Τα Αγάλματα Περιμένουν, του Ανδρέα Φλουράκη στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Προύσας

Μετά το Βουθρωτό της Αλβανίας, το Ανόι του Βιετνάμ (2019), το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετέχει στο 8o Διεθνές Φεστιβάλ της Προύσας (2021), ενδυναμώνοντας τη διεθνή παρουσία του, με το έργο “Τα Αγάλματα Περιμένουν”.

Το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με τον Ανδρέα Φλουράκη και την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού επιχειρεί κάτι τολμηρό, ριψοκίνδυνο και πρωτοπόρο. Η παράσταση Τα Αγάλματα Περιμένουν διαπραγματεύεται τη σχέση της σύγχρονης ζωής με την Ελληνική αρχαιότητα με αφετηρία την έννοια της Απόκρυψης.

“Θες να γίνουμε αγάλματα; Της περιόδου της φθοράς.
Του τέλους του κόσμου που γνωρίζουμε.”

Ποια η σχέση της σύγχρονης ζωής με την αρχαιότητα; Αλλάζει ο ρυθμός του σύγχρονου ανθρώπου όταν βρίσκεται στα μνημεία και τα αρχαία θέατρα; Τι θα σώζαμε σήμερα σε περίοδο κινδύνου; Και… “Πώς θα θάψουν την Ακρόπολη;”

Η επιτυχημένη επιχείρηση της Απόκρυψης όλων των αρχαιολογικών θησαυρών των Ελληνικών Μουσείων ξεκίνησε, αμέσως, με την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο το 1940 και ολοκληρώθηκε πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Μέρα και νύχτα, πολίτες και αρχαιολόγοι αποκαθήλωναν τα αγάλματα από τις βάσεις τους, τα περιτύλιγαν προσεκτικά, τα κατέγραφαν και τελικά τα έθαβαν σε τάφρους που άνοιγαν μέσα στα μουσεία και στις αυλές τους. Τα χάλκινα και τα χρυσά αποθηκεύτηκαν στις θυρίδες της Τράπεζας της Ελλάδας. Όταν επισκέφτηκαν οι Γερμανοί το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον οδυνηρό Απρίλιο του 1941, περπάτησαν σε άδειες αίθουσες!

“Κυρίες και κύριοι, δεν έχουμε πετρώσει ακόμα.
Αυτά είναι αγάλματα. Εμείς είμαστε άνθρωποι”

Τα Αγάλματα Περιμένουν το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού καταπιάνεται με την απειλή της αρπαγής κάθε στοιχείου που μας δένει με την αρχαία κληρονομιά. Μια πικρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας για τη σχέση μας με την αρχαιότητα.

Μια παράσταση που συνδυάζει το αφηγηματικό στοιχείο από ντοκουμέντα της εποχής της Απόκρυψης του 1940, με τη μυθοπλασία. Εικόνες ενός σύγχρονου κόσμου σε περίοδο αποσύνθεσης και φθοράς. Εικόνες ανθρώπων χαμένων στην άγνοια και την εικονική πραγματικότητα. Οι ήρωες του έργου είναι οι διασκορπισμένοι άνθρωποι, οι μοναχικοί και οι απελπισμένοι – τα «μελλοντικά αγάλματα» – δίπλα στα απομεινάρια του Ελληνικού Πολιτισμού όπου με το χρόνο αποκτούν ένα χαρακτήρα ανησυχητικό, μελαγχολικό και απόκοσμα επικίνδυνο.

“Αρχίσαμε να μοιάζουμε με αγάλματα”

Αυτός ο ανοίκειος συνδυασμός ντοκουμέντου, χιούμορ, λαϊκής κουλτούρας, επιστημονικής φαντασίας μέσα στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου είναι μια τολμηρή και ερευνητική καλλιτεχνική παρέμβαση, στην ανίχνευση της δικής μας σχέσης με τον πολιτισμό του τόπου μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θεατρικό έργο Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία – Δραματουργία Κυριακή Σπανού
Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρία Παπουτσή
Σκηνικά Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια Ολυμπία Σιδερίδου
Κίνηση Αναστασία Μπρουζιώτη

Πρωτότυπη μουσική Δεσποινίς Τρίχρωμη
Σχεδιαστής φωτισμών Γιώργος Τέλλος
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών Παναγιώτης Τσεβρένης
Υπεύθυνος Παραγωγής Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή σκηνικού Φρέντυ Γκίζας, Αχιλλέας Τζάνακας, Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών Νικολέττα Καΐση
Ηχογράφηση μίξη Γιώτης Παρασκευαΐδης – Studio Aux
Φωτογραφίες παράστασης Γιάννης Χατζηαντωνίου
Αφίσα Μουτζούρα
Βίντεο/trailer Life of film Productions

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Χριστίνα Βράκα, Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ