτή η ανορθόδοξη αλλά απολύτως φυσική συνάντηση των δύο αυτών προσώπων, του Άμλετ και της Ηλέκτρας.
Τα μαύρα πρόβατα της μεγάλης μας οικογένειας δημιουργούν μια παράσταση ενώπιον σας, σαν ένα παλιό ‘μπουλούκι’ που έφτασε απόψε στην πόλη σας, αναζητώντας μια σύγχρονη γλώσσα για να μιλήσουν για το εδώ και το τώρα.
Ενάντια στη σύγκρουση των Πολιτισμών, εκείνος δυτικός κατοικίδιος και σύγχρονος, εκείνη έρχεται απ’ έξω από την Ανατολή και το δρόμο. Εκείνος έχει όνομα δεν έχει πρόσωπο, εκείνη έχει πρόσωπο δεν έχει όνομα.
Μετακυλούν διαρκώς σε διαφορετικούς ρόλους, μεταμορφώνονται, είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν… σε μια παράσταση αισθητικά ορφανή αλλά στοιχειωμένη από διαφορετικούς κόσμους και διαδρομές… Πως να σας την παρουσιάσουμε.
Με αφετηρία την κοινή μας καταγωγή και σημείο συνάντησης, που είναι η αναζήτηση της ποιητικής ματιάς, μιας νέας γλώσσας, και η επιστροφή στο Σώμα, θα μπορούσε να είναι στην πιο έντιμη της εκδοχή… μια σύγχρονη επιθεώρηση!
Συντελεστές
Συγγραφή Έργου/ Σκηνοθεσία: Ειρήνη Δράκου
Ερμηνευτές: Ειρήνη Δράκου, Ευάγγελος Παπαδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Φαρμάκη
Διαδραστική Ηχητική Εγκατάσταση: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Γιώργος Φάκουρας
Σκηνικά Κουστούμια: ΑΫΛΑ
Μακιγιάζ: Χριστίνα Δρακάκη
Κατασκευή Σκηνικών: Αδάμ Τσαπέκος, Ευάγγελος Παπαδάκης
Κινηματογράφηση Video: Βαγγέλης Λουκίσσας
Μοντάζ: Γιάννης Τσιαχρίστας
Χειρισμός Video: Ραλλού Καρέλλα
Φωτογραφίες Παράστασης: Μαρία Λαμπριάδου
Παραγωγή: ΑΣΙΠΚΑ, Συμπαραγωγή και Οργάνωση παραγωγής: ΑΫΛΑ
Λίγα λόγια για την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ:
Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ ιδρύθηκε το 2007 από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου.
Από το 2007 η ΑΣΙΠΚΑ έχει πάνω από 19 παραστάσεις και performances στο ενεργητικό της, τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μεγάλα Θέατρα αλλά και σε μη συμβατικούς χώρους (εγκαταλειμμένα κτίρια, δημόσιους χώρους & μνημεία), καθώς και τέσσερις Κινηματογραφικές Παραγωγές (τρεις ταινίες μικρού μήκους, και μια ταινία μεγάλου μήκους (Ανεμιστήρας 2015) που συμμετείχε σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας (Festival Del Cinema Europeo, όπου τιμήθηκε με το Cash Prize), στην Κύπρο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας στο Ελσίνκι, Μόσχα, Εδιμβούργο και Ινδία. Ανάμεσα σ’ άλλα η Ομάδα έχει προσκληθεί και συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2012, με την παράσταση ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή (Μικρή Επίδαυρος), από το Εθνικό Θέατρο με το project ΣΤΟΕΣ (2011), και επίσης στα πλαίσια του IETM ATHENS με την παράσταση ‘ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ’ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (2013).
Λίγα λόγια για την ομάδα ΑΫΛΑ:
Από το 2014 η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ οδηγήθηκε στην ανάγκη δημιουργίας της ΑΫΛΑ ενός Κέντρου Παραστατικών Τεχνών & ενός δικτύου συνεργασιών και μιας αποκεντρωμένης θεατρικής Ομάδας που έχει ως βάση την Άνδρο και που ιδρύθηκε από την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου, τον ηλεκτρολόγο – μηχανικό Ευάγγελο Παπαδάκη και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο σαν ανάγκη για πιο συστηματική εξέλιξη της έρευνας πάνω στις Παραστατικές Τέχνες, την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον.
H παράσταση που επιχορηγείται από το Υπ.Πο.Α. πρωτοπαρουσιάστηκε από 17 έως 26 Ιουνίου του 2022, σαν δουλειά σ’ εξέλιξη στο καλλιτεχνικό residency της ΑΫΛΑ, στο κτήμα Ηλίανθος στην Άνδρο.
Διαβάστε επίσης:
Ειρήνη Δράκου: Τα πάντα μπορούν ν’ αλλάξουν μέσα σε μια μέρα