Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του Τάσσου Τριανταφύλλου με τίτλο “Ταυτότητες. Το Μπαλουκλή και οι Ρωμιοί της Πόλης τον 19ο αιώνα“.
Η έκθεση αρθρώνεται σε δυο μέρη. Ο εικαστικός Τάσσος Τριανταφύλλου εκθέτει 15 μεγάλα έργα με γραφίτη σε χαρτί, στα οποία αποτύπωσε το καλοκαίρι του 2010 αντίστοιχες επιτύμβιες πλάκες που είναι ενσωματωμένες στο δάπεδο της αυλής της Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Μπαλουκλή. Καθώς τα έργα του Τάσσου Τριανταφύλλου παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινότητα των Ρωμιών (Ελλήνων) του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, κρίθηκε σκόπιμο κι ενδιαφέρον να πλαισιωθούν με σχετικές πληροφορίες και αρχαιολογικό υλικό από τις μόνιμες συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου.
Έτσι, σε μια πρώτη εκθεσιακή ενότητα γίνεται λόγος για τους Ρωμιούς που αποτελούσαν την πιο εύρωστη, πολυπληθή και δραστήρια μη μουσουλμανική μειονότητα της Πόλης. Καθώς τα μέλη της ευημερούσαν και κατείχαν σημαντικές επαγγελματικές και διοικητικές θέσεις, ενδιαφέρονταν όλο και περισσότερο για την ανάπτυξη της παιδείας και την άσκηση φιλανθρωπίας.
Η δεύτερη εκθεσιακή ενότητα είναι αφιερωμένη στη Μονή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής-Μπαλουκλή και στο θαυματουργό Αγίασμα, όπου ακόμα συρρέουν πλήθη πιστών. Στην ίδια ενότητα γίνεται επίσης λόγος για τα εντυπωσιακής οργάνωσης νοσοκομεία Μπαλουκλή με ιατρεία, γηροκομείο, φρενοκομείο και ορφανοτροφείο, όπου υπηρέτησαν μερικοί από τους καλύτερους ομογενείς γιατρούς της Πόλης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σε μια τελευταία ενότητα γίνεται σύντομη αναφορά στα επιτύμβια κείμενα των χριστιανών στο πέρασμα των αιώνων, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αντλούνται από τις πλάκες του Μπαλουκλή που παρουσιάζονται στην έκθεση. Οι επιγραφές σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, καραμανλίδικα και βουλγαρικά), καθώς και τα εγχάρακτα σχέδια που κοσμούν τις πλάκες, μας παρέχουν πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής, κατοικίας ή εργασίας των θανόντων, αλλά κυρίως για το επάγγελμά τους (που συχνά σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής) και για τις αντίστοιχες συντεχνίες στις οποίες εντάσσονταν.
Με τη συνδυαστική παρουσίαση αρχαιολογικού και νεότερου υλικού, η συγκεκριμένη έκθεση επιδιώκει να εντάξει τη σύγχρονη δημιουργία μέσα στα κοινωνικο-πολιτικά συμφραζόμενα της Κωνσταντινούπολης του 19ου αιώνα, και έτσι να παρουσιάσει ένα εκθεσιακό σύνολο με χρονολογική, γεωγραφική, κοινωνικο-πολιτική αλλά και καλλιτεχνική συνάφεια.
Συμπληρωματικά, και για μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα της καλλιτεχνικής παραγωγής της ανθηρής κοινότητας των Ρωμιών της Πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει επίσης τα έργα από κωνσταντινουπολίτικα εργαστήρια που παρουσιάζονται στην ενότητα «Οι κοινότητες των Ρωμιών» της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου.