Terrasse Africaine: Α special African night στο Bios

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 η ταράτσα του BIOS γεμίζει με ήχους, εικόνες και γεύσεις από τη Μαύρη Ήπειρο σε μια βραδιά αφιερωμένη στην κουλτούρα της Δυτικής Αφρικής, τη χρυσή εποχή των δεκαετιών 60-70.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 η ταράτσα του BIOS γεμίζει με ήχους, εικόνες και γεύσεις από τη Μαύρη Ήπειρο σε μια βραδιά αφιερωμένη στην κουλτούρα της Δυτικής Αφρικής, τη χρυσή εποχή των δεκαετιών 60-70.

Θα προβληθεί το ψυχεδελικό road movie Τouki Bouki, ενώ τη μουσική θα αναλάβει ο Αδαμάντιος Καφετζής, ιδιοκτήτης του label Teranga Beat. Ειδικά για τη βραδιά θα φτιαχτούν σπέσιαλ παποτά από το φρούτο του δέντρου Baobab, του εξωτικού παραδοσιακού αφρικάνικου φυτού.

Από το 1957 μέχρι το 1961 οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Αφρικής κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τους Ευρωπαίους άποικους. Η ανεξαρτησία ήταν και η αφετηρία μιας προσπάθειας των νέων εθνών να φτιάξουν μια πολιτιστική ταυτότητα, κυρίως μέσω της μουσικής. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής άρχισε να φαίνεται έντονα στις αρχές της δεκαετίας του 70, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία είχαν αρχίσει να υπερτερούν έναντι των δυτικών επιρροών που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. Η δισκογραφία ανθίζει και παράγει διαμάντια δίνοντας τη δυνατότητα σε είδη μουσικής να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη και να επηρεάζουν τους μουσικούς εμπλουτίζοντας τη μουσική τους με νέους ήχους. Η μουσική φτάνει στο απόλυτο.

Παράλληλα με τη μουσική ξεκίνησε η ίδια προσπάθεια και στον κινηματογράφο, καθώς πριν την ανεξαρτησία απαγορεύονταν από τους Γάλλους οι τοπικές παραγωγές. Ταινία ορόσημο της εποχής το TOUKI BOUKI του Σενεγαλέζου Djibril Diop Mambéty, παραγωγής του 1973, ένα ψυχεδελικό road movie που ταίριαζε απόλυτα με τους ψυχεδελικούς ήχους της Δυτικής Αφρικής την εποχή εκείνη. Η Σενεγάλη που ήταν το καμάρι των Γάλλων από τις αποικίες τους, καθώς επένδυσαν πάρα πολλά για την εξάπλωση του γαλλικού πολιτισμού εκεί, ήταν ίσως η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή πολιτιστικά, σε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε μετά την ανεξαρτησία.

Δυστυχώς όλη αυτή η προσπάθεια και τα αποτελέσματα της δεν είχαν γίνει γνωστά και δεν είχαν προβληθεί μέχρι πρόσφατα στο Δυτικό Κόσμο. Την τελευταία δεκαετία όμως ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα έργα του πολιτισμού αυτού, αλλάζοντας την εικόνα που ήθελαν για αιώνες να έχουμε για την Αφρική.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ