Το Half Note Jazz Club θα φιλοξενήσει το Takis Barberis Group που θα παρουσιάσει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Τάκη Μπαρμπέρη…
… στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων «Φθινοπωρινές περιπλανήσεις στις μουσικές του κόσμου», την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, στις 22.30.
Το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Τάκη Μπαρμπέρη, με πολλά στοιχεία από jazz, funk, rock, ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική.
Takis Barberis group
Τάκης Μπαρμπέρης – κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης – πλήκτρα
Χρήστος Κεχρής- μπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης – τύμπανα
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Τάκης Μπαρμπέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και άρχισε να ασχολείται με την μουσική από τα 10 του χρόνια. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό όπου και πήρε το πτυχίο Αρμονίας. Παράλληλα παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε πολλά rock συγκροτήματα. Από το 1979 αρχίζει και το ενδιαφέρον του για την jazz μουσική που είναι και καθοριστική στον τρόπο θεώρησης της μουσικής. Συνεργάζεται με τους Γ. Τρανταλίδη, Ν. Τουλιάτο, Π. Γκέκα, Α. Γεωργίου κ.α.
Το 1982 παρουσιάζει τις πρώτες συνθέσεις του με το σχήμα “Jazz Fusion Quintet”. Από τότε αρχίζει και η συνεργασία του με τους D. Lynch, και Τ. Φαραζή που θα συνεχιστεί και αργότερα το 1985 στο συγκρότημα “Iskra” ένα από τα πιο πετυχημένα και πρωτοποριακά σύνολα της εποχής με τους Γ. Φακανά, Ν. Τουλιάτο και Λ. Πλιάτσικα. Οι “Iskra” κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο “Α New Day” το 1986 (Polygram) που περιέχει και δυο δικές του συνθέσεις. Το 1987-1989 δημιουργεί το γκρουπ “Μοντέλο 63” με τους Σ. Χατζηγιάγκο και Κ. Καλογήρου σε μια πιο πειραματική προσέγγιση της Rock με ελληνικό στίχο. Δίσκος “Μοντέλο 63” (Lyra 1988). Το 1990 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος “Something From July” (Lyra 1990) με τη συμμετοχή των Τ. Φαραζή, Γ. Κοντραφούρη, Τ. Πατερέλη, Κ. Καλογήρου κ.α. με συνθέσεις του από την δεκαετία του ’80 με πολλές Jazz Rock και Latin επιρροές. Το 1992 ο δίσκος “Αre You Happy?” (Lyra) με τον κλασσικό ήχο ενός Jazz Quintet (Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Βασσάλος, Κ. Καλογήρου).
Στις συνθέσεις υπάρχουν για πρώτη φορά και στοιχεία από ανατολίτικες σκάλες και ελληνικούς δρόμους συνδυασμένα με την Jazz ρυθμολογία και αρμονία. Το 1995 ο δίσκος “Episodes” με οκτώ πολύ γνωστούς Έλληνες μουσικούς (Π .Μπενετάτος, Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Βασσάλος, Κ. Καλογήρου, Τ. Φαραζής, Π. Κούρτης) με δυο “μεγάλες” συμμετοχές τον διεθνώς γνωστό Ινδό μουσικό κρουστών Trilok Gurtu και τον Ηπειρώτη παραδοσιακό μουσικό Πέτρο Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο. Χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς σαν ένας από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς Jazz και παραδοσιακών στοιχείων (ελληνικής και ινδικής μουσικής). Το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος “Naiva” (Lyra) συνεχίζοντας και εξελίσσοντας τις επιρροές των ιδιωμάτων που συναντάμε και στην προηγούμενη δουλεία “Episodes”, με συμμετοχές του Γ. Κοντραφούρη, Τ. Πατερέλη, Γ. Πολυχρονάκου, Γ. Γεωργιάδη, Μ. Σαριδάκη,Τ. Φαραζή, Πέτρο Λούκα Χαλκιά και των Ινδών Reshma Srivastava και Shankar Lal. To 2004 ο δίσκος “Porto Kayio” (Libra) με στοιχεία που συναντάμε και στις προηγούμενες δουλειές αλλά και για πρώτη φορά χρήση σύγχρονης τεχνολογίας με μουσικά δείγματα (samples,loops..), με τους Γ. Γεωργιάδη, Μ. Καπηλίδη και τους Ινδούς Debashish Bhattacharya και Subhashis Bhattacharya. Το 2010 κυκλοφορεί μια παλιά ζωντανή ηχογράφηση του 1996 με τον «μύθο» του παραδοσιακού κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον Κώστα Καλογήρου στα τάμπλα, με τίτλο «In Parallel» (Lyra).
Όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες μουσικούς της Jazz, αρκετούς ξένους όπως Trilok Gurtu, Glenn Corneille… και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, κ.ά.).
Συνέθεσε τη μουσική στις παραστάσεις «Ο κήπος με τα παράξενα λουλούδια» (2002), «Γαμήλιο Εμβατήριο» στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2004), «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» (2009) «Έλα να παίξουμε» (2012), όλα σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά.
Από το 1981 έχει διδάξει μοντέρνα κιθάρα και αυτοσχεδιασμό σε πολλά Ωδεία (Εθνικό Ωδείο Πάτρας, Πινδάρειο- από τα πρώτα Ωδεία που καθιέρωσαν τμήμα μοντέρνων σπουδών, Ωδείο Ραυμόνδη,R.S.I.). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ωδείο Φ. Νάκας διδάσκοντας Jazz κιθάρα και Αυτοσχεδιασμό.