Το ντοκιμαντέρ της Βάνιας Τέρνερ ακολουθεί δύο πρωταγωνίστριες του ελληνικού #MeToo, και την εξέλιξη μιας πολύκροτης δικαστικής υπόθεσης. Στο “TACK” παρακολουθούμε στενά τη Σοφία Μπεκατώρου και την Αμαλία Προβελεγγίου στον αγώνα τους για δικαίωση και ριζική αλλαγή.

Σοφία

Η Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, συντάραξε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2021, όταν αποκάλυψε δημόσια ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η μαρτυρία της πυροδότησε έναν ευρύτερο διάλογο για την κακοποίηση και την κατάχρηση εξουσίας, που άγγιξε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, και λειτούργησε ως εφαλτήριο για να «σπάσει» η σιωπή. Ακολούθησαν αποκαλύψεις δεκάδων υποθέσεων, όχι μόνο στον αθλητικό, αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και αλλού.

Αμαλία

Μία από τις γυναίκες που βρήκαν δύναμη μέσα από τη μαρτυρία της Σοφίας ήταν η νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, Αμαλία Προβελεγγίου.

Στο πρώτο της μήνυμα προς τη Σοφία, η Αμαλία της έγραφε: «Όταν σε είδα στην τηλεόραση να μιλάς για τον βιασμό σου από τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ένιωσα λιγότερο μόνη. Σε ευχαριστώ που μίλησες όταν κανείς άλλος δεν το έκανε». Με την απάντηση της Σοφίας θα ανοίξει ένας διάλογος ελπίδας και δράσης.

Η Αμαλία θα αποφασίσει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον ως παιδί. Αυτή θα είναι και η πρώτη υπόθεση του ελληνικού #MeToo που θα φτάσει στη δικαιοσύνη χωρίς να έχει παραγραφεί.

Η δίκη – ορόσημο

Το δικαστήριο θα εξελιχθεί σε άτυπο τρίτο πρωταγωνιστή της ιστορίας, καθώς, προτού έρθει η δικαίωση για την Αμαλία και την οικογένεια της, η ακροαματική διαδικασία θα επαναφέρει και θα δημιουργήσει νέα τραύματα σε όλους τους.

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις: «Θέλησα να προχωρήσω πέρα από τη ζωή των πρωταγωνιστριών για να αφηγηθώ την ιστορία ενός σαθρού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και πώς αυτό κατακερματίζει τα θύματα».

Εν κατακλείδι

Η Βάνια Τέρνερ κατάφερε να συλλάβει τη δυναμική της στιγμής, ώστε να προχωρήσει σε μια σημαντική καταγραφή που παραμένει επίκαιρη. Η σκηνοθετική ματιά της, αν και απόλυτα ταγμένη στο πλευρό των θυμάτων, ουδέποτε χάνει την αξιοπιστία της, ούτε επαναπαύεται σε εύκολες συγκινήσεις και εντυπωσιασμούς.

Στο “TACK” αναδεικνύονται συστημικές δυσλειτουργίες που “φίμωναν” τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, και παρείχαν προστασία στα πρόσωπα εξουσίας-θύτες. Επιπλέον, παρουσιάζονται “μελανά” σημεία στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.

Ακόμα, με εγγύτητα αλλά και σεβασμό στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αποτυπώνονται οι πολυδιάστατες συνέπειες της σεξουαλικής βίας και της ατιμωρησίας αυτής στα θύματα και στα περιβάλλοντά τους.

Τέλος, στο ντοκιμαντέρ γίνεται αισθητή η κοινωνική επίδραση του κινήματος #MeToo, και της δυναμικής του ενάντια στη σεξουαλική βία και του συστήματος που την υποθάλπει, οδηγώντας σε κρίσιμες θεσμικές αλλαγές. Στα θετικά του νέου Ποινικού Κώδικα συγκαταλέγεται, για παράδειγμα, η τροποποίηση διάταξης, ώστε η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που τελούνται σε βάρος ανηλίκου να αρχίζουν μετά την ενηλικίωσή του. Κάτι που δίνει περισσότερο χρόνο στα θύματα να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.

Προβολές

Το ντοκιμαντέρ της Βάνιας Τέρνερ, σε παραγωγή του Onassis Culture, έρχεται στο CineDoc και τον κινηματογράφο «Δαναός». Η κινηματογραφική διανομή ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, οι προβολές θα συνοδεύονται από θεματικά Q&A με διακεκριμένες ομιλήτριες, από τον τομέα της δικαιοσύνης, της ψυχικής υγείας, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, συνεχίζοντας τον απαραίτητο δημόσιο διάλογο.

Διαβάστε επίσης:

TACK: Ταινία της Βάνιας Τέρνερ για το ελληνικό #MeToo από το CineDoc στον κινηματογράφο «Δαναός»