Τα χρόνια της αθωότητας από την ομάδα Nova Melancholia στη Στέγη

Ένα sci-fi πορνογραφικό μυθιστόρημα μεταφέρεται στο θέατρο σε μία αυστηρώς ακατάλληλη παράσταση.

Τα χρόνια της αθωότητας, Nova Melancholia

Η ομάδα Nova Melancholia παρουσιάζει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την παράσταση Τα χρόνια της αθωότητας, βασισμένη στην «Αυτοκράτειρα» του Δούκα Καπάνταη.

«Δύο στροβιλιζόμενοι έφηβοι, υπεριπτάμενοι ενός κόσμου περίεργου αλλά ωραίου»

Τα χρόνια της αθωότητας:  Ένα «λογοτεχνικό σαλόνι» που από την ατμόσφαιρα της γλυκιάς ανίας περνά σε εκείνη της λαγνείας.

Τα χρόνια της αθωότητας, ένα κεφάλαιο από το εξεζητημένο πορνογραφικό μυθιστόρημα του Δούκα Καπάνταη «Η αυτοκράτειρα», τροφοδοτεί το νέο εγχείρημα της ομάδας Nova Melancholia που παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης από 11 έως 26 Μαρτίου 2017 σε μια παράσταση αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους. Αφού συνομίλησαν –με την ακραίας ελευθεριότητας ματιά τους– με το Νεκρό του Georges Bataille (σε μια περφόρμανς που εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΝΟΣ project της Στέγης), επανέρχονται με νέο υλικό στο σύμπαν της ερωτικής λογοτεχνίας, με δομή αποκαλυπτική προς πολλές πτυχές της ανθρώπινης επιθυμίας και των κοινωνικών συμβάσεων. Η ιστορία σαδισμού και σεξουαλικής διέγερσης του Δούκα Καπάνταη γεννά, στην ελεύθερη διασκευή της, την περφόρμανς της Nova Melancholia στοχεύοντας να ερεθίσει τη φαντασία προς τη λογοτεχνική απόλαυση μιας ερωτικής ουτοπίας.

Ένας παράξενος νόμος της «Νέας Γης». Ένα ακραίο τηλεοπτικό σόου σε απευθείας μετάδοση , μια οργιώδης τελετή σεξουαλικής ποινής ενός γιου προς την ακόλαστη μητέρα του. Και καθώς οι μεγάλοι έχουν συγκεντρωθεί στο σαλόνι για να παρακολουθήσουν την εκπομπή του αιμομικτικού ειδυλλίου, τα παιδιά, που κρυφοκοιτάζουν σιωπηλά από την κλειδαρότρυπα, μυούνται ακούσια σε μια γιορτή πρωτόγνωρης ηδονής…

«Έτσι επέτασε η πουριτανική νομενκλατούρα της εποχής. Η τέχνη όφειλε να είναι τέχνη πολιτική, και όλοι, μα όλοι έσπευδαν να διατυμπανίσουν ότι η δική τους τέχνη ήταν τέτοια, ειδικά δε σε περιόδους κρίσεων και αναταραχών, όπου το να ιδιωτεύεις ή (ακόμα χειρότερο) να ασχολείσαι με τις ηδονές θα μπορούσε να σου κοστίσει ακόμα και την ζωή σου την ίδια.» γράφει ο Δούκας Καπάνταης στην «Αυτοκράτειρα». Σύμφωνα με την ομάδα Nova Melancholia: «Πρόκειται για ένα ελευθέριο παιχνίδι χωρίς φαινομενικό στόχο και χωρίς αναφορά στην κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα του συρμού∙ η περφόρμανς επιδίδεται αυτάρεσκα σε παιχνίδια ηδονοθηρίας, διεκδικώντας το δικαίωμα σε μια μη-πολιτική τέχνη.» Με τους ηθοποιούς Κώστα Κουτσολέλο, Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου και ζωντανή μουσική επί σκηνής από το μουσικό σχήμα.

Συντελεστές

Κείμενο: Δούκας Καπάνταης
Δραματουργική επιμέλεια: Μανώλης Τσίπος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Σκηνικά: Κώστας Τζημούλης
Κοστούμια: Νάνα Σαχίνη
Μουσική επί σκηνής: το κορίτσι κοιμάται
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου

Ερμηνεύουν: Κώστας Κουτσολέλος, Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα Nova Melancholia ιδρύθηκε το 2007 και αποτελείται από τους Έμη Κίτσαλη, Βίκυ Κυριακουλάκου, Βασίλη Νούλα, Ντόρα Οικονόμου , Κώστα Τζημούλη, Μανώλη Τσίπο και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου. Δραστηριοποιείται στο χώρο της θεατρικής και εικαστικής περφόρμανς επιχειρώντας «μια μη συστηματική χαρτογράφηση ποικίλων αισθητικών, στρατηγικών και κειμένων που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της μελαγχολίας της εποχής».

Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Φιλίππων και στην Μπιενάλε της Αθήνας. Στην Ευρώπη, έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, από το DasArts (Amsterdam University of the Arts), το Het Veem Theater και το Frascati Theater στο Άμστερνταμ, το Panta Théâtre στην Καν της Νορμανδίας, καθώς και στο φεστιβάλ Les Urbaines, στη Λωζάννη της Ελβετίας. Η ομάδα απέσπασε ειδική μνεία στα Βραβεία ΔΕΣΤΕ 2013, ενώ το κείμενο «Νεκρή Φύση: Προς Δόξα της Πόλης» του Μανώλη Τσίπου ανέβηκε στο επίσημο τμήμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν 2014 αποσπώντας θερμές κριτικές από το γαλλικό Τύπο.

Ο Δούκας Καπάνταης είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφίας (Σορβόννη 2000) και Φιλοσοφικής Λογικής (Βέρνη 2007) και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν κυρίως το Δεύτερο Θεώρημα μη πληρότητας του Kurt Gödel, την Ιντουιστιονιστική Λογική και την Eικασία Church-Turing. Από το 2014 διευθύνει το σεμινάριο της Ακαδημίας Αθηνών για την Αριστοτελική Λογική. Το 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη την ποιητική συλλογή Αγοράκια Κοριτσάκια, ποίημα της οποίας έχει ανθολογηθεί από την Penguin (Austerity Measures, 2016). Η Αυτοκράτειρα εκδόθηκε το 2012, επίσης από τις εκδόσεις Νεφέλη, ενώ ο δεύτερος τόμος της τριλογίας, Ο Εξάδελφος Αυτοκράτωρ, αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2017.

Η σχέση της Nova Melancholia με τη λογοτεχνία είναι στενή και έντονη από το ξεκίνημα της ομάδας. Η πρώτη τους «επιτυχία» ήρθε με το Αηδίασμα το 2008, μια περφόρμανς βασισμένη σε δύο αφηγήματα του Ν.Γ. Πεντζίκη. Ακολούθησαν τα πεζογραφήματα του Γιώργου Χειμωνά (Πεισίστρατος και Ο θάλαμος, 2010), του Γιώργου Ιωάννου (Οι κότες και οι ψύλλοι, 2012, και Ομόνοια 1980, 2013), του Μάριου Ποντίκα (Άπνοια, 2015). Επίσης, υλικό και έμπνευση για θεατρικές περφόρμανς τους αποτέλεσαν τα ποιήματα του Νίκου Καρούζου (Κρονστάνδη, 2011), του Μίλτου Σαχτούρη (Εκτοπλάσματα, 2013) και του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου (Ωδές στον πρίγκιπα, 2015).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ