Οι αφηγήτριες Βασιλεία Βαξεβάνη και Αντωνία Βέλλιου σχεδιάζουν και υλοποιούν ένα εργαστήρι που γεννήθηκε από την αγάπη για το βιβλίο και τις ιστορίες. Με όχημα την δύναμη του προφορικού λόγου και το παιχνίδι, κάθε συνάντηση αποτελεί και μια στάση στη χώρα των βιβλίων και στα μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.

Κάθε μήνα και μια διαφορετική συνάντηση, κάθε μήνα και ένα διαφορετικό ταξίδι με βιβλία που ταιριάζουν σε κάθε εποχή.

Σχεδιασμός-υλοποίηση-εμψύχωση: Παραμυθοκόρες Αντωνία Βέλλιου, Βασιλεία Βαξεβάνη

Ταξίδι στο κέντρο των βιβλίων – Το πρόγραμμα:

20 Οκτωβρίου 2024 – Οδύσσεια (Όμηρος)

“Τον άντρα τον πολύτροπο Μούσα ιστόρησέ μου.”

Αυτή τη χρονιά ξεκινάμε τα ταξίδια μας από ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα του κόσμου. Ποιος ήταν ο Όμηρος και ποιο το δικό του παραμύθι; Ποιος ήταν αυτός ο τόσο διάσημος ποιητής του κόσμου; Τί ήταν ο αοιδός και ο ραψωδός και ποια ήταν η δουλειά τους στις αρχαίες κοινωνίες; Θα διαβάσουμε αποσπάσματα από το έργο, θα αφηγηθούμε τις περιπέτειες του Οδυσσέα και μαζί θα τον ακολουθήσουμε με το δικό μας καράβι και τους δικούς μας χάρτες μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

Τα παιδιά θα πάρουν ρόλους μέσα στο έργο, θα ζωντανέψουν τους ήρωες και τις ιστορίες τους και θα βάλουν τα δικά τους λόγια μέσα από ένα ζωντανό θεατρικό παιχνίδι που θα παρουσιαστεί στην ομάδα. Στο τέλος τα παιδιά θα φτιάξουν με απλά υλικά μια αρχαία λύρα, ενθύμιο από το ταξίδι τους.

8 Δεκεμβρίου: Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον (Γ. Βιζυηνός)

“Αυτά μου διηγούνταν ο παππούς μου.”

Σε αυτό το ταξίδι θα πάμε μέχρι την Βιζύη της Θράκης αλλά και όπου μας πάει η φαντασία για να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τον σπουδαίο λογοτέχνη Γεώργιο Βιζυηνό. Θα ακούσουμε τον ιδιαίτερο λόγο του μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου και θα αφεθούμε σε αυτή την περιπέτεια που θα μας διδάξει την αξία της αγάπης, της οικογένειας αλλά και της φαντασίας. Θα θυμηθούμε τους δικούς μας παππούδες και γιαγιάδες, τη δική μας οικογένεια και όλα όσα μας προσφέρει.

Θα ακολουθήσουμε και εμείς τα βήματα του παραμυθά παππού και χρησιμοποιώντας την τέχνη των comics θα φτιάξουμε και εμείς φανταστικές, παραμυθένιες περιπέτειες με ήρωες τον εαυτό μας!

15 Δεκεμβρίου: Χριστουγεννιάτικη ιστορία (Τ. Ντίκενς)

“Θα τιμήσω τα χριστούγεννα στην καρδιά μου.”

Η πιο Χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι αυτό το αριστούργημα του Ντίκενς. Θα το προσεγγίσουμε με τρόπο μοναδικό, κατάλληλο για παιδιά αυτής της ηλικίας. Με θεατρικότητα και παιχνιδιάρικο τρόπο θα φτιάξουμε το μονοπάτι της ιστορίας καθώς τα παιδιά θα μετακινούνται από τον ένα σταθμό στον άλλο, το καθένα αντιπροσωπεύοντας ένα διαφορετικό μέρος της ιστορίας.

Θα τραγουδήσουμε κάλαντα, να μιλήσουμε για την αξία της αγάπης, καλοσύνη, γενναιοδωρία και το πνεύμα των Χριστουγέννων και θα φτιάξουμε ιδιαίτερα στολίδια με έμπνευση από την ιστορία.

19 Ιανουαρίου: Άθλιοι (Β. Ουγκώ)

“Η αγάπη είναι φωτεινή σαν την αυγή.”

Αυτό το μήνα το ταξίδι μας θα μας πάει μέχρι τη Γαλλία και σε ένα από τα πιο μνημειώδη έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Θα γνωρίσουμε το συγγραφέα Βίκτωρα Ουγκώ όταν ήταν ακόμα παιδί και θα δούμε πόσο η παιδική του ηλικία του γέννησε την αγάπη για τους ανθρώπους και την αίσθηση της δικαιοσύνης.

Θα διαβάσουμε αποσπάσματα και θα ζωντανέψουμε με διαδραστική αφήγηση την ιστορία του Γιάννη Αγιάννη και θα εξερευνήσουμε τις έννοιες της καλοσύνης, της συμπόνοιας και της γενναιότητας μέσα σε αυτό το έργο. Θα χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη τέχνη του Ουγκώ και θα φτιάξουμε φιγούρες για θέατρο σκιών για να πούμε τις δικές μας ιστορίες.

23 Φεβρουαρίου: Η μύτη (Ν. Γκογκόλ)

“Γιατί τι είναι ένας άνθρωπος χωρίς μύτη;”

Μία μύτη το’ σκασε σε αυτή την σουρεαλιστική, σατιρική ιστορία του Γκογκόλ που θα ξετρελάνει τα παιδιά και θα τα φέρει σε επαφή με την τέχνη του παράλογου. Θα κυνηγήσουμε μαζί την μύτη και θα την ακολουθήσουμε σε όλες τις περιπέτειές της. Μυριζόμαστε μπελάδες.

Στη συνέχεια τα παιδιά θα παίξουν το δικό τους κυνήγι μύτης μέσα στο χώρο αλλά και τα έργα τέχνη που θα δούμε και θα μάθουν τί τελικά είναι αυτό που ονομάζουμε ταυτότητα. Θα φτιάξουν τις δικές τους αστείες, τεράστιες, παράδοξες μύτες για να τις περιφέρουν στην πόλη, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στο καρναβάλι.

16 Μαρτίου: Δημοτικά Τραγούδια (Ν. Πολίτης)

“Παίρνουν τ’ανάλαφρα σπαθιά και τα βαριά τουφέκια.”

Θα γιορτάσουμε μαζί την 25η Μαρτίου με έναν τρόπο διαφορετικό. Με αφορμή τα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια, θα έρθουμε σε επαφή με την ελληνική λαϊκή ποιητική παράδοση και θα υμνήσουμε μαζί τον λαϊκό ποιητή.

Η αγάπη για την ελευθερία και η γενναιότητα απέναντι σε όποιον θέλει να μας την στερήσει θα είναι το μήνυμα που θα πάρουν τα παιδιά από αυτό το εργαστήρι. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα από ότι ο καθένας μόνος του.

Έπειτα με απλά υλικά θα φτιάξουμε μουσικά όργανα και θα τραγουδήσουμε το δικό μας τραγούδι για την ειρήνη και τη χαρά του να είσαι ελεύθερος και να βοηθάς και τους άλλους να ζουν ελεύθεροι.

13 Απριλίου: Βίβλος

«Στην αρχή…»

Έτσι ξεκινά Η Βίβλος και εμείς από εκεί θα το πιάσουμε. Θα διαλέξουμε ιστορίες μέσα από τη Βίβλο κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών και θα τη ζωντανέψουμε με το λόγο και το σώμα, τη φαντασία και τους ήχους όλοι μαζί. Θα ξετυλίξουμε τον πάπυρο των ιστοριών και τα παιδιά θα είναι οι δημιουργοί, το κοινό και οι πρωταγωνιστές.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες θα δούμε έννοιες όπως θάρρος, γενναιότητα, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση και πόσο σημαντικά είναι για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα. Θα ζωγραφίσουμε και εμείς τους δικούς μας παπύρους γεμάτους με ιστορίες, εικόνες και χρώματα και θα ανταλλάξουμε μικρές πέτρες αγάπης για να χαρίσουμε ο ένας στον άλλο.

11 Μαΐου: Ποίηση

Ένα ποίημα για τη μαμά μου.
“Γλύκα του κεχριμπαριού και φως τ’αποσπερίτη”

Τι όμορφα λόγια που έγραψε ο Παλαμάς για τη μητέρα. Τέτοια και πολλά ακόμα θα ακούσουμε για τις μητέρες, τις γιαγιάδες, τις θείες, τις δασκάλες και όλες τις γυναίκες που φροντιστικά μας αγκαλιάζουν με αγάπη και φως μέσα από ποιήματα από όλο τον κόσμο.

Θα μάθουμε την αξία και τη μουσικότητα της ποίησης και θα φτιάξουμε όλοι μαζί ένα ποίημα ύμνο για την αγάπη που όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο.

Το ποίημά μας θα γίνει μια μεγάλη ζωγραφιά γεμάτη χρώμα, σχήματα και σχέδια που θα ετοιμάσουμε και θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί.

Βιογραφικά:

Βασιλεία Βαξεβάνη

Η Βασιλεία Βαξεβάνη αγαπούσε πάντα τις ιστορίες και είναι τυχερή, γιατί η δουλειά της ως επαγγελματίας αφηγήτρια είναι να μοιράζεται ιστορίες. Σπούδασε στην Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και εμπλούτισε τις εμπειρίες της με σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση και το παιδί. Είναι μέλος της ομάδας αφήγησης Παραμυθοκόρες και μαζί πραγματοποιούν παραστάσεις με παραμύθια, μύθους και θρύλους από όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με την Athens Comics Library, όπου πραγματοποιεί εργαστήρια για σχολεία, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με κέντρο την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική πτυχή της τέχνης των comics. Ως Baytna Hub Facilitator της Athens Comics Library, δουλεύει με παιδιά προσφύγων και μεταναστών προσχολικής ηλικίας. Είναι και μαμά δύο μπόμπιρων.

Αντωνία Βέλλιου

Η Αντωνία Βέλλιου ταξίδευε από παιδί μέσα από τα βιβλία και τις ιστορίες σπουδαίων συγγραφέων. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης και φροντίζει να εξελίσσεται συνέχεια τόσο στην αφήγηση όσο και στην επικοινωνία της με τα παιδιά. Η ανάγκη της για εξέλιξη και βαθύτερη επικοινωνία την οδήγησε στην NLP Greece όπου σπούδασε και έκανε το master της στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Είναι μέλος της ομάδας αφήγησης Παραμυθοκόρες και μαζί κάνουν παραστάσεις και εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση. Συνεργάστηκε για πάνω από δέκα χρόνια με το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, όπου σχεδίαζε και υλοποιούσε πρωτότυπα προγράμματα για σχολεία, οικογένειες και παιδιά αλλά και με άλλους φορείς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.