Όπως αναφέρει ο Σταύρος Παναγιωτάκης για το έργο του, πρόκειται για «ένα ευμετάβλητο και εύθραυστο τριγωνικό σύνολο (…) ένα γλυπτό εδάφους, εύθραυστο και εφήμερο χωρίς βάση και στήριξη. Το Τέμπλο δε στοχεύει σε έναν οριοθετημένο χώρο μέσα στον οποίο θα λατρευόταν μια θεότητα ή ένας ήρωας. Δεν υπονοεί ότι είναι χώρος ιερός, διακριτός από κάποιον άλλο και προοριζόμενος για τη τέλεση ιεροπραξιών και δεν γίνεται ένα είδος φράγματος όπως αυτό ήταν λειτουργικό από τους προχριστιανικούς αρχαίους ελληνικούς και τους ιουδαϊκούς ναούς (…) Το τελικό αποτέλεσμα θέλει να λειτουργεί διαχρονικά σαν ένα εικονοστάσιο της σύγχρονης ταυτότητας της ζωής χωρίς να επικεντρώνει σε κάποια θεολογία και χωρίς να προσδίδει λατρευτικές αξίες.»
Για το έργο του Σταύρου Παναγιωτάκη, ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης σημειώνει: «…το αντικείμενο του καλλιτέχνη (…) είναι η παραπομπή στο μη προσλαμβανόμενο οπτικά, και που καθορίζει όμως, την κάθε στιγμή, τη συμπεριφορά συνόλων, είτε κοινωνικών ομάδων και κοινωνικών διαστρωματώσεων, είτε συνόλων πληθυσμών είτε ατόμων χωρίς ταυτότητα, που αποσταθεροποιούνται και χάνουν τον τόπο τους μέσω της ανακατάταξης και της αναδιανομής των συνόρων.» *
Σταύρος Παναγιωτάκης
Ο Σταύρος Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου U.D.K. Το 1989 πήρε την υποτροφία Deutscher Akademischer Austausch Dienst και το 1991 απόκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Meisterschüler) στην Ανώτατη Σχολή Καλών του Βερολίνου U.D.K. Είναι διδάκτωρ στον Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (Τίτλος της διατριβής: «Γλυπτά της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης και οι σύγχρονες τάσεις των δημόσιων εικαστικών παρεμβάσεων»).
Είναι διορισμένος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το διάστημα 2000-2007 εργάστηκε ως διδάσκων στο μάθημα «Εικαστικά Ι και ΙΙ» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., και από το 2017 διδάσκει ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Έχει πραγματοποιήσει 38 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 73 ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έξι γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί η performance Perpetuum Mobile (continuous stream), χορός: Καλλιόπη Σφήκα, μουσική: Γιώργος Φωτιάδης