Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ρώσων Συνθετών και η Ένωση Τατάρων Συνθετών παρουσιάζουν αριστουργήματα της Ρωσικής και Ταταρικής μουσικής, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016 και του διεθνούς προγράμματος “Pearls of the Russian and Tatar music”, που σκοπό έχει να ακουστεί το έργο των Τατάρων δημιουργών σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα ξεκινά με τον επονομαζόμενο «Πατέρα» της Ρωσικής Σχολής, συνεχίζεται με σπουδαίους σύγχρονους Ρώσους δημιουργούς και ολοκληρώνεται με τον «πιο Ρώσο από όλους τους Ρώσους συνθέτες».
Το μπαλέτο ‘Shurale’ είναι το πρώτο Ταταρικό μπαλέτο, γραμμένο από τον αδικοχαμένο Φαρίντ Γιαρούλιν και βασισμένο στην πιο διαδεδομένη ιστορία για τον θρυλικό ‘μπαμπούλα’ αυτού του λαού, από το ποίημα του ιδρυτή της σύγχρονης Ταταρικής λογοτεχνίας, Ğabdulla Tuqay. Το μπαλέτο ‘Χρυσή Χορδή’ της Ακιγιάροβα αναφέρεται στην εξέλιξη του πολιτισμού και της ιστορίας των Τατάρων. Ταταρικής καταγωγής είναι και ο πολυβραβευμένος μαέστρος Ρασίντ Καλιμούλιν, η σύνθεσή του ‘Symphonic frescos’ αναδεικνύει όλο το δυναμισμό και την περηφάνια της μουσικής παράδοσης του λαού του. Ο Αλεξάντερ Κλεβίτσκι έχει γράψει υπέροχα έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ένα από αυτά είναι το γλυκό ‘Love on notes’ από την ομώνυμη ταινία. Το πρόγραμμα ξεκινά με την εκρηκτική εισαγωγή της όπερας ‘Ρουσλάνος και Λιουντμίλα’ του Γκλίνκα και ολοκληρώνεται με την ιδιαίτερα απαιτητική προγραμματική ‘Συμφωνία Manfred’ του Τσαϊκόφσκι.
Στη συναυλία θα παραβρεθούν ο κ. Ρασίντ Καλιμούλιν, νυν πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Συνθετών πέμπτος στη σχετική διαδοχή, με πρώτο εξ αυτών τον αξεπέραστο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο διάσημος Ρώσος συνθέτης κ. Αλεξάντρ Κλεβίτσκι, έργα των οποίων θα ακουστούν στο πρόγραμμα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πρόγραμμα:
Μιχαήλ Γκλίνκα (1804-1857): Εισαγωγή από “Ρουσλάνος και Λιουντμίλα”
Φαρίντ Γιαρούλιν (1914-1943): “Ballad” από το μπαλέτο “Shurale”
Ρεζέντα Ακιγιάροβα (1956-): “Fight” από το μπαλέτο “Golden Horde”
Αλεξάντερ Κλεβίτσκι (1954-): Εισαγωγή από “Love on Notes”
Ρασίντ Καλιμούλιν (1957-): “Symphonic frescos”
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Συμφωνία Manfred σε σι ελάσσονα, έργο 58
Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Ζενιώδη
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.