O καλλιτέχνης Petrit Halilaj από το Κόσοβο δημιούργησε μία βαθιά προσωπική, αλλά και φανταστική εγκατάσταση για την πρώτη του ατομική έκθεση στο Palacio de Cristal του Μουσείου Reina Sofia, στη Μαδρίτη. Ο Haliliaj εμπνεύστηκε την εγκατάσταση από τις ιδιαίτερες τελετές ερωτοτροπίας πτηνών. Οι πτιλονορρυγχίδες είναι ένας είδος πτηνών που τα αρσενικά «φιλοτεχνούν» περίτεχνα διακοσμημένες φωλιές, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους ερωτικούς συντρόφους τους. Έτσι, και εκείνος μέσα στο Palacio de Cristal δημιούργησε μία προσωπική μεταφορική φωλιά, πλημμυρισμένη με τεράστια άνθη.
Ο Halilaj ασχολείται κυρίως με θέματα που αφορούν την πολιτιστική ταυτότητα, το έθνος και την αγάπη. Η εγκατάσταση, της οποίας ο πλήρης τίτλος είναι «Σε ένα κοράκι και στους τυφώνες που ξαναφέρνουν μυρωδιές ερωτευμένων από άγνωστους τόπους», δεν διαφέρει. Αυτή τη φορά, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φύση για να κατασκευάσει μια πολύ προσωπική αφήγηση. Τα μεγάλα άνθη κερασιάς, οι παπαρούνες, οι φοίνικες τα γαρίφαλα και τα κρίνα επιλέχθηκαν και κρεμάστηκαν από την οροφή του Μουσείου σε συνεργασία με τον σύντροφο του καλλιτέχνη, Álvaro Urbano.
«Ήθελα να παρουσιάσω το Palacio de Cristal ως ένα μέρος για τον εορτασμό της αγάπης», δήλωσε ο Halilaj. Παρουσιάζοντας δημόσια την αγάπη τους, το ζευγάρι κάνει ένα ισχυρό σχόλιο σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας, ειδικά όταν ούτε η οικογένεια του καλλιτέχνη, ούτε η κοινωνία του Κόσοβου τους αγκαλιάζει πλήρως. Αυτή η έκκληση για αποδοχή επεκτείνεται και στο έθνος του καλλιτέχνη, καθώς το Κόσοβο δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένο κράτος. Στην πραγματικότητα, η Ισπανία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του στην είσοδο του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πέρα από μία έκκληση για αποδοχή της διαφορετικότητας, ο Halilaj έφτιαξε την εγκατάσταση – φωλιά έχοντας στον μυαλό του και μία διαφορετική λειτουργία. Ήθελε να φτιάξει ένα έργο που να συνδέεται με το περιβάλλον, και τα κατάφερε. Ανοίγοντας τα παράθυρα και φτιάχνοντας χώρους σίτισης για τα πουλιά που εισέρχονται στον χώρο, συνέδεσε άψογα τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους του κτηρίου. Έτσι, η εγκατάσταση δεν μπορεί να διαχωριστεί από το περιβάλλον της και μαζί λειτουργούν σαν ένα, ενώ παράλληλα αποτελεί μία πρόκληση προς τους θεατές να εξετάσουν τη θέση τους στη φύση.
Η έκθεση του Halilaj είναι η πρώτη που άνοιξε στο Reina Sofía μετά από το κλείσιμο του μουσείου λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στην πραγματικότητα, η πανδημία διέκοψε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Πλέον, ύστερα από το επίσημο άνοιγμα της έκθεσης τον Ιούλιο, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, να δει από κοντά αυτόν τον μαγικό χώρο.