Συζητήσεις με αφορμή το βιβλίο Εμφύλια Πάθη των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.
Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος είχε άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης θα προσπαθήσει σε δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις να θίξει και να αναλύσει τις εσωτερικές και διεθνείς διαστάσεις του Εμφυλίου. Με το βιβλίο Εμφύλια Πάθη, το οποίο έγραψε μαζί με τον Στάθη Ν. Καλύβα, Καθηγητή της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, επιχείρησε μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωρίμανση.
Στην πρώτη συζήτηση με θέμα τις εσωτερικές διαστάσεις του ελληνικού εμφυλίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για ζητήματα όπως:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
• Τι προηγήθηκε του εμφυλίου πολέμου;
• Τι είδους κόμμα ήταν το ΚΚΕ;
• Πότε και πώς ξεκίνησε και οργανώθηκε η Αντίσταση;
• Τι ήταν και γιατί κυριάρχησε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;
• Τι ήταν οι δωσιλογισμός και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι; Τι ήταν η «λαοκρατία» και τι η «εαμοκρατία»;
Στη δεύτερη συζήτηση με θέμα τις διεθνείς διαστάσεις του ελληνικού εμφυλίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για ζητήματα όπως:
• Ποιος ήταν ο ρόλος Βρετανών, Σοβιετικών και Αμερικάνων στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου;
• Πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια που έλαβε ο Δημοκρατικός Στρατός από τις λαϊκές δημοκρατίες;
• Ποιοι ήταν οι πολιτικοί πρόσφυγες;
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα), καθώς και σε ποια από τις δύο συζητήσεις επιθυμείτε να συμμετάσχετε.