Με αφορμή το βραβευμένο μυθιστόρημα και τη δημοφιλή ταινία “Το αγόρι με τις Ριγέ Πιτζάμες”.

Η παράσταση:

Απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους από 12 έως 18 ετών και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα καθώς τα παιδιά συναντούν το ιστορικό θέμα των γενοκτονιών, μεταδίδοντάς τους την αξία της ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας. Ο θεατής θα πάει μια μεγάλη βόλτα μΆ ένα αγόρι που λέγεται Μπρούνο και αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα και θα γνωρίσει ένα αγόρι που ζει από την άλλη πλευρά.

Συρματοπλέγματα σαν αυτό υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου… Μια ιστορία γραμμένη με τον πιο ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο που θα μπορούσε να συλλάβει ένας συγγραφέας που απευθύνεται (και) σε παιδιά.

Σε αντίθεση με το πρωτότυπο μυθιστόρημα, η παράσταση ΔΕΝ περιορίζεται στο Ολοκαύτωμα, αλλά εντάσσει το θέμα σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ο ήρωάς μας θα μπορούσε να είναι από την Ουκρανία, την Αρμενία, την Παλαιστίνη, την Αλβανία, το Κουρδιστάν, την Τσετσενία, τον Πόντο, την Ελλάδα… Γενοκτονίες συνέβησαν και στις μέρες μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στη Ρουάντα και στο Νταρφούρ, και έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οκτώ ηθοποιοί αναμετρούνται με το δημοφιλές και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του John Boyne, παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων! Με υψηλή σωματική ενέργεια, οι οκτώ performers ανεβαίνουν στην σκηνή για να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που μας ενώνει κι όχι μας χωρίζει. Κι όλα αυτά παίζοντας ζωντανά την μουσική της παράστασης. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αξέχαστες δημιουργίες του Μάνου Λοΐζου («Ακορντεόν», «Σε ψάχνω», «Ο στρατιώτης», «Συρματοπλέγματα», «Αχ, χελιδόνι μου», «Μην με ρωτάς», «Ένας μέρμηγκας», «Τίποτα δεν πάει χαμένο» κ.α.) που είναι σαν να γράφτηκαν για το συγκεκριμένο έργο και αποτελούν έναν καταπέλτη εναντίον κάθε μορφής φασισμού.

Το μυθιστόρημα:

Το “Αγόρι με τις Ριγέ Πιτζάμες” αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο. Λίγο μετά την έκδοσή του (2006) μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, και συνολικά κυκλοφορεί ήδη με τεράστια επιτυχία σε 44 χώρες. Ήταν υποψήφιο για 10 λογοτεχνικά βραβεία (ανάμεσά τους και το OttakarΆs ChildrenΆs Book Award) και έγινε ταινία από τη Miramax/Disney (στα ελληνικά, εμφανίζεται και με τον τίτλο “Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα”).

Οι πιο σκληρές αλήθειες υπονοούνται και διαγράφονται μέσα από την οπτική των μικρών ηρώων. Μια οπτική γνήσια παιδική, έως και αφελής. Δεν υπάρχει κανένα στερεότυπο, δεν αναφέρονται ποτέ οι λέξεις στρατόπεδο, εθνικοσοσιαλισμός, Εβραίος, Γερμανός, ούτε καν πόλεμος. Όλα υπονοούνται και αναδεικνύονται ακόμη πιο έντονα μέσα από την άγνοια και το ανυποψίαστο βλέμμα του παιδιού.

Πολύ ενδιαφέρον έχει η φράση με την οποία κλείνει το βιβλίο: «Φυσικά όλα αυτά συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Όχι σήμερα. Όχι πια».

Αντικείμενο προς μελέτη στα σχολεία:

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο έργο έχει τεθεί αρκετές φορές προς μελέτη σε μαθητές από Πέμπτη Δημοτικού έως και Γ΄Λυκείου. Μάλιστα κάποιοι μαθητές έχουν κάνει και εργασία πάνω στην ταινία.

“Αυτό το έργο θα το θυμόμαστε για καιρό! Πολύ συγκινητικό αλλά και αισιόδοξο γιατί η φιλία των δύο παιδιών κράτησε παρά τον πόλεμο και τον ρατσισμό. Είναι ένα παράδειγμα αποφυγής παρόμοιων απάνθρωπων γεγονότων στο μέλλον και μας δίνει ένα μάθημα αγνής φιλίας, έτσι όπως μόνο τα παιδιά μπορούν να το κάνουν.”

Μυρτώ Μ., μαθήτρια της ΑΆ Γυμνασίου

Υπόθεση:

Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου πολέμου, ο Μπρούνο, είναι γεμάτος ενέργεια κι αισθάνεται να πλήττει στο νέο του σπίτι. Έτσι, με όπλο την αφέλεια και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, αποφασίζει να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της μητέρας του και να ανακαλύψει την περιπέτεια στο γειτονικό δάσος. Εκεί πίσω από ένα συρματόπλεγμα, συναντά ένα αγόρι διαφορετικής καταγωγής από εκείνον, αλλά στην ηλικία του (έχουν γεννηθεί ακριβώς την ίδια μέρα). Το παιχνίδι θα νικήσει την έχθρα μεταξύ των λαών και μια εκπληκτική φιλία γεννιέται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά: Έλλη Εμπεδοκλή / Κοστούμια: Αναστασία Σπάνθη
Μουσική Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μαθές
Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη / Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Παπατρέχας / Προβολές: Ειρήνη Τηνιακού
Συμπαραγωγή: Μανόλης Σάρδης PRO4 & Καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία

Παίζουν (αλφαβητικά):

Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Γιάννης Καλατζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Παύλος Παυλίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος.

Διάρκεια: 90 λεπτά