Ο Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων…
… όλα με ελεύθερη είσοδο, στις 14-23 Δεκεμβρίου 2012.
“Ανάμεσα σε αγγέλους”
10 ημέρες, 4 χριστουγεννιάτικες ιστορίες, 14 διαφορετικά και δημιουργικά workshops για τους μικρούς μας φίλους, 2 χριστουγεννιάτικα παραμύθια, 5 χριστουγεννιάτικες ταινίες, 1 έκθεση φωτογραφίας, 3 παραστάσεις χορού, 1 χριστουγεννιάτικη συναυλία, 2 θεατρικές παραστάσεις, 6 ταινίες από το Φεστιβάλ Πάτρας, αφήγηση παραμυθιών για μεγάλους κι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο ευχές κάνουν το Βρυσάκι σημείο αναφοράς για τα φετινά Χριστούγεννα. Το Βρυσάκι ένας απ’ τους πιό ζεστούς κι αγαπημένους χώρους της Αθήνας, ολόφωτο και γιορταστικό, μία αγκαλιά που έχει απ’ όλα. Σ’ όλους τους χώρους του σας περιμένει κάτι διαφορετικό, η πόρτα του συνέχεια ανοιχτή, στην αυλή του θα γίνονται…θαύματα. Με επινοητικότητα, απλότητα κι ευαισθησία, το Βρυσάκι έχει ετοιμάσει προτάσεις με σκοπό και στόχο τις γιορτινές αυτές μέρες να σας στείλει στα σπίτια σας ευτυχισμένους. Σταθεροί αλλά και νέοι πολύτιμοι συνεργάτες έρχονται για να στήσουμε μαζί ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Φέτος έχουμε και νέες ιδέες από μία τεράστια πηγή δημιουργικότητας. Οι 300 σπουδαστές του προγράμματος κοινωνικής δράσης κι εθελοντικής διδασκαλίας, ‘’Αλληλεγγύη’’, που διοργανώνει το Bρυσάκι σε συνεργασία με το Athens Fringe Network, με αυθόρμητη ανταπόκριση μέσα από μια ‘’παρέλαση΄΄ σε ένα συνεχές παιχνίδι-δημιουργία, παίζοντας διάφορα πράγματα (μουσική, χορός, υποκριτική, ζωγραφική, φωτογραφία), αγγίζουν τα όρια του ατομικού ρεκόρ. Όταν οι εθελοντές θέλουν… έχουμε δημιουργικό παροξυσμό!
Χριστούγεννα στο Βρυσάκι… για μικρούς.
Σοβαρές, πετυχημένες δράσεις (λογοτεχνικά παραμύθια, ζωγραφική, μουσική) με ποιότητα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Παραμύθια και παραμυθένια ατμόσφαιρα
Σε έναν κόσμο που η γαλήνη έχει πάψει να υπάρχει, εδώ στο Βρυσάκι ταξιδεύουμε ανάμεσα στους αγγέλους, τα παιδιά, για να φέρουμε τα όνειρα πίσω. Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές, παίρνουν ρόλους, συμμετέχουν στα δρώμενα, ζωγραφίζουν, μοιράζονται τα όνειρα τους.
Χριστουγεννιάτικο δωρεάν πρόγραμμα για όλους
Παρασκευή 14.12.2012
12.00-14.00: “Κλικ-Κλακ-Μου, Αγελάδες που Δακτυλογραφούν” του Doreen Cronin
(Διαδραστική παράσταση για παιδιά 6 έως 8 ετών)
Μέσα από μια σειρά θεατρικών ασκήσεων όπως παιχνίδια κίνησης και ρυθμού, παιχνίδι ρόλων αλλά και την ανάπτυξη των αιτημάτων που έχουν οι αγελάδες, τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν την αξία της μόρφωσης, της γραφής και της γνώσης ως εργαλεία για μια καλύτερη ζωή και όχι ως μια τυπική σχολική υποχρέωση. Aπό την Έλλη Κατωδρύτου.
20.00 -21.00: Προβολή της ταινίας «Χριστίνα» σε σκηνοθεσία Χάρη Ξυδιά. (52’ 49’’).
Η ταινία βραβεύτηκε με το ειδικό Βραβείο «Special κοινωνικό “παρών”» στο 14ο Φεστιβάλ Πάτρας του 2012. Το ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφει τις σκληρές προσπάθειες της Χριστίνας Γκούσσω, ενός
κοριτσιού με διανοητική αναπηρία, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011
και την αναπάντεχη επιτυχία της στους Special Olympics κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια
στο στίβο. Η πρωταγωνίστρια με την συμμετοχή της στους αγώνες κατάφερε να πιστέψει
στον εαυτό της και να αποκτήσει έναν νέο σκοπό ζωής. Απώτερος σκοπός της ταινίας είναι
να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα προς όλες τις μικρές κοινωνίες του κόσμου και κυρίως
στους γονείς των ατόμων με ειδικές ικανότητες να ωθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν τον
αθλητισμό μέρος της ζωής τους, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν από την απομόνωση που συνήθως ζουν.
Σάββατο 15.12.2012
14.00-16.00: Θεματικό Facepainting για τα Χριστούγεννα
(workshop για παιδιά 4 έως 10 ετών) Μια νεράιδα των Χριστουγέννων με μυτερά αυτιά, μεταμορφώνει με το πινέλο της, όσα παιδιά επιθυμούν, σε ξωτικά και καλικαντζάρους. Μαγικά μενταγιόν, μυτερά κερατάκια, τρίτα μάτια, πολύχρωμες μύτες, χριστουγεννιάτικα σύμβολα και σύμβολα των ξωτικών, στολίζουν τους επίδοξους βοηθούς του Αϊ Βασίλη.
Η Παιδική Πολιτιστική Λέσχη «ΕΚΦΡΑΣΗ» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ είναι μια πρωτότυπη πρόταση πολιτιστικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά 5 έως 12 ετών. Δημιουργήθηκε το 2008 με στόχο την απελευθέρωση της έκφρασης μέσα από την επαφή των παιδιών με νέες και παραδοσιακές μορφές τέχνης, καθώς και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού και περιβάλλοντος.
Κυριακή 16.12.2012
15.00-16.00: Οικολογικές Κατασκευές σε συνδυασμό με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Στο Βάθος…ΚΗΠΟΣ!» (workshop για παιδιά 6-12 ετών)
Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να ανακουφίσουμε τον πλανήτη μας με ήσυχη οικολογική συνείδηση; Πως μοιάζουν τα “πράσινα” Χριστούγεννα, με οικολογικά δώρα και οικολογικά στολίδια; Τι γνωρίζουμε για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δένδρο μας, το έλατο, και ποία είναι η ιστορία του; Φέτος τα παιδιά λένε ΌΧΙ στην κατανάλωση, ΝΑΙ στις κατασκευές, ΝΑΙ στην ανακύκλωση! Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ
Δευτέρα 17.12.2012
12.00-15.00: “The island” του Armin Greder
(workshop για παιδιά 9 έως 11 ετών)
Θεατρικό εργαστήριο με θέμα τον ρατσισμό, τους πρόσφυγες, την πολύ-πολιτισμικότητα, τους μετανάστες και την ξενοφοβία. Το εργαστήριο που βασίζεται στην πλοκή ενός αγγλικού παραμυθιού που ονομάζεται “The Island” του Armin Grender παρουσιάζει η Άλκηστις Βασιλάκου.
16.00-17.00: Δημιουργική γραφή για παιδιά
(workshop για παιδιά 10 έως 11 ετών)
Η συνεργάτιδα του προγράμματος ‘’Αλληλεγγύη’’, Αλεξάνδρα Βελεγράτη παρουσιάζει για μία και μοναδική ημέρα το workshop “Δημιουργική γραφή για παιδιά”. Με την βοήθεια της θα ταξιδέψουμε στην μαγεία των λέξεων..
Τρίτη 18.12.2012
17.00-19.00: Προβολή Χριστουγεννιάτικης ταινίας Scrooge (1970)
19.00-20.00: Εισαγωγή στην Παιδική Γιόγκα,Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ (workshop για παιδιά 6 έως 12 ετών)
Τετάρτη 19.12.2012
15.00-16.00: Προβολή παιδικής Χριστουγεννιάτικης ταινίας Buster Keaton Christmas
16.00-17.00: Ζωγραφίζουμε πορτρέτα (workshop για παιδιά όλων των ηλικιών)
17.00-18.30: ‘’Ιστορίες χρωμάτων’’
Η Κατερίνα Ασλανίδου ζωγράφος και εκπαιδευτικός σε συνεργασία με την ψυχολόγο Ιωάννα Μουχτάρη μοιράζουν στους μικρούς και μεγάλους μας φίλους ζωγραφιές ζητώντας τους να εμπνευστούν τις δικές τους ιστορίες. Άραγε τα μάτια των παιδιών και τα μάτια των μεγάλων βλέπουν τις ίδιες ιστορίες μέσα από τις ίδιες εικόνες;
18.30-19.30: Ομιλία από τη συγγραφέα Σιμόνη Ζαφειροπούλου για την έκθεσή φωτογραφίας της “Hope” (Τα παιδιά του κόσμου)
19.30-20.30: “Χορεύοντας Latin”
Η ομάδα Latin του προγράμματος ΄΄Αλληλεγγύη΄΄ με επικεφαλή τον Γιώργο Καρακάση μας καλούν να τους συνοδεύσουμε.
20.30-21.30: “Χορεύοντας Salsa LA”
Ο Βασίλης Παπασταμάτης κι η ομάδα Salsa LA του προγράμματος ΄΄Αλληλεγγύη΄΄ παρουσιάζουν μία βραδιά γεμάτη χορό.
ΤΟ ΠΑΡΤΥ 19/12/2012
Open House
Όλοι μαζί διασκεδάζουμε, βραδιά ειδική για το γούρι του 2013
Πέμπτη 20.12.2012
14.00-16.00: Προβολή ντοκιμαντέρ «Α Γρούσα Νάμου» σκηνοθεσία Ελισάβετ Λαλουδάκη – Massimo Pizzocaro, βραβευμένο ντοκιμαντέρ 14ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Στην Ανατολική Πελοπόννησο, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή στη σκιά του Πάρνωνα, ζουν οι Τσάκωνες, μια ιδιαίτερη φυλή ‘πεισματάρηδων’ Ελλήνων. Εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια μιλούν μια αρχαία διάλεκτο, μοναδικό πλέον δείγμα δωρικής γλώσσας. Δεν την εγκατέλειψαν ούτε μετά την επικράτηση της Κοινής, της πρώτης υπερ-τοπικής διαλέκτου από την οποία προήλθε η σύγχρονη ελληνική γλώσσα. Ό,τι άντεξε στους αιώνες, ξέφτισε μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Άνοιξαν δρόμοι, ήρθε ο τουρισμός, οι ντόπιοι έφυγαν μετανάστες ή ναυτικοί, το ‘υποχρεωτικό’ σχολείο επέβαλε στους μαθητές να ξεχάσουν την αρχαία τους γλώσσα. Ώσπου ήρθε η ώρα της αλήθειας: όταν χάνεις τη γλώσσα σου, χάνεις ένα ολόκληρο κόσμο. Η περίπτωση των Τσακώνων δεν είναι μεμονωμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ οι μισές περίπου γλώσσες του πλανήτη αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή. Της εξαφάνισης και της λήθης. Μια ταινία για την απώλεια της ταυτότητας – τι σημαίνει να ξέρεις ότι η γλώσσα σου δεν θα μιλιέται μετά από 100 χρόνια (52’ ντοκ, 2011)
16.30- 17.00: Συναυλία με συνοδεία πιάνου. Ο Χρήστος Γαλίτης και η ομάδα του από το πρόγραμμα ‘’Αλληλεγγύη’’ παίζουν στο πιάνο αγαπημένες μελωδίες.
17.00-18.30: ‘’Ιστορίες χρωμάτων’’
Η Κατερίνα Ασλανίδου, ζωγράφος και εκπαιδευτικός σε συνεργασία με την ψυχολόγο Ιωάννα Μουχτάρη μοιράζουν στους μικρούς και μεγάλους μας φίλους ζωγραφιές ζητώντας τους να εμπνευστούν τις δικές τους ιστορίες. Άραγε τα μάτια των παιδιών και τα μάτια των μεγάλων βλέπουν τις ίδιες ιστορίες μέσα από τις ίδιες εικόνες;
21.30-23.00: Εορταστικά ‘’Αυθαίρετη’’ σύνθεση κείμενων. Η ηθοποιός-σκηνοθέτης Στέλλα Μαρή και η ομάδα της από το πρόγραμμα ΄΄Αλληλεγγύη΄΄ παρουσιάζουν μία ‘’Αυθαίρετη’’ σύνθεση κειμένων με σκοπό να μας ευχηθούν καλές γιορτές!
Παρασκευή 21.12.2012
15.00-16.30: Ζωγραφίζουμε και κρεμάμε ευχές στο Χριστουγγενιάτικο δέντρο με τον συνεργάτη μας από το πρόγραμμα ΄΄Αλληλεγγύη΄΄, Kristian Zara.
16.30-18.00: Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων Παραμυθιών με ζωντανή μουσική της Μαρίας Λουίζας Παπαδοπούλου.
21.00: Αφήγηση Παραμυθιών γα μεγάλους από τις Παραμυθοκόρες.
Σάββατο 22.12.2012
12.30-13.30: Σκιτσογραφώντας παιδικές γκριμάτσες (για παιδιά 3 έως 10 ετών) με το σκιτσογράφο μας Κώστα Σκλαβενίτη.
17.00-18.00: O εγωιστής γίγαντας από την ομάδα Φι (για παιδιά 3 κι άνω)
Το έργο είναι μια διασκευή πάνω στο πρωτότυπο παραμύθι του Όσκαρ Γουάιλντ. Ο εγωιστής γίγαντας πραγματεύεται τα πολλά πρόσωπα του εγωισμού σε αντιπαραβολή με την ομαδικότητα, τη φιλία, τη χαρά, που καταφέρνουν τελικά να υπερνικήσουν.
18.00-20.00: Οι Παραμυθοκόρες με το παραμύθι “Σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι, παιχνιδιάρικα ξωτικά” συντροφεύουν τους μικρούς μας φίλους.
20.00-21.00: Σύγχρονος χορός, Ο Κωνσταντίνος Αλευράς και η ομάδα χορού του προγράμματος ‘’Αλληλεγγύη’’ μας προσφέρουν μια βραδιά σύγχρονου χορού.
Κυριακή 23.12.2012
14.00-16.00: Κατασκευή κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά (για παιδιά 6 έως 10 ετών) με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Μαρίνας Ταμπή.
16.00-18.00: Κάλαντα του Charles Dickens (για παιδιά 6 έως 10 ετών)
Με βάση το κλασσικό διήγημα του Καρόλου Ντίκενς η επιδίωξη είναι να διερευνηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις και αξίες. Ερευνώντας το χαρακτήρα του Σκρουτς και του μικρού Τινι Τιμ μέσα από ασκήσεις διαλόγου και θεατρικών συνθηκών θα αναζητηθούν συμπεριφορές που συναντάμε καθημερινά στη ζωή, από την Έλλη Κατωδρύτου.
18.00-20.00: Προβολή βραβευμένων ταινιών από το 14ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας. «Think_Erase_Move» ,σκηνοθεσία Μαρία Κατσιπατάκη (3’ 54’’ v.d., 2011)
«Παιχνίδι πέρα από χρώματα» σκηνοθεσία Γαζής Γιάννης. Μια ταινία που έφτιαξαν οι μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης με αφορμή τους μετανάστες γείτονες του σχολείου μας. (11’ 16’’ 2012).
«Η Απέναντι όχθη» σκηνοθεσία Μιχαήλ Φελάνης . Ένας στρατιώτης παρακούει τις εντολές της Μεραρχίας και περνά το ποτάμι, το όριο που τους έχουν θέσει και που αποτελεί τον απαγορευμένο καρπό για τους στρατιώτες, και έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα. Είναι εχθρός; Και αν ναι, τι τους χωρίζει πραγματικά; Η ιστορία παραβάλει το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελε να εκφράσει ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. (9’ 30’’ ,2011)
«Ημερολόγιο επαρχίας» σκηνοθεσία Στέργιος Μουντσάκης. Το ημερολόγιο επαρχίας είναι12 εικόνες από την Ελληνική επαρχία μέσα σε ένα χρόνο, μία για κάθε μήνα. Ένα σχόλιο για αυτά που αλλάζουν, για το περιβάλλον και για τις εναλλακτικές προτάσεις. (25’ ντοκ, 2011)