Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας και η συνθέτις Πηγή Λυκούδη συναντιούνται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν «TA ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» σε έναν ιδιαίτερο χώρο, την Galerie Δημιουργών στη Νέα Κηφισιά κάθε Κυριακή από την 1η Φεβρουαρίου 2015 στις 19:30 για 8 μόνο παραστάσεις.
Η ποίηση, η μουσική, το θέατρο και το τραγούδι συνυπάρχουν σε μια παράσταση με 11 θεατροποιημένα νέα τραγούδια και μας χαρίζουν ένα αλληγορικό θεατρικό έργο για την Αγάπη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ
Η Αγάπη καλλιεργεί τον κήπο της καρδιάς της και τον ανοίγει να τον δει ο κόσμος… Ο κόσμος όμως τον τσαλαπατά … O Ξένος, η Φιλιώ, ο Φόβος και η Μοίρα την οδηγούν στα Πάθη. Την σταυρώνουν! Η Αγάπη ορκίζεται, πληγώνεται, ερωτεύεται, απολογείται, μονολογεί … Η Αγάπη ανακαλύπτει την Αγάπη!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μια διαδραστική παράσταση όπου οι ηθοποιοί, οι μουσικοί και οι τραγουδιστές συνυπάρχουν μαζί με το κοινό και ζωντανεύουν μπροστά τους…Τα Πάθη της Αγάπης!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα/Στίχοι/Σκηνοθεσία : Θανάσης Σάλτας
Μουσική : Πηγή Λυκούδη
ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ
Μαρία Βουδούρη (Αγάπη)
Δημήτρης Ερατεινός (Ξένος)
Αρετή Κοκκίνου (Φιλιώ)
Πηγή Λυκούδη (Μοίρα)
Θανάσης Σάλτας (Φόβος)
ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Νίκος Καρακαλπάκης
Δημήτρης Ερατεινός
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Στο πιάνο η συνθέτις Πηγή Λυκούδη
Στη κιθάρα/μαντολίνο Αρετή Κοκκίνου
Φωτισμός/Ηχοληψία: Τάσος Ιωάννου
ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Θανάσης Σάλτας (συγγραφέας):
Το έργο αποτελεί ένα όνειρο ζωής και μια καταγγελία του κόσμου ταυτόχρονα. Η αγάπη δεν ορίζεται, μόνο ζυμώνεται μέσα μας. Επί της ουσίας μόνον βιώνεται.Tο έργο αυτό δεν τελειώνει… Ο καθείς αναζητά τον δικό του δρόμο για την Αγάπη…
Σκηνοθετικά δεν διδάσκεται, απλά αφήνεσαι στο ένστικτο. Ενστικτωδώς αφεθήκαμε στα κείμενα και στη μουσική… Υπήρχε μια πολύ δυνατή καλλιτεχνική έλξη με τη Πηγή Λυκούδη. Λόγος και Μουσική συναντηθήκαμε, γίναμε ένα. Η συγκίνηση και το δέσιμο που νιώσαμε, μας οδήγησε ως εδώ. Και είπαμε ναι, αξίζει αυτό που νιώσαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο…
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στον Κορυδαλλό. Ασχολείται με την λογοτεχνία από το 1996 όπου πραγματοποίησε τις πρώτες του δημοσιεύσεις. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους για τραγούδια, παραμύθια , θεατρικά έργα, διηγήματα, και άρθρα για την τέχνη.
Έχει κερδίσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία σε όλα τα είδη του λόγου , Α βραβεία και Αριστεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με έλληνες συνθέτες όπως Γιώργος Παπαδόπουλος (Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή (Fm Records), Χρυσάνθη Οικονομάκη (Φωνές στον Ελικώνα, Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης), Πηγή Λυκούδη (Τα Πάθη της Αγάπης)…
Τα παρακάτω βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Cambia:Φωνές στον Ελικώνα ,Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης ,The Garden of Joy and Sadness .Συμμετέχει με έργα του, σε 8 βιβλία τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης.
Πηγή Λυκούδη (συνθέτις):
Σε μια στιγμή που ένιωθα έτοιμη να γράψω για μια ακόμη φορά μουσική για θέατρο, ένα είδος που αγαπώ ιδιαίτερα, συνάντησα τα κείμενα του Θανάση Σάλτα.
Η χημεία που υπήρξε δεν άφηνε περιθώρια στο αν θα δημιουργηθεί μουσική. Ελπίζω την πληρότητα που αισθάνθηκα στην διάρκεια της δημιουργίας της να την μοιραστώ μαζί σας, να την μοιραστώ με όσους αγγίξουν «Τα πάθη της αγάπης».
Την συνύπαρξη μουσικής και στίχου, στίχου και μουσικής την καταθέτουμε σε εσάς σαν μία πρόταση αντίστασης στα όσα συμβαίνουν.
Η τέχνη έχει την δύναμη να μας αλλάξει…..
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με την σύνθεση και την διδασκαλία πιάνου. Διδάσκει από το 1987. Έχει παρακολουθήσει MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις. Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει από το 1991 τη συνθετική της δουλειά.
Ο κύριος όγκος των συνθέσεων της είναι πάνω στην μελοποίηση Ελλήνων ποιητών. Έχει συνθέσει συμφωνικά έργα καθώς και κύκλους τραγουδιών.
Από το 2002 μέχρι σήμερα παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα της Καμεράτας, υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ τα έργα της: «Η Δίψα στον Μυστρά» σε ποίηση Γ. Ρίτσου και «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» σε ποίηση Ν. Βρεττάκου. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη. Με την ίδια ορχήστρα και την χορωδία του πανεπιστημίου Αθηνών υπό την διεύθυνση του Νίκου Μαλλιάρα έχει παρουσιάσει το συμφωνικό έργο της «Χαρά σε εσέ χώρα λευκή» σε ποίηση Κ. Παλαμά.
Πολλά από τα έργα της έχουν ερμηνεύσει: Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης Νένα Βενετσάνου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Νίκος Καρακαλπάκης Ελένη Πέτα, Πένυ Ξενάκη, Αλέξανδρος Χατζής, Πέτρος Γαϊτάνος, Κώστας Κάραλης, Μόρφω Τσαιρέλη, Γεωργία Βεληβασάκη, Αγνή, Καίτη Κουλιά, Σπύρος Κλείσσας , Ανδρέας Σμυρνάκης Δημήτρης Κάσσαρης ,την Αμέρισσα Φτούλη και άλλους.
Έχει συνθέσει μουσική για τη θεατρική παράσταση «Η παλίρροια του Σεπτέμβρη» της Δάφνη Ντυ Μωριέ σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη καθώς και την μουσική για το θεατρικό έργο «Τα πάθη της αγάπης» του Θανάση Σάλτα.
Τον Ιανουάριο του 2015 κυκλοφόρησε το νέο της c.d με τίτλο «Εν ονόματι του χρόνου» σε στίχους Φίλιππου Γράψα.
Mαρία Βουδούρη (στο ρόλο της Αγάπης):
“Μακάρι να μπορούσα να χάριζα σε όλον τον κόσμο κι από ένα λουλούδι” Κρατώντας μέσα μου αυτήν την φράση από το έργο, όπως και τα λόγια “Η αγάπη πάντα ελπίζει” θα συνεχίζω να πορεύομαι με την ελπίδα ότι η Αγάπη θα ανατείλει κάποτε στον κόσμο μας, γιατί μπορεί να την σταυρώνουμε καθημερινά με τις ακρότητές μας, αλλά είναι η ύψιστη αρετή και το μόνο μέσο προς την εσωτερική μας ευτυχία.
Θεωρώ την συνεργασία μου με την Πηγή Λυκούδη και τον Θανάση Σάλτα μεγάλη ευλογία , γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα τόσο αξιόλογο έργο, ονειρικό κείμενο με δυνατά μηνύματα, ποίηση σπουδαία και μουσική εξαιρετική!
Βιογραφικό
Ως απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου και ολοκληρώνοντας έναν κύκλο σπουδών σε σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, τριετής φοίτησης σε σχολή Αγιογραφίας και σε σταθερή ερωτική σχέση πάντα με τον κόσμο της μουσικής και της γραφής τραγουδιών γαλούχησα τον εαυτό μου να αναπνέω μέσα από την Τέχνη.
Ενδεικτικές θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός.
Ερωφίλη του Χορτάτση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαίδη.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ από τον θίασο του Αmerican Ballet Theatre στο Ηρώδειο, Ελένη του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα, Σωκράτης σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου, κα.
Ενδεικτικές τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός:
Της Ελλάδος τα παιδιά, Το τρίτο στεφάνι, Οι δρόμοι της πόλης, Τα φιλαράκια, Απαγορευμένη αγάπη, Ο Έρωτας.
Δημήτρης Ερατεινός (τραγούδι) (στο ρόλο του Ξένου):
Η Αγάπη δεν είναι ύλη, αέναη έχει έναν μόνο σκοπό να δομεί και να απελευθερώνει απ’ τα πάθη. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, Τα Πάθη της Αγάπης είναι μια παράσταση που με κάνει να ανακαλύπτω τα πιο βαθιά, τα πιο όμορφα. Η φράση που με αντιπροσωπεύει από το έργο λέει: Σκληρός ο κόσμος έξω, μα αν δεν ταξιδέψεις δεν θα μάθεις ποτέ.
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Ερατεινός έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι και συμμετείχε ως βοηθητικός ηθοποιός στην Κεντρική Λυρική Σκηνή στα έργα Andrea Senie και Tosca. Το 2003 συνεργάζεται με την Χαρούλα Αλεξίου όπου περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Το 2005 αρχίζει την συνεργασία του με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Σπείρα Σπείρα στην παράσταση: Χορικά 05 – Αιωνία θητεία στο κάλλος (Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Δελφοί, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και συνεχίζει τις σπουδές του στο τραγούδι με την Διεθνούς Φήμης Σοπράνο Σ.Θεοδωρίδου Το 2006 σπουδάζει στη δραματική σχολή Θεμέλιο και έχει συμμετοχές ως βοηθητικός ηθοποιός στην παράσταση Βασιλιάς Ληρ του William Shakespeare σε σκηνοθεσία Slompotan Unkofski (Εθνικό θέατρο-Σκηνή Κοτοπούλη-Rex) την ίδια χρονιά συμμετέχει και στην παράσταση: Η Συνωμοσία των Λουκουμάδων, Σπείρα-Σπείρα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη (Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς) Το 2006 & 2007 συμμετέχει στις μουσικές παραστάσεις ‘Τα Λόγια της Αγάπης’ με τη Μελίνα Τανάγρη και τις Δουλάρες σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη. Το 2010-11 Συνεργάζεται με τον Πάνο Λαμπρίδη στην μουσική παράσταση «Έχε το νου σου στο παίδι+Λόγος» στο θέατρο Elliart. Συνεργάζεται με την Καλλιόπη Βέττα σε εμφανίσεις στον Ιανό. Το 2013-2014 Πρωταγωνιστεί στην παιδική παράσταση της Νανάς Νικολάου «Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες» στο θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη.
Αρετή Κοκκίνου (στο ρόλο της Φιλιώς):
Η Αγάπη και η Φιλία ως διαχρονικές αξίες μας φωτίζουν τη ζωή μας. Να μπορείς να μοιράζεσαι τον κόσμο με τους γύρω σου είναι μια μεγάλη Αρετή και ύψιστη Ευτυχία. Δυστυχώς, Αγάπη και Άνθρωπος. Δύσκολη σχέση. Ειδικά αν μέσα στο σκότος της ψυχής παραμονεύει ο Φόβος! …Όπως και να ‘ χει, είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα που συμμετέχω και σαν μουσικός και σαν ηθοποιός σε μια τόσο όμορφη και ενδιαφέρουσα παράσταση.
Βιογραφικό
Κάτοχος πτυχίων θεωρητικών και σπουδάστρια σύνθεσης στο “Ωδείο Athenaeum” με τον Χρήστο Αναστασίου. Ως μουσικός (κιθάρα και μαντολίνο) μετράει πλήθος συνεργασιών και εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές εντός κι εκτός Αθηνών, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως και στη δισκογραφία.. Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος κυκλοφόρησε το 2011 και ετοιμάζεται ο δεύτερος σε συνεργασία με τη στιχουργό Μαρία Παπαδάκη. Συνεργάζεται με τον ιστότοπο “Μουσικόραμα” ως δημοσιογράφος και από τον Οκτώβριο του 2014 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤόπεν. Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος των Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νίκος Καρακαλπάκης (τραγούδι):
H αγάπη είναι προορισμός. Πατώντας στ’ αγκάθια και στις πέτρες ανακαλύπτεις τα λουλούδια που κρύβονται στις σχισμάδες των ψηλότερων βουνών…
«Δάκρυ εσύ, της βροχής, πότισε με, να ανεβώ ως τις βουνοκορφές της Γης»…
Βιογραφικό
Ο Νίκος Καρακαλπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος παμψηφεί του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Εξαιρετικός ερμηνευτής που η ευέλικτη φωνή του, η σκηνική του παρουσία αλλά και ο αισθαντικός τρόπος ερμηνείας του τον κατατάσσει στους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές. Συνεργάζεται με καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γιάννης Σπανός. Έχει παρουσιάσει και επιμεληθεί μουσικές παραστάσεις και προγράμματα που παρουσιάστηκαν σε μουσικές σκηνές και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί/συμπράξει με πολλούς και σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές. Από το καλοκαίρι του 2007 συνεργάζεται με την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη με σημαντικότερη κοινή τους εμφάνιση τη συναυλία που δόθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Έλληνες ποιητές στην Κωνσταντινούπολη με μουσική της Πηγής Λυκούδη» προς τιμή και με τη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πολεως κ.κ Βαρθολομαίου.