Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί στα Χριστούγεννα της Κάρμεν, μία μουσική παράσταση με τη Μάγδα Μαυρογιάννη στο ρόλο της Κάρμεν, η οποία θα παρουσιαστεί στις 22 και 23 Δεκεμβρίου 2016.
Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή παράστασης με σύγχρονο δραματοποιημένο κείμενο βασισμένο στο πρόσωπο της «Κάρμεν», στη δύναμη του ονόματός της, στο μύθο, στη μουσική της Κάρμεν του Georges Bizet, αλλά και σε μουσικές επιρροές άλλων συνθετών.
Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Η Κάρμεν ζει τη δική της ιστορία. Η Μάγδα Μαυρογιάννη, στο ρόλο της σύγχρονης Κάρμεν, διηγείται την ιστορία της και η Τζουλιέτα Καρόρη, στο ρόλο της ραδιοφωνικής παραγωγού, αφηγείται, μέσα από την εκπομπή της, την ιστορία της πραγματικής Κάρμεν μέσα από την όπερα του George Bizet και το βιβλίο του Prosper Mérimée. Οι δύο τραγουδίστριες, ο τενόρος και ο πιανίστας θα ερμηνεύσουν άριες και αποσπάσματα από την όπερα Κάρμεν όπως και έργα Ισπανικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, που έχουν σχέση με την ατμόσφαιρα της αιώνιας γυναίκας «Κάρμεν», αλλά και την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.
Μάγδα Μαυρογιάννη σύλληψη-συγγραφή πρωτότυπου κειμένου, ερμηνεία
Τζουλιέττα Καρόρη αφήγηση ραδιοφωνική
Διονύσης Μαλλούχος πιάνο
Μαρισία Παπαλεξίου μετζοσοπράνο
Χριστίνα Γιαννακοπούλου σοπράνο
Δημήτρης Πακσόγλου τενόρος
Ίρις Κρητικού εικαστική επιμέλεια
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δημήτρης Πακσόγλου
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Απόφοιτος του Ωδείου Athenaeum της τάξης του Κώστα Πασχάλη και της Marina Krilovici έκανε το ντεμπούτο του στην όπερα στο ρόλο του Creonte από την όπερα Edipo Re του R. Leoncavallo σε μια παραγωγή της όπερας Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν η όπερα La Traviata (Gastone) και η οπερέτα La belle Galatee (Midas) στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Απόφοιτος της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης “ΒΕΑΚΗ’’ συνεργάστηκε ως ηθοποιός με μερικές από τις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές της Ελλάδος συμμετέχοντας σε φεστιβάλ όπως αυτά των Αθηνών και της Επιδαύρου, ερμηνεύοντας ρόλους ρεπερτορίου. Έχει κερδίσει το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κλασσικού τραγουδιού στην Αθήνα (Σ.Η.Μ.Μ.Ο.) και το 2ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε επίσης στους διεθνείς διαγωνισμούς Maria Callas και Elena Obraztsova στην Αθήνα και Αγία Πετρούπολη αντίστοιχα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση εκτός Ελλάδας ερμηνεύοντας τον ρόλο του Don Jose με μεγάλη επιτυχία από την όπερα Carmen του G. Bizet στο Μπάρι της Ιταλίας. Τον Οκτώβριο του 2010 τραγούδησε τον ρόλο του Radames από την όπερα Aida του G.Verdi στο Stade de France του Παρισιού σε μια παραγωγή η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την γαλλική τηλεόραση (France O). Ερμήνευσε διπλό ρόλο στην πρώτη ευρωπαϊκή παρουσίαση της όπερας του M. Weinberg’s The Portrait όπου ανέβηκε στην όπερα Loraine de Nancy σε σκηνοθεσία D. Pountney. Τον Ιούλιο του 2011 έκλεισε ως guest το φεστιβάλ της γαλλικής ραδιοφωνίας συνοδευόμενος από την ομώνυμη ορχήστρα σε μια συναυλία όπου μεταδόθηκε ραδιοφωνικά ζωντανά από την Place del Europe του Montpellier σε όλη την Ευρώπη. Έκανε το ντεμπούτο ως Turridu στην όπερα Cavalleria Rusticana του P. Mascagni και ως Araquil στην όπερα “La Navaraise’’του J. Massenet στην όπερα της Saint Etienne της Γαλλίας υπό την διεύθυνση του L. Campellone. Τη σαιζόν 2011-2012 κλήθηκε από την Ε.Λ.Σ να ερμηνεύσει ρόλους όπως ο Gustavo από την όπερα Ballo in maschera και ο Danilo από την οπερέτα Εύθυμη Χήρα του F. Lehar. Από τον Σεπτέμβρη του 2013 εώς σήμερα ανήκει στο μόνιμο δυναμικό της Ε.Λ.Σ. ερμηνεύοντας ρόλους όπως αυτόν του Des Grieux στην όπερα Manon Lescaut του Puccini, Alfredo στην La Traviata του G. Verdi και για δεύτερη φορά τον Turridu στην Cavalleria Rusticana. Επίσης ως Macduff, από τον Macbeth του G. Verdi και G. Eisenstein από την οπερέττα Die Fledermauss του J. Strauss και πρόσφατα τον ρόλο του Don Jose στην Carmen του J. Bizet στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού όλοι με την εθνική λυρική σκηνή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
C. Saint-Saëns: El desdichado (ισπανικό τραγούδι)
Manuel de Falla: El paño moruno (αρ. 1από τα 7 Παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια)
G. Bizet: Habanera (άρια από την όπερα Carmen)
H. Duparc: Chanson triste
G. Bizet: Απόσπασμα από την εισαγωγή της όπερας Carmen
F. Lehár: Dein ist mein ganzes Herz (άρια από την οπερέτα Η Χώρα του Μειδιάματος)
G.Bizet: La fleur que tu m’avais jeté (άρια από την όπερα Carmen)
G. Bizet: Απόσπασμα από την εισαγωγή της όπερας Carmen
G.Bizet: Seguedille και Duetto (από την όπερα Carmen)
G.Bizet: Duetto – finale από την όπερα Carmen
G.Bizet: Άρια των χαρτιών από την όπερα Carmen
G.Bizet: Je crois entendre encore (άρια από την όπερα Αλιείς Μαργαριταριών)
J. Strauss ΙΙ: Βαλς – Duetto Wiener Blut, έργο 354
F. Lehár: Meine Lippen sie küssen so heiß (από τη μουσική κωμωδία Giuditta)
G.Bizet: Les tringles (Chanson bohème, από την όπερα Carmen)
C. Porter: So in love
E. Di Capua: O sole mio
G. Donizetti: Convien partir (από την όπερα Η Κόρη του Συντάγματος)
J. Offenbach: Belle nuit (Βαρκαρόλα, Duetto από την όπερα Τα παραμύθια του Hoffmann)
Μάγδα Μαυρογιάννη
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on a pas eu». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη – Ίδρυμα Θεοχαράκη – Παρνασσός – Salle Cortot – Cite de la musique. Άλμα Μάλερ – Σονάτα του Κρόιτσερ – Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s – Κάρμεν μ’ένα ρόδο στα μαλλιά – Κλάρα Σούμαν – Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα – I love opera – Διάσημα ντουέτα – Γεωργία Σάνδη – Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ – Σύσσι φύλλα ημερολογίου – Αθάνατη Αγαπημένη – Κοζιμα Βάγκνερ – Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.
Τζουλιέττα Καρόρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μαθήματα πιάνου από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και σπούδασε θέατρο στο Λονδίνο. Εκεί ήρθε σε επαφή με τις συνθέσεις των περιπλανώμενων τροβαδούρων, τα ελισαβετιανά τραγούδια και τα έργα του Purcell και του Handel που η μουσική τους ήταν διάχυτη στην πόλη. Πήρε δίπλωμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου από τη σχολή Λ. Σταυράκου ενώ παράλληλα εργαζόταν στην τηλεόραση. Τελικά, την κέρδισε το ραδιόφωνο, για το οποίο έχει την τύχη να κάνει εκπομπές από το 1985, αρχικά στο Δεύτερο Πρόγραμμα και από το 1999 στο Τρίτο Πρόγραμμα, για το οποίο κάνει τις εκπομπές Τα Μήλα των Εσπερίδων, Όττω τις Έραται και Παράθυρο στον Κόσμο, στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου.
Διονύσης Μαλλούχος
Παίζει πιάνο, διδάσκει, γράφει για τη μουσική, συνεργάζεται με ανθρώπους των Τεχνών που σέβονται τον εαυτό τους, Επταηχίζει σε ήχους ποικιλοχρωματικούς, ακούει Τρίτο, πιστεύει στο διαδίκτυο και επιδιώκει συστηματικά τη δημιουργική συνεννόηση με όσους έχουν καλές προθέσεις και αναζητούν πολιτισμό.
Μαρισία Παπαλεξίου
Μεσόφωνος. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών (τάξη φωνητικής Κικής Μορφονιού και μελοδραματικής Κώστα Πασχάλη), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Διετέλεσε μέλος της Χορωδίας της ΕΛΣ (2000/3). Ως σολίστ συμμετείχε στις παραγωγές Γυναίκα δίχως σκιά (ΜΜΑ), Μαντάμα Μπαττερφλάι (ΕΛΣ, ΜΜΘ), Τραβιάτα (Όπερα Θεσσαλονίκης) και Κάρμεν (Φεστιβάλ Νίκαιας, ΜΜΘ) κ.ά. Μελετάει με την Τζέιν Χένσελ σε Ντύσσελντορφ και Παρίσι, όπου εμφανίστηκε στις παραγωγές: Το παιδί και τα μάγια, Ο μαγικός αυλός και ως σολίστ στις συναυλίες Ρέκβιεμ, Η Λειτουργία της στέψης (Μότσαρτ), Μεσσίας (Χαίντελ), Μαγκνίφικατ (Βιβάλντι) κ.ά. Στην ΕΛΣ έχει εμφανιστεί ως Μανταλένα (Ριγολέττος), Σουτζούκι (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Κάρμεν, Μερσέντες (Κάρμεν), Μυρτώ (Μαραθών-Σαλαμίς), Λόλα (Καβαλλερία ρουστικάνα), Ορλόφσκυ (Η Νυχτερίδα). ´Εχει συνεργαστεί στην παραγωγή Ηλέκτρα με το θέατρο του Κότμπους στην Γερμανία για την σαιζόν 2015/2016. Την άνοιξη του 2010 ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Τίγκρα του Σπύρου Σαμάρα με την ΚΟΘ στο ΜΜΑ.
Χριστίνα Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο ATHENAEUM απ’ όπου αποφοίτησε το 1995 από την τάξη του κ. Κ. Πασχάλη με Άριστα παμψηφεί και Α Βραβείο . Είναι Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1994, κέρδισε την υποτροφία YAMAHA, και την επόμενη χρονιά, το 1995, την Ά Διάκριση στο LIED-ORATORIUM λαμβάνοντας μέρος στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού “ΜΑRIA CALLAS – GRAND PRIX”. Συνέχισε τις σπουδές της στο LIED-ORATORIUM με υποτροφία του Συλλόγου “Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας” στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κοντά στους Κurt Equiluz και Margarita Lilova. Έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Α,το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την ΚΑΜΕΡΑΤΑ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, και το Φεστιβάλ Αθηνών. Πολλές, επίσης, και οι εμφανίσεις της στο εξωτερικό. Λατινική Αμερική, Ισπανία,Ιταλία,Γερμανία,Αυστρία, κ.ά, ερμηνεύοντας έργα των Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Mendelssohn, Wolf, Berg, Britten κ.α. Το 2000 έκανε την εμφάνισή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή τραγουδώντας το ρόλο της “Βασίλισσας της Νύχτας” από τον “Μαγικό Αυλό” του W.A.Mozart, την “Εcho” από την όπερα “Αριάδνη στην Νάξο” του R. Strauss, και “Atalante” από την όπερα “Xerxes” του G.F.Händel. Από το 2002 διδάσκει μονωδία στο ωδείο ΑΤΗΕΝΑEUM, στο Ωδείο KODALY, και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.