Φέτος, το πρόγραμμα αποτελεί ωδή στην αληθινή ζωή και στην πραγματικότητα, πού, όπως αποδεικνύεται, γράφει τα καλύτερα σενάρια.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Πέμπτη 4 Μαΐου
17:00|«Ο Τερματισμός» (52’), 2016| Σκηνοθεσία Ελιάννα Αμπραβανέλ
Το ντοκιμαντέρ «Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ» της Ελιάνας Αμπραβανέλ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν.
Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλυτος φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός από την Εράτυρα Κοζάνης που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν πρόφτασε τον λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Ο Στέλιος εκ των γηραιότερων μαραθωνοδρόμων της Ελλάδας στόχο έχει να μπει στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες.
Δείτε το trailer εδώ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
18:15 | «Μακροβούτι» (43’), 2016 | Σκηνοθεσία Ιρίνα Μπόϊκο
Το ντοκιμαντέρ της Ιρίνα Μπόικο «ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ» μας συστήνει τον Βρεζ Κιρακοσιάν από την Αρμενία που παρά το αδύναμο και εύθραυστο σώμα του λόγω σοβαρής αναπηρίας, κρύβει μία απίστευτη ψυχική δύναμη και έχει καταφέρει πράγματα που δεν θα φανταζόταν ποτέ στη ζωή του. Ακόμη και να εκδώσει βιβλίο, να κάνει έκθεση ζωγραφικής, να αποκτήσει σύζυγο και κόρη…
Δείτε το trailer εδώ
19:15 | «Ο πιο Μακρύς Δρόμος» (74’), 2016 | Σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου
Η ταινία ήταν υποψήφια για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, βραβεύτηκε σε πολλά Φεστιβάλ, ενώ στο Doc Leipzig Festival 2015 έλαβε τιμητική διάκριση στο Διεθνές πρόγραμμα και βραβείο VER.DI.
Γυρισμένο στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου και στο δικαστήριο της Κομοτηνής, “Ο πιο μακρύς δρόμος” παρακολουθεί την ιστορία δύο αγοριών από την Συρία και το Ιράκ, υπόδικοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Μέσα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους γονείς τους, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εισβάλει μέσα στην καθημερινότητα τους και εντείνει την αγωνία τους για το επικείμενο δικαστήριο. Ο φόβος τους κορυφώνεται καθώς συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητές τους να πείσουν το ελληνικό δικαστήριο για την αθωότητά τους είναι μηδαμινές και ότι εύκολα μπορούν να καταδικαστούν σε 25 χρόνια φυλάκιση. Η ταινία φέρνει στο φως μια αθέατη πλευρά της παράτυπης μετανάστευσης και συγχρόνως αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εγκλεισμού, του πολέμου και της φιλίας.
Παραγωγός: Σπύρος Μαυρογένης
Stefi& Lynx Productions
Δείτε το trailer εδώ
20:45 | «Another Hungary» (50’), 2013 | Σκηνοθεσία Dénes Nagy
(Η Άλλη Ουγγαρία)
Η ταινία παρουσιάζει έναν σύγχρονο Ούγγρο καλλιτέχνη, τον Ίμρε Μπούκτα, του οποίου τα έργα εκτίθενται σε γκαλερί σύγχρονης τέχνης σε όλη την Ευρώπη και ο οποίος ζει σε ένα χωριό που είναι στα πρόθυρα της απόλυτης παρακμής. Το να ζει σε αυτό το χωριό δεν αποτελεί μόνο μια προσωπική επιλογή αλλά και μια καλλιτεχνική και κοινωνική ευθύνη καθότι εμπνέεται – βασικά αντλεί την τέχνη του – από την πραγματικότητα και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Σε ύφος ελεύθερου κινηματογραφικού δοκιμίου, ο Ντενίς Νάγκυ φέρνει στο φως άγνωστες περιοχές της Ευρώπης και της ζωής των κατοίκων τους. Συνυφαίνοντας με λεπτότητα, τοπία και πορτραίτα, τη σιωπή και τους ήχους, αυτό το ποιητικό ντοκιμαντέρ αποτυπώνει το εσωτερικό πνεύμα μιας άλλης Ουγγαρίας.
Δείτε το trailer εδώ
22:00 | «Που Είσαι Σιγκάλ;» (105’), 2015 | Σκηνοθεσία Άγγελος Ράλλης, σε συνεργασία με τον Hans Ulrich Gossl
Μια ταινία συμπαραγωγή Ελλάδας, Βελγίου και Αυστρίας που συζητήθηκε πολύ στο φετινό 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα – Τιμητική διάκριση από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή.
Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ. Η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Δείτε το trailer εδώ
Παρασκευή 5 Μαΐου
17:00 | «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» (90’), 2015 | Σκηνοθεσία Angélique Kourounis
«Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιός μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν.»
Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τί έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.
Μια παραγωγή του OmniaTV σε συμπαραγωγή με Arte | Yemaya Productions
Με την υποστήριξη των: Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα | Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου | Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας
Δείτε το trailer εδώ
18:45 | «Νόστος» (83’), 2015 | Σκηνοθεσία Sandrine Dumas
Πριν κάποια χρόνια η Ρένα, η μητέρα της σκηνοθέτριάς απέκτησε έναν πίνακα της δεκαετίας του ’20 που αναπαριστούσε μια γυναίκα με ένα κόκκινο φόρεμα, κάτω από μια ομπρέλα. Η ζωγράφος ήταν η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, μάλλον συγγενής της. Για πρώτη φορά, μιλώντας με τη μητέρα της για αυτή τη ζωγράφο, της φανερώνονται αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Με το θάνατο της μητέρας της, η αναζήτηση γίνεται διπλή: η ανάγκη της να μάθει περισσότερα για τη Θάλεια, συνδεόταν με την ανάγκη να καλύψει τη σιωπή που υπήρχε γύρω από το οικογενειακό της παρελθόν και τη χαμένη ιστορία της οικογένειάς της.
Παραγωγή
Sandrine Dumas / Pio& Co
Olivier Hurtado / Kino
ΡέαΑποστολίδη, ΓιούριΑβέρωφ / Anemon Productions
Δείτε το trailer εδώ
20:30 | «4.1 Miles» (26’), 2016 | Σκηνοθεσία Δάφνη Ματζιαράκη
** Μετά την προβολή της ταινίας η σκηνοθέτης θα συνομιλήσει με το κοινό μέσω skype
Υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Στην απονομή παρευρέθη η Δάφνη συνοδευόμενη από τον ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Μυτιληνιό καπετάνιο που ήταν ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ της. Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και το βραβείο της πλατφόρμας Vimeo για το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς.
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο“4.1 Miles” καταγράφει την πορεία των προσφύγων μέσα από ένα σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. “4.1 Miles” είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου “4.1 Miles”».
Δείτε το trailer εδώ
21:30 | «Overdose – Run for a Dream» (73’), 2013 | Σκηνοθεσία Gabor Ferenczy
(Όβερντοους – Τρέξε για Ένα Όνειρο) (παρουσία σκηνοθέτη)
Ένας Ουγγρο-Σλοβάκος μεταπωλητής παλιοσίδερων, πλήρωσε 2000 γκινέες για ένα ακατονόμαστο, άσχημο άλογο. Τώρα, με το όνομα Overdose, αξίζει 200 φορές περισσότερο και μάλλον είναι το πιο γρήγορο άλογο της γης. Ανίκητο, γεννάει απροσδόκητα συλλογικά συναισθήματα στην Ουγγαρία. Overdose είναι ένα θαύμα σε μια χώρα που η οικονομία και η ταυτότητά της λυγίζουν.
Δείτε το trailer εδώ
23:15 | «Exotica, Erotica, Etc.» (73’), 2015 | Σκηνοθεσία Ευαγγελία Κρανιώτη
Η Ευαγγελία Κρανιώτη ταξιδεύει με ελληνικά πλοία στα λιμάνια 20 χωρών και αφηγείται τους φευγαλέους έρωτες που υπαγορεύει η μοναξιά της θάλασσας. Με μια μουσική που στοιχειώνει όπως το τραγούδι των σειρήνων και υπέροχη φωτογραφία, η ταινία δημιουργεί μια υπνωτική αφήγηση, σαν μια μαγική οδύσσεια. Η ταινία ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες.
Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η Ευαγγελία Κρανιώτη διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία, ακολουθώντας Έλληνες ναυτικούς και παρακολουθώντας τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας.
Δείτε το trailer εδώ
Σάββατο 6 Μαΐου
13:00 – 16:00 | MASTERCLASS «Τείχη ή Γέφυρες»
2 Ούγγροι καλεσμένοι, ο Gabor Ferenczy και η Gül Togay, ο σκηνοθέτης και η παραγωγός της ταινίας OVERDOSE, θα μιλήσουν για την ταινία τους και για το πώς οι Ούγγροι ντοκιμαντερίστες μπορούν να αντιμετωπίσουν το δίλημμα «Τείχη ή Γέφυρες» που διχάζει τη χώρας τους. Το Master Class θα λειτουργήσει ως εισαγωγή του φετινού εργαστηρίου δημιουργικού ντοκιμαντέρ της ΕΕΝ, «Τείχη ή Γέφυρες», το οποίο θα γίνει τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο 2017.
17:00 | «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2016 “ΕΞΟΔΟΣ”» (“EXODUS”)
Μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA
Και την συγχρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Παραγωγή: T–short
Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Στα πλαίσια του περσινού φεστιβάλ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ 2016, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργάνωσε το «EXODUS», ένα εργαστήρι για νέους ντοκιμαντερίστες με θέμα την πρόσφατη κρίση των προσφύγων.
Το Εργαστήρι «EXODUS», συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα MEDIA και η παραγωγή των 5 ταινιών μικρού μήκους υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου είναι τα πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι πέντε προσωπικές ματιές, που παρουσιάζουμε φέτος στο κοινό.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:
- Open Borders, σκηνοθεσία Μάνος Καντανολέων
Μια ιστορία για τους ανθρώπους από τη μέσα πλευρά του φράχτη.
- Αλί & Σοράγια, σκηνοθεσία Άννα Αντωνοπούλου
Ο Αλί, η Σοράγια και το μωρό τους ζούνε κι ονειρεύονται εγκλωβισμένοι στα προσφυγικά camp της Ελλάδας.
- Η Επιστροφή, σκηνοθεσία Γιώργος Δέτσης
“Μετά την απελευθέρωση του Κομπάνι, οι κάτοικοι επιστρέφουν στη κατεστραμμένη πόλη ξαναστήνοντας τη ζωή τους στα ερείπια”
- Οι Λέξεις του Νιάζ, σκηνοθεσία Φανή Μπίτου
O Νιάζ, μετανάστης από το Αφγανιστάν, προσπαθεί να μάθει αγγλικά ενώ βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων.
- Προσωρινά, σκηνοθεσία Μαρία Παπαγεωργίου
Την Άνοιξη του 2016, οικογένειες Αφγανών προσφύγων στήνουν “προσωρινά” ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό στην είσοδο του πρώην αεροδρομίου της Ολυμπιακής και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.
17:45 | «Ελλάδα, Οι Ναυαγοί της Ιστορίας» (51’), 1977 | Σκηνοθεσία Ροβήρος Μανθούλης
Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο για τη γαλλική και την ελβετική τηλεόραση, αναζητά την ταυτότητα του Έλληνα, μετά τις συρρικνώσεις που υπέστη η Ελλάδα από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εσωτερική μετανάστευση από διάφορες φτωχές περιοχές προς τις παρυφές των μεγαλουπόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μανιάτικα, η γειτονιά του Πειραιά που προέκυψε από την εσωτερική μετανάστευση κατοίκων της Μάνης, στην οποία γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Περιέχει μαρτυρίες από ποντιακά και τουρκομερίτικα τραγούδια, από μανιάτικα μοιρολόγια καθώς και στιχουργικό σχόλιο του Διονύση Σαββόπουλου καθώς ο ίδιος είναι από προσφυγική μικρασιατική οικογένεια.
Σκηνοθεσία – Σενάριο: ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ
Παραγωγή : TF1/LEMONDEκαιSEUILAUDIOVISUELE
19:30 | «Μέγαρα» (69’), 1973 | Σκηνοθεσία Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Ο ξεσηκωμός των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και η αίσια(;) έκβαση του αγώνα τους. Γυρίστηκε το 1973 σε μια εποχή που Οικολογία και Περιβάλλον ήταν όροι άγνωστοι στην Ελλάδα. Το ξερίζωμα του αρχαιότερου ελαιώνα των Μεγάρων είναι μία από τις σοβαρότερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα. Ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Σκηνοθεσία-Σενάριο : Σάκης Μανιάτης & Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Κάμερα & Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης
Παραγωγή: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
21:00 | «Superior Orders» (50’), 2013 | Σκηνοθεσία Viktor Oszkar Nagy, Andras Petrik
(Άνωθεν Εντολές)
Πλήθη προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ουγγρική πλευρά, κάποιοι ντόπιοι εθελοντές περιπολούν και φρουρούν τα σύνορα του χωριού τους και της Ε.Ε. Στην απέναντι πλευρά, ένας ιερέας από την Σαμπότικα, βοηθάει στην επιβίωση των προσφύγων που ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα.
Δείτε το trailer εδώ
22:00 | «East West Passage» (52’), 2010 | Σκηνοθεσία Gábor Zsigmond Papp (Πέρασμα Ανατολής – Δύσης)
Το καλοκαίρι του 1989, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από την κομουνιστική Ανατολική Γερμανία έφτασαν στην Ουγγαρία. Ήταν βαθιά πικραμένοι καθότι ένιωθαν ότι δεν είχαν μέλλον στην Ανατολική Γερμανία. Δεν υπήρχε ελευθερία, ποικιλία προϊόντων στα μαγαζιά και δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψουν παρά μόνο στην Ανατολική Ευρώπη. Ήθελαν να πάνε στην πλούσια και ελεύθερη Δυτική Γερμανία αλλά δεν είχαν διαβατήρια, έτσι ελπίζανε ότι ταξιδεύοντας στην Ουγγαρία, το πιο ελεύθερο κράτος του Σοβιετικού μπλοκ, θα μπορούσαν να περάσουν το ‘σιδηρούν παραπέτασμα’ , να έμπαιναν στην Αυστρία και από κει στην Δυτική Γερμανία. Γι αυτούς η Ουγγαρία ήταν το πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση.
Δείτε το trailer εδώ
23:30 | «Excision» (55’), 2014 | Σκηνοθεσία Βικτώρια Βελλοπούλου
(Κλειτοριδεκτομή)
ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ. Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται. Στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται ότι ο άνθρωπος ενηλικιώνεται μεταξύ 18-20 ετών. Κάθε κοινωνία όμως έχει τις δικές της πεποιθήσεις, τα δικά της πρότυπα.
ΣΩΜΑ. Στην Κένυα του 2014, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών «κόβονται». Το 85% από αυτά υφίστανται ολικό ακρωτηριασμό εξωτερικών γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους.
ΨΥΧΗ. Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του. Θα βρει τη θέση της στην κοινωνία.
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βικτώρια Βελλοπούλου
Παραγωγή: Indigo View Productions – Action Aid Hellas
Δείτε το trailer εδώ
Κυριακή 7 Μαΐου
10:00 – 16:30 | ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που αλλάζει ραγδαία, η ΕΕΝ (Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) αναζητήσει την καινούργια θέση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Μετά από την εισαγωγή του Paul Pauwels, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ,θα δώσουμε το λόγο σε υπεύθυνους του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραης, της ΕΡΤ, της CosmoteTV, της Nova, του Κανάλι της Βουλής και του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου. Θα παρουσιάσουμε και εγχειρήματα ντοκιμαντέριστων που αντιμετωπίζουν με πρωτότυπο τρόπο τη σχέση τους με την τηλεόραση.
17:00 | «Σιωπηλός Μάρτυρας» (72’), 2016 | Σκηνοθεσία Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Βραβείο σκηνοθεσίας 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
Βραβείο μουσικής 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
To 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σ’ αυτή για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;
Έρευνα-σενάριο: Γλυκερία Πατραμάνη
Μουσική-μίξη ήχου: Βαγγέλης Φάμπας
Παραγωγή: KinoLab
Δείτε το trailer εδώ
18:30 | «Μάνα μου Καπνοφύτισσα» (21’), 2016 | Σκηνοθεσία Στάθης Γαλαζούλας
Η γιαγιά μου Χρυσούλα από την παιδική της ηλικία δούλευε στα καπνά. Τον Δεκέμβριο του 2014 πηγαίνει με τον αδερφό μου Χρήστο στην παράσταση “Από πρώτο χέρι” με θέμα την ιστορία του καπνού στο Αγρίνιο. Έτσι, ξεκινάει μια αναδρομή για να επαναφέρει στη μνήμη μια ξεχασμένη εποχή, και κυρίως να θυμίσει στους κατοίκους το παρελθόν της πόλης.
19:15 | «Γεγονότα στη Φώκαια» (50’), 2014 | Σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης
Το 1913-14 ο Γάλλος Φελίξ Σαρτιώ, μηχανικός και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιεί ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας αναζητώντας την αρχαία μητρόπολη της Μασσαλίας. Τον Ιούνιο του ’14 γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις εστίες τους .Σχεδόν 100 χρόνια μετά ο Ελληνοκύπριος ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής που ζει και εργάζεται στο Παρίσι ανακαλύπτει το σπάνιο ξεχασμένο φωτογραφικό αρχείο όπως και το πολύτιμο ημερολόγιο του Σαρτιώ που φωτίζει το τραγικό γεγονός του διωγμού των Ελλήνων από την Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας, ένα γεγονός ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους.
Δείτε το trailer εδώ
20:30 | «Lost in the Bewilderness» (97’), 2014 | Σκηνοθεσία Alexandra Anthony (Χαμένη/ος/οι στην Αμηχανία)
Το LOSTINTHEBEWILDERNESS είναι μια μοντέρνα εκδοχή αρχαιοελληνικού μύθου. Ένα ντοκιμαντέρ για τον ξάδερφο της σκηνοθέτιδας, τον Λουκά, ο οποίος απήχθη σε ηλικία 5 ετών από την Ελλάδα και βρέθηκε λίγο πριν τα 16α γενέθλιά του στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την εξιστόρηση μιας γονικής απαγωγής με διεθνείς διαστάσεις γυρισμένη κατά τη διάρκεια είκοσι πέντε χρόνων. Καταγράφει την πορεία του Λουκά από την ενηλικίωση και ωρίμανση του και κορυφώνεται με μια έκπληξη στο τέλος.
Το LOST IN THE BEWILDERNESS δεν είναι μόνο μια αστυνομική ιστορία αλλά και μια ανασκόπηση της παιδικής ηλικίας, μια επιβεβαίωση πως η θεματολογία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τραγωδίας που τοποθετούν την οικογένεια στο επίκεντρο είναι πάντα επίκαιρη στο σύγχρονο κόσμο.
Δείτε το trailer εδώ
22:30 | «Η Τελευταία Παραλία» (118’), 2016 | Σκηνοθεσία Θάνος Αναστόπουλος, Davide Del Degan
Φεστιβάλ Καννών Επίσημη Συμμετοχή – Ειδική Προβολή
Η Τελευταία Παραλία (L’Ultima Spiaggia). Η ταινία γυρισμένη σε διάρκεια δύο χρόνων αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν φέτος για το επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ των Καννών. Η τέταρτη ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, σε συν-σκηνοθεσία του Davide Del Degan, συνιστά ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη και τους εξίσου ξεχωριστούς «κατοίκους» της.
Η Τελευταία Παραλία αποτελεί μια συγκινητική όσο και αστεία περιήγηση στον μικρόκοσμο μιας λαϊκής παραλίας στην Τεργέστη της Ιταλίας στην διάρκεια των τεσσάρων εποχών του χρόνου, που αποκαλύπτει σταδιακά μια μοναδική ταινία για τα σύνορα, τις ταυτότητες και τις διαφορετικές εποχές, μια τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση.
Η επίσημη ονομασία της παραλίας είναι δημόσιο θέρετρο «Λα Λαντέρνα», αλλά όλοι στην Τεργέστη το αποκαλούν απλά «Ελ Πεντοτσίν», μια δημοτική παραλία στην καρδιά της Τεργέστης, που ακόμα χωρίζεται στα δύο από έναν τοίχο. Στη μία πλευρά είναι οι άντρες και στην άλλη οι γυναίκες.
Στις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, η πύλη ανοίγει για το ετήσιο πάρτι του τέλους της σεζόν. Άντρες και γυναίκες ετοιμάζονται. Φαγητό, κρασί, τραγούδια και κέφι. Στις 12 ακριβώς, ο τοίχος ανοίγει μέσα σε γενική αδιαφορία και όλως περιέργως σχεδόν κανείς δεν περνά στην άλλη πλευρά.
Μια παραγωγή των:
Mansarda Production (Ιταλία),
Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα),
Arizona Productions (Γαλλία)
Δείτε το trailer εδώ
Φωτογραφία θέματος: Ναυαγοί