Τερέζα Τσούρου: έκθεση στον πολυχώρο Κάζβα στο Πόρτο Ράφτη

O Χρήστος-Μιχαήλ Παπανδρόπουλος και ο Δημήτρης Μπόκαρης διοργανώνουν την διαδραστική έκθεση: Αιθέριες, χρωματιστές και …
λαμπερ…

O Χρήστος-Μιχαήλ Παπανδρόπουλος και ο Δημήτρης Μπόκαρης διοργανώνουν την διαδραστική έκθεση: Αιθέριες, χρωματιστές και …

λαμπερές: Οι «καλλονές» της άνοιξης στον πολυχώρο KAΖBA (λεωφ. Γρέγου 75 – Πόρτο Ράφτη, 22990-76800) από την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Η διαδραστική έκθεση παρουσιάζει 13 έργα μεγάλων διαστάσεων της εικαστικού Τερέζας ΤΣΟΥΡΟΥ τα οποία προέρχονται από την πτυχιακής της εργασία και βασίζονται στις “καλλονές της άνοιξης”, τις πεταλούδες.

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του πολυχώρου KAZBA θα πλημμυρίσουν από αυτές τις αιθέριες καλλονές ώστε το κοινό, όπως λέει και η ίδια η εικαστικός, να μπορέσει να αγγίξει την πεταλούδα, αυτό το αιώνιο σύμβολο ανάστασης, ανάπτυξης και ελευθερίας.

Σε αυτήν την εσωτερική αλλά και την παιδική ελευθερία προσκαλούμε το κοινό να συμμετάσχει, με τον δικό του τρόπο, με την δική του ελευθερία, σχολιάζοντας ή σχεδιάζοντας τις δικές του πεταλούδες, τις δικές του ελευθερίες, τα παιδικά του όνειρα. Τα όνειρα που γράφαμε από παιδιά στα σχολικά μας τετράδια. Σχολικά τετράδια θα είναι οι κατάλογοι της έκθεσης μέσα στα οποία το κοινό καλείται να καταθέσει τα δικά του όνειρα, τις δικές του πεταλούδες.

Οι δημιουργίες του κοινού που θα συμμετέχουν στο κάλεσμα μας, θα συνομιλήσουν μεταξύ των έργων της εικαστικού από το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Τερέζα ΤΣΟΥΡΟΥ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1980. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχόλη των Καλών Τεχνών της Αθήνας, το 2005, έχοντας καθηγητή τον πρύτανη της σχολής κ. Χρόνη Μπότσογλου. Έκανε την πρακτική της στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του κ. Δημήτρη Μυταρά, στη Χαλκίδα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και την πρώτη της ατομική έκθεση την παρουσίασε στο Χώρο Τέχνης William James, το 2006.
 

Πηγή έμπνευσης των έργων της η πεταλούδα ή αλλιώς «το φαινόμενο της πεταλούδας» όπως θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε!

Η πεταλούδα είναι ένα όμορφο και λεπτεπίλεπτο έντομο, σύμβολο της ψυχής στην ολότητα της. Για τους αρχαίους Έλληνες οι πεταλούδες αποτελούσαν τους ψυχοπομπούς, (θεωρούσαν ότι είναι η ψυχή τον αγαπημένων προσώπων τους που φύγει από τον κόσμο). Στην μυθολογία η Ψυχή ήταν μια θνητή κόρη που απελευθερώθηκε από το θάνατο χάρη στο Θεό Δία και αναπαριστάται κυρίως με φτερά (πεταλούδας) που πέταγε ελεύθερα στα ύψη, μακριά απ’ τα επίγεια δεσμά.

Η πεταλούδα αναδυομένη από το κουκούλι της είναι το σύμβολο ανάστασης, ανάπτυξης, αλλαγής και ελευθερίας.

Αιθέριες, χρωματιστές και λαμπερές…! Οι “καλλονές” της άνοιξης που μοιάζουν να ξεπήδησαν απ’ τον ωραιότερα πίνακα ζωγραφικής, ζωντανεύουν με τη φαντασία τους στον καταπράσινο καμβά της φύσης!

Οι πεταλούδες κατά την γνώμη της εικαστικού, είναι από τα πιο όμορφα έντομα που μπορούμε να δούμε. Η ποικιλία των χρωμάτων και σχεδίων που διακρίνει κάποιος ποικίλουν και, πραγματικά η φύση δημιουργεί καλλιτεχνικά αριστουργήματα από μόνη της.

Λατρεύει, αυτό το φτερωτό πλάσμα γιατί τα στοιχεία που έχει ταιριάζουν στην  ψυχοσύνθεσή της. Βρήκε λοιπόν πολλά κοινά σημεία, όπως η ελευθερία, η ανάγκη για αλλαγή, η ονειροπόληση, η παιδικότητα, η αθωότητα, η αγνότητα, η ομορφιά, η πολύχρωμια και η μεταμόρφωση.

Μέσα από τα έργα της γεννά την επιθυμία του επισκέπτη να «αγγίξει» την πεταλούδα, πιστεύει πως τον φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Σε μια επαφή, μεταξύ πραγματικότητας και ουτοπίας.

Τον «αναγκάζει» να ταξιδέψει νοητά, έστω για λίγ, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα. Άλλωστε, όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας που δεν θέλουμε να μεγαλώσει….

Η έκρηξη χρωμάτων σε συνδιασμό με την «ανάγλυφη» υφή του έργου, θέωρει η εικαστικός, πως παρασύρουν το θέατη σε έναν κόσμο μάγικο, αισιόδοξο και λαμπέρο όπως είναι άλλωστε και η ίδια η πεταλούδα!

Ο δικός της κόσμος, είναι γεμάτος χρώματα και όνειρα.., όπως επίσης και τα παραμύθια δεν είναι μόνο για μίκρα παιδιά αλλά και για μεγάλα παιδιά!

Επιμέλεια έκθεσης: Χρήστος-Μιχαήλ Παπανδρόπουλος

Συντονισμός έκθεσης: Δημήτρης Μπόκαρης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ