Με όχημα την δύναμη του προφορικού λόγου και το παιχνίδι, κάθε συνάντηση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αποτελεί και μια στάση στη χώρα των βιβλίων και στα μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.

Κάθε μήνα και μια διαφορετική συνάντηση, κάθε μήνα και ένα διαφορετικό ταξίδι με βιβλία που ταιριάζουν σε κάθε εποχή.

Σχεδιασμός-υλοποίηση-εμψύχωση: Παραμυθοκόρες Αντωνία Βέλλιου, Βασιλεία Βαξεβάνη

Για παιδιά 4-6 ετών

Το πρόγραμμα:

19 Ιανουαρίου: Άθλιοι (Β. Ουγκώ)

“Η αγάπη είναι φωτεινή σαν την αυγή.”

Αυτό το μήνα το ταξίδι μας θα μας πάει μέχρι τη Γαλλία και σε ένα από τα πιο μνημειώδη έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Θα γνωρίσουμε το συγγραφέα Βίκτωρα Ουγκώ όταν ήταν ακόμα παιδί και θα δούμε πόσο η παιδική του ηλικία του γέννησε την αγάπη για τους ανθρώπους και την αίσθηση της δικαιοσύνης.

Θα διαβάσουμε αποσπάσματα και θα ζωντανέψουμε με διαδραστική αφήγηση την ιστορία του Γιάννη Αγιάννη και θα εξερευνήσουμε τις έννοιες της καλοσύνης, της συμπόνοιας και της γενναιότητας μέσα σε αυτό το έργο. Θα χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη τέχνη του Ουγκώ και θα φτιάξουμε φιγούρες για θέατρο σκιών για να πούμε τις δικές μας ιστορίες.

23 Φεβρουαρίου: Η μύτη (Ν. Γκογκόλ)

“Γιατί τι είναι ένας άνθρωπος χωρίς μύτη;”

Μία μύτη το’ σκασε σε αυτή την σουρεαλιστική, σατιρική ιστορία του Γκογκόλ που θα ξετρελάνει τα παιδιά και θα τα φέρει σε επαφή με την τέχνη του παράλογου. Θα κυνηγήσουμε μαζί την μύτη και θα την ακολουθήσουμε σε όλες τις περιπέτειές της. Μυριζόμαστε μπελάδες.

Στη συνέχεια τα παιδιά θα παίξουν το δικό τους κυνήγι μύτης μέσα στο χώρο αλλά και τα έργα τέχνη που θα δούμε και θα μάθουν τί τελικά είναι αυτό που ονομάζουμε ταυτότητα. Θα φτιάξουν τις δικές τους αστείες, τεράστιες, παράδοξες μύτες για να τις περιφέρουν στην πόλη, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στο καρναβάλι.

16 Μαρτίου: Δημοτικά Τραγούδια (Ν. Πολίτης)

“Παίρνουν τ’ανάλαφρα σπαθιά και τα βαριά τουφέκια.”

Θα γιορτάσουμε μαζί την 25η Μαρτίου με έναν τρόπο διαφορετικό. Με αφορμή τα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια, θα έρθουμε σε επαφή με την ελληνική λαϊκή ποιητική παράδοση και θα υμνήσουμε μαζί τον λαϊκό ποιητή.

Η αγάπη για την ελευθερία και η γενναιότητα απέναντι σε όποιον θέλει να μας την στερήσει θα είναι το μήνυμα που θα πάρουν τα παιδιά από αυτό το εργαστήρι. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα από ότι ο καθένας μόνος του.

Έπειτα με απλά υλικά θα φτιάξουμε μουσικά όργανα και θα τραγουδήσουμε το δικό μας τραγούδι για την ειρήνη και τη χαρά του να είσαι ελεύθερος και να βοηθάς και τους άλλους να ζουν ελεύθεροι.

13 Απριλίου: Βίβλος

«Στην αρχή…»

Έτσι ξεκινά Η Βίβλος και εμείς από εκεί θα το πιάσουμε. Θα διαλέξουμε ιστορίες μέσα από τη Βίβλο κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών και θα τη ζωντανέψουμε με το λόγο και το σώμα, τη φαντασία και τους ήχους όλοι μαζί. Θα ξετυλίξουμε τον πάπυρο των ιστοριών και τα παιδιά θα είναι οι δημιουργοί, το κοινό και οι πρωταγωνιστές.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες θα δούμε έννοιες όπως θάρρος, γενναιότητα, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση και πόσο σημαντικά είναι για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα. Θα ζωγραφίσουμε και εμείς τους δικούς μας παπύρους γεμάτους με ιστορίες, εικόνες και χρώματα και θα ανταλλάξουμε μικρές πέτρες αγάπης για να χαρίσουμε ο ένας στον άλλο.

11 Μαΐου: Ποίηση

Ένα ποίημα για τη μαμά μου.
“Γλύκα του κεχριμπαριού και φως τ’αποσπερίτη”

Τι όμορφα λόγια που έγραψε ο Παλαμάς για τη μητέρα. Τέτοια και πολλά ακόμα θα ακούσουμε για τις μητέρες, τις γιαγιάδες, τις θείες, τις δασκάλες και όλες τις γυναίκες που φροντιστικά μας αγκαλιάζουν με αγάπη και φως μέσα από ποιήματα από όλο τον κόσμο.

Θα μάθουμε την αξία και τη μουσικότητα της ποίησης και θα φτιάξουμε όλοι μαζί ένα ποίημα ύμνο για την αγάπη που όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο.

Το ποίημά μας θα γίνει μια μεγάλη ζωγραφιά γεμάτη χρώμα, σχήματα και σχέδια που θα ετοιμάσουμε και θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί.

Γενικές πληροφορίες:

  • Όλα τα υλικά του εργαστηρίου παρέχονται από το Ίδρυμα.
  • Για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος οι συνοδοί των παιδιών δεν παραμένουν στην αίθουσα διεξαγωγής. Οι συνοδοί μπορούν να περιμένουν στον χώρο αναμονής στο ισόγειο του κτηρίου, να επισκεφθούν τις εκάστοτε εκθέσεις* και το πωλητήριο* του Ιδρύματος, είτε να απολαύσουν χαλαρωτικές στιγμές στο Café Merlin* (*δεν περιλαμβάνονται στο κόστος εισιτηρίου του προγράμματος).
  • Μεταφορές θέσεων επιτρέπονται έως και 48 ώρες πριν το σχετικό πρόγραμμα. Για τα προγράμματα που διεξάγονται Σαββατοκύριακο έως την Παρασκευή στις 15:00.
  • Επιστροφές του αντίτιμου του εισιτηρίου γίνονται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης του σχετικού προγράμματος από το Ίδρυμα (πληροφορίες: 2103611206, education@thf.gr, Δευτ-Παρ, 10:00-17:00).

Βιογραφικά:

Βασιλεία Βαξεβάνη

Η Βασιλεία Βαξεβάνη αγαπούσε πάντα τις ιστορίες και είναι τυχερή, γιατί η δουλειά της ως επαγγελματίας αφηγήτρια είναι να μοιράζεται ιστορίες. Σπούδασε στην Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και εμπλούτισε τις εμπειρίες της με σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση και το παιδί. Είναι μέλος της ομάδας αφήγησης Παραμυθοκόρες και μαζί πραγματοποιούν παραστάσεις με παραμύθια, μύθους και θρύλους από όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με την Athens Comics Library, όπου πραγματοποιεί εργαστήρια για σχολεία, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με κέντρο την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική πτυχή της τέχνης των comics. Ως Baytna Hub Facilitator της Athens Comics Library, δουλεύει με παιδιά προσφύγων και μεταναστών προσχολικής ηλικίας. Είναι και μαμά δύο μπόμπιρων.

Αντωνία Βέλλιου

Η Αντωνία Βέλλιου ταξίδευε από παιδί μέσα από τα βιβλία και τις ιστορίες σπουδαίων συγγραφέων. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης και φροντίζει να εξελίσσεται συνέχεια τόσο στην αφήγηση όσο και στην επικοινωνία της με τα παιδιά. Η ανάγκη της για εξέλιξη και βαθύτερη επικοινωνία την οδήγησε στην NLP Greece όπου σπούδασε και έκανε το master της στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Είναι μέλος της ομάδας αφήγησης Παραμυθοκόρες και μαζί κάνουν παραστάσεις και εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση. Συνεργάστηκε για πάνω από δέκα χρόνια με το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, όπου σχεδίαζε και υλοποιούσε πρωτότυπα προγράμματα για σχολεία, οικογένειες και παιδιά αλλά και με άλλους φορείς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Photo by Annie Spratt on Unsplash