Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον συνθέτη της ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, ενός από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της σύνθεσης, πιανίστα και μαέστρου της Αγίας Πετρούπολης που υπήρξε δάσκαλος του Ντ. Σοστακόβιτς. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον συνθέτη της ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, ενός από τους πιο σημαντικούς δασκάλους σύνθεσης, πιανίστα και μαέστρου της Αγίας Πετρούπολης που υπήρξε δάσκαλος του Ντ. Σοστακόβιτς. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει τυπωμένα και χειρόγραφα έργα του Βασίλη Καλαφάτη, από τα 138 που συνέθεσε στη διάρκεια της ζωής του (1869-1942), τον πλήρη κατάλογο των έργων του, αφίσες, εφημερίδες, περιοδικά, προσωπική αλληλογραφία, προγράμματα από συναυλίες φοιτητών του, φωτογραφίες προσωπικές, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη μουσική ζωή της Αγίας Πετρούπολης για μια περίοδο περίπου εκατό ετών.

Ο Βασίλης Καλαφάτης γεννήθηκε το 1869 στην πόλη Ευπατορία της Κριμαίας. Ήταν γιος του δασκάλου και εμπόρου Παύλου Καλαφάτη. Η μητέρα του, επίσης ελληνίδα ήταν το γένος Χρυσικοπούλου. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8-9 ετών.

Το 1892 εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου φοίτησε στο Ωδείο της πόλης υπό την καθοδήγηση του Ν. Α. Ρίμσκι Κόρσακοβ. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και παιδαγωγικά και πήρε το δίπλωμα σύνθεσης το 1900. Από το 1908 διορίστηκε «ανώτερος διδάσκαλος» στο μάθημα της Ειδικής Αρμονίας.

Τη μεγαλύτερη διάκρισή του ως συνθέτης την έλαβε το 1928 για το συμφωνικό του έργο Legende, που βραβεύτηκε από την Columbia σε διαγωνισμό για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σούμπερτ.

Έπαινος του απονεμήθηκε και στο διαγωνισμό σύνθεσης στο πολιορκημένο από τους Γερμανούς Λένινγκραντ, στις 5 Νοεμβρίου 1941, δύο μόλις μήνες πριν από το θάνατό του.

Το έργο του μελέτησε ο γιος του Ανατόλι, που διέσωσε και το αρχείο του, το οποίο αργότερα πουλήθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, από όπου το αγόρασε το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου που το μετέφερε στην Κέρκυρα.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έργα του Β. Καλαφάτη έχουν παρουσιαστεί τόσο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών όσο και από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το συνθετικό του έργο παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα.

INFO
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. εγκαίνια Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007, στις 8 μ.μ. διάρκεια έως 31 Ιανουαρίου 2008
Ωρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 09:00-14:00, Τετάρτη, 09:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.