Terra Lumina: Έκθεση του Ηλία Σιψά στην έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Ηλία Σιψά με τίτλο Terra Lumina που αποτελείται από φωτογραφικά έργα, γλυπτικές κατασκευές και βίντεο.

“The photographer is a manipulator of light,
photography is a manipulation of light.”
Laszlo Moholy-Nagy

Η έκθεση Terra Lumina είναι μια εικαστική μεταγραφή της έννοιας και της τέχνης της φωτογραφίας, της γραφής με φως. Πυρήνας των μορφικών κατασκευών του Ηλία Σιψά είναι οι ιδιότητες του φωτός, οι γεωμετρικές φόρμες, οι μετασχηματισμοί των υλικών του και το παιχνίδι ανάμεσα σε αντιθετικές έννοιες όπως διαφάνεια/αδιαφάνεια, ορατό/αόρατο, φωτεινό/σκοτεινό, κενό/πλήρες, αρνητικό/θετικό. Πρόκειται για μία εικαστική διαδικασία αναζήτησης των ορίων της αντίληψης μέσα από τις εκφάνσεις του φωτός και της ύλης.

Όπως ο ίδιος λέει, επιχειρεί να διεισδύσει στο φωτογραφικό μέσο για να διαχειριστεί και να επαναπροσδιορίσει με γλυπτικούς όρους την ελάχιστη υλικότητα των φωτογραφικών ειδώλων. Ένα αρχείο ανώνυμων φωτογραφικών φιλμ αποτελεί την αφετηρία της έκθεσης. H διάφανη πλαστική λωρίδα του φιλμ υποβάλλεται σε διάφορους μορφικούς πειραματισμούς με σκοπό τη διεύρυνση της σε βάθος.

Η μήτρα διαρρηγνύεται και η αρχική πληροφορία χάνεται για να εμφανιστεί ως μια νέα ελλειπτική εικόνα. Πηγάζοντας μέσα από μια αμιγώς αναλογική διαδικασία, οι νέες εικόνες που δημιουργούνται, ψηφιοποιούνται και στη συνέχεια παρουσιάζονται είτε αυτόφωτες, είτε εκτυπωμένες πάνω σε φύλλο αλουμινίου. Μέσω της διαδικασίας μεταγραφής των μέσων και της ύλης, ο καλλιτέχνης αποσκοπεί στο να εξερευνήσει τη χωρική διάσταση, τη κλίμακα, τη συμμετρικότητα και το φορτίο της ελάχιστης αρχικής του ύλης.

Οι έννοιες της διάθλασης, της διαπερατότητας, της ευθραυστότητας, της ισορροπίας, της ουσίας και «της υλικότητας του φωτός» εντάσσονται στην οργανική και δομική σύσταση των γλυπτικών κατασκευών της Terra Lumina. Ξύλο, γυαλί, αλάτι, τσιμέντο, συσκευές προβολής διαμορφώνουν έναν δυναμικό διάλογο ανάμεσα στις υλικές τους ιδιότητες και την διάταξη τους στον χώρο. Οργανώνονται σε κατασκευαστικά σύνολα και ως φωτεινά σημεία μιας πορείας, χαρτογραφούν ένα οργανικό σύμπλεγμα σχέσεων, μεταξύ φωτός, μάζας, χώρου, μέτρου και μορφών. –Νίκη Παπασπύρου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ