Τα Μegaron Podcasts, που ξεδιπλώνουν ιστορίες πολιτισμού –πάντα με αφορμή τη μουσική– και εγκαινιάστηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο, μας κρατούν συντροφιά, αυτό το καλοκαίρι, με νέες ηχογραφήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, φέτος, 30 χρόνων από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών λόγω Covid–19.

Προσκεκλημένοι σε αυτό τον νέο κύκλο podcasts είναι, μεταξύ άλλων, καλλιτέχνες και προσωπικότητες με επαγγελματική πορεία συνυφασμένη με το Μέγαρο, που μοιράζονται μαζί μας ανέκδοτες ιστορίες, με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του πολυδιάστατου εργαστηρίου πολιτισμού.

Γιώργος Κουρουπός (συνθέτης) – Γιάννης Χουβαρδάς (σκηνοθέτης)
Ο Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και ο Γιάννης Χουβαρδάς, σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, συναντιούνται στον οικείο χώρο του Μεγάρου, θυμούνται τα πρώτα τους βήματα στη μουσική και στο θέατρο, τους σταθμούς της καλλιτεχνικής τους πορείας και περιγράφουν την ανατρεπτική συνεργασία τους.

Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης) – Δημήτρης Παπαδημητρίου (συνθέτης)
Ένα διαδικτυακό σαλόνι, όπου δύο άνθρωποι της τέχνης, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Παπαβασιλείου και ο συνθέτης συμφωνικής και σύγχρονης μουσικής Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνομιλούν περί ραδιοφώνου, πολιτικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος) – Σταύρος Γιακάτζογλου (επίκουρος καθηγητής θεολογίας)
Περί ης ο λόγος, περί μουσικής και θρησκευτικής έκφρασης. Μια διαθεματική συζήτηση μεταξύ του βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου και του επίκουρου καθηγητή θεολογίας Σταύρου Γιακάτζογλου, όπου το μουσικό θέατρο βρίσκει κοινό τόπο στη δογματική, ως μέσο μετάδοσης συναισθημάτων και σκέψεων.

Χριστόφορος Σταμπόγλης (βαθύφωνος) – Γιάννης Μετζικώφ (σκηνογράφος)
Ο έλληνας λυρικός τραγουδιστής Χριστόφορος Σταμπόγλης και ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ ξαναβρίσκονται στον γνώριμο χώρο της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος. Το μυστήριο της κατανόησης της τέχνης και η πολυδιάστατη προσέγγισή της αποτελούν τα σημεία αναφοράς της διαδικτυακής συζήτησης.

Στέφανος Κορκολής (συνθέτης, ερμηνευτής) – Τάσος Συμεωνίδης (διευθυντής ορχήστρας)
Στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΜΜΑ, ο συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής και ο διεθνής αρχιμουσικός Τάσος Συμεωνίδης ανακαλούν τις πρώτες τους αναμνήσεις και αναφέρονται στον διαχρονικό δεσμό, τις συνεργασίες και τα βιώματά τους στο Μέγαρο.

Νίκος Πετρόπουλος (σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος) – Κώστας Χαραλαμπίδης (τεχνικός διευθυντής ΜΜΑ)
30 χρόνια Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με αυτή την αφορμή ξανασυναντιούνται δύο πολύπειροι σκαπανείς και αφανείς εργάτες του λυρικού θεάματος, συνεργάτες από τα παλιά, ο sui generis σκηνοθέτης, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Νίκος Πετρόπουλος και ο έμπειρος τεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Κώστας Χαραλαμπίδης. Μοιράζονται με το κοινό ανέκδοτες ιστορίες από τις ατέρμονες ώρες παρασκηνιακής προετοιμασίας εμβληματικών παραστάσεων του Μεγάρου και μιλούν για τους μελλοντικούς καλλιτεχνικούς σχεδιασμούς τους.

Μihalis Kalkanis Group
Ο Μιχάλης Καλκάνης και το γκρουπ του εκπροσωπούν τη νέα παγκοσμιοποιημένη γενιά μουσικών που ανατρέπουν τα μουσικά στερεότυπα, συνδυάζοντας απρόβλεπτα τον ηλεκτρονικό ήχο της αυτοσχεδιαστικής τζαζ με το παραδοσιακό τραγούδισμα της γιαγιάς και τις επιτόπιες ηχογραφήσεις θρησκευτικών τελετών μεταναστών. Ο Μιχάλης Καλκάνης μας συστήνει ήχους που δεν γνωρίζουν σύνορα και εμπνέουν τη μουσική του κόσμου. Ανάμεσα στις σημαντικές συνεργασίες, αυτή με τον Χάικ Γιαζιτζιάν, αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι, και τον Γιάννη Αναστασάκη, αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα.

Μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης, κρητική λύρα, Μιχάλης Καλκάνης, κοντραμπάσο, Χρήστος Καλκάνης, κλαρινέτο, Βασίλης Μπαχαρίδης, ντραμς, Ορέστης Μπενέκας, πλήκτρα, πιάνο.

Encardia
Άφθονα μουσικά αρώματα αναδύονται από την πλούσια κατωιταλική και εν γένει μεσογειακή παράδοση και μας συνεπαίρνουν σε μια διαδικτυακή συνάντηση με το ελληνικό συγκρότημα Encardia. Από το 2004 έως σήμερα, οι Εncardia έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.500 εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Νότια Γαλλία, Ελβετία, Αλγερία, Κύπρο) και έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους ξένους και έλληνες καλλιτέχνες (G. Avantaggiato, R. Licci, C. Villani, A. Castrignano, L. Mara, V. Magnolo, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Nίκος Ξυδάκης και πολλοί άλλοι).

Aλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο) – Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (τσέλο)
Ένα πολύ ενδιαφέρον διαδικτυακό ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με τον τσελίστα Αλέξανδρο Καραϊσκάκη και την πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε έργα Beethoven [Μπετόβεν], Schumann [Σούμαν] και Fauré [Φωρέ].

Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο)
Διεθνής έλληνας πιανίστας, ερμηνευτής κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου ελλήνων και ξένων συνθετών, αλλά και συνθέτης ο ίδιος, ο Αχιλλέας Γουάστωρ παρουσιάζει μια άλλη διάσταση του μπαρόκ έργου «Οι τέσσερις εποχές» του Vivaldi [Βιβάλντι], σε διασκευή για σόλο πιάνο με μια crossover λογική.

Χριστόφορος Πετρίδης (βιολί) – Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο)
Δύο νέοι καλλιτέχνες, ο πολυβραβευμένος βιολονίστας της νέας γενιάς Χριστόφορος Πετρίδης και ο πιανίστας Νίκος Κυριόσογλου, μας ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιόδους της μουσικής –μπαρόκ, προκλασική, κλασική, ρομαντική, σύγχρονη– ερμηνεύοντας δεξιοτεχνικά έργα για βιολί και πιάνο εμβληματικών συνθετών.

Φωνητικό σύνολο Chóres – Μαρίνα Σάττι (καλλιτεχνική διεύθυνση) / Ειρήνη Πατσέα (μουσική διδασκαλία)
Χορός, χορωδία, chorus, Chóres: ένας γλωσσικός συνειρμός που συνοψίζει την ουσία της διαδικτυακής συνάντησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας του χορωδιακού συνόλου Chóres Μαρίνας Σάττι και της μαέστρου του σχήματος Ειρήνης Πατσέα. Οι Chóres αυτοσυστήνονται ως ένα αμιγώς γυναικείο φυτώριο καλλιτεχνών που καταργεί τα γεωγραφικά και ηλικιακά όρια. Στόχος τους, ο συνδυασμός της μουσικής, του χορού και της υποκριτικής με την παράσταση (performance) και την καλλιτεχνική έκφραση εν γένει, καθώς και η διάσωση και προώθηση της ελληνικής, βαλκανικής και ανατολικομεσογειακής παράδοσης.

Την επιμέλεια και παρουσίαση των εκπομπών έχει ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης το μοντάζ σε συνεργασία με το Ηχογραφικό Κέντρο του Μεγάρου. Είναι γνωστός στους λάτρεις της κλασικής μουσικής από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η κλασική κόμπακτ δισκοθήκη» που μεταδιδόταν επί 33 χρόνια από τον Αθήνα 9.84 και παρουσίαζε κάθε εβδομάδα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου, στο πλαίσιο της αποκλειστικής του συνεργασίας με τον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό (2003–2020).

Μπορείτε να επιλέξετε on demand τα Megaron Podcasts εδώ.

Συντελεστές
Οργάνωση Παραγωγής | Ντέμα Παλαιοκαρίτη
Ηχογράφηση και mastering | ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Διεύθυνση Ηχογραφικού Κέντρου – σχεδιασμός ηχογραφήσεων | Νίκος Εσπιαλίδης
Ηχοληψία | Μπάμπης Μπλαζουδάκης
Τεχνικός ηχογραφήσεων | Γιώργος Μαθιουδάκης
Ψηφιακό μοντάζ | Αλέξανδρος Αρεταίος, Μπάμπης Μπλαζουδάκης
Mastering | Πέτρος Ντεπιάν

Μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, με αφορμή τη μουσική και τα 30 χρόνια του Μεγάρου