Η έκθεση φωτογραφίας The Borders διοργανώνεται από τον Όμιλο Ουνέσκο Πειραιά και Νήσων και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Παρασκευή 25 Απριλίου έως και την Κυριακή 27 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, στο κτίριο ICOMOS.
Η ζωή μπροστά & πίσω από τα συρματοπλέγματα. Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Θωμά Σίδερη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης & στις τρώγλες των Σύρων προσφύγων στο Χατάι της Τουρκίας.
Ο δρόμος ανάμεσα στο Αλέπο και στο Ρεϊνχαλί είναι μόλις 145 χιλιόμετρα – είναι ένας τυπικός ασφαλτοστρωμένος επαρχιακός δρόμος. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο. Δουλέμποροι, πράκτορες, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων, ελεύθεροι σκοπευτές, μισθοφόροι διαφόρων εθνικοτήτων και οι εξαιρετικά επικίνδυνοι πολεμιστές της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Τζαμπάτ Αλ Νούσρα συνθέτουν ίσως το πιο βίαιο και αποκρουστικό ανθρώπινο μωσαϊκό.
Αύγουστος 2013. Ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης μαζί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο και μια μικρή ομάδα ανθρωπιστικής οργάνωσης από την Κωνσταντινούπολη φτάνουν στο Χατάι της Τουρκίας, μια μεγάλη πεδινή περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, σε απόσταση αναπνοής από το Αλέπο της Συρίας. Στο Κιρκάν και στο Ρεϊνχαλί βρίσκονται τα μεγαλύτερα στρατόπεδα –επί τουρκικού εδάφους- υποδοχής και φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων, εκεί που ο εθνικισμός συναντά το πολεμικό Ισλάμ και το εμπόριο ανθρώπων και ελπίδων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Είναι προφανές ότι για τους Σύρους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα υπό το άγρυπνο βλέμμα των ελεύθερων σκοπευτών ο δρόμος αυτός μοιάζει με έναν μακρύ και ατέλειωτο Γολγοθά. Ένας Γολγοθάς που αποτιμάται με περίπου 40 ευρώ το κεφάλι – τόσα ζητούν οι ντόπιοι δουλέμποροι από τους πρόσφυγες για να τους συνοδεύσουν -υποτίθεται με ασφάλεια- μέχρι τα τουρκικά σύνορα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εβδομάδες ή μήνες αργότερα θα αφήσουν τη ζωή τους στα χέρια κάποιων άλλων δουλεμπόρων για να περάσουν τη «μεγάλη θάλασσα», το Αιγαίο, στοιβαγμένοι πάνω σε σαπιοκάραβα. Όσοι βρίσκονται στα στρατόπεδα και στις τρώγλες του Χατάι ζητώντας έξοδο διαφυγής, το Φαρμακονήσι δεν το γνωρίζουν ακόμα και ίσως να μην το μάθουν ποτέ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας και περίπου 2,6 εκατ. έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και έχουν εγκατασταθεί κυρίως σε γειτονικά κράτη, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, προκειμένου να σώσουν τις ζωές των παιδιών και τις δικές τους. Οι περισσότεροι από αυτούς φτάνουν στις χώρες υποδοχής μόνο με μια τσάντα με ρούχα στην πλάτη. Από αυτούς, περίπου οι μισοί έφυγαν από τη Συρία το πρώτο οκτάμηνο του 2013. Υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία άγγιξε το ένα εκατομμύριο ψυχές.
Οργάνωση – υποστήριξη: Όμιλος για την UNESCO Πειραιά & Νήσων
Υπό την αιγίδα του ελληνικού ICOMOS