The Deep End: Ομαδική έκθεση στο Two Thirds Project Space

Το Two Thirds Project Space εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση “The Deep End”, σε επιμέλεια Ντίνου Χατζηραφαηλίδη.

‘…ξέρουμε, πλέον, ότι είμαστε ξένοι μέσα στον εαυτό μας, και μόνο με μία τέτοια επικουρία μπορούμε να προσπαθήσουμε να ζήσουμε μαζί με τους άλλους’. —Julia Kristeva

Η έκθεση The Deep End αντλεί έμπνευση από την αγωνία και την ανησυχία που πυροδοτούν η αποκοπή και η αποξένωση ως βιωματικές συνθήκες. Αφορά στιγμές που οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια κατάσταση αποσύνδεσης από το περιβάλλον τους και αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ξέχωρες οντότητες. Όσο περισσότερο κυριεύεται κανείς από αυτή την αποπροσανατολιστική διάθεση, τόσο πιο απρόσιτος γίνεται ο κόσμος γύρω του/της. Όταν ακόμη και η επιστροφή στην καθημερινότητα και η επίφαση της οικειότητας αποτυγχάνουν ως μη αυθεντικές προσπάθειες διαφυγής από το Χαϊντεγκεριανό ‘thrownness’, το άτομο καταλήγει να αιωρείται πάνω από το βάρος της ίδιας του της ύπαρξης.

Οι άνθρωποι παύουν να έχουν επίγνωση των σκέψεων και των αισθήσεών τους λόγω ενεργειών που καθιστούν τον εξωτερικό κόσμο ξένο προς τους ίδιους. H εμπειρία αυτή αποτελεί μια λανθάνουσα υπαρξιακή ή οντολογική συνθήκη της ανθρώπινης φύσης που ελλοχεύει την υποταγή του ατόμου, συμφιλιώνοντάς το με την αλλόκοτη φύση του κόσμου. Η ομαδική έκθεση The Deep End διερευνά τους τρόπους με τους οποίους αυτή η αίσθηση της αλλοτρίωσης μπορεί να δημιουργηθεί από ορισμένες μεθόδους καλλιτεχνικής πρακτικής που προάγουν ένα συγκεκριμένο είδος διαλόγου με τον θεατή.

Χωρίς να προσανατολίζεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο στυλιστικών τεχνικών, η έκθεση συγκεντρώνει έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ποικίλα υλικά και αισθητικές στρατηγικές σε ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία.

Κάποια από τα έργα διεγείρουν το θυμικό του θεατή καθώς βασίζονται σε μια αίσθηση συλλογικής αβεβαιότητας, ενώ άλλα τον/την προκαλούν να εισχωρήσει σε μια ζώνη αποσταθεροποίησης, αντιπαραβάλλοντάς τον/την με ένα άγνωστο σημείο φυγής. Αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν ως αναπόσπαστο κομμάτι του ψυχολογικού αντίκτυπου των έργων, διερευνώντας την πολυπλοκότητα της προσωπικής ταυτότητας και παράγοντας υποβλητικές και αινιγματικές αφηγήσεις.

Επιμέλεια: Ντίνος Χατζηραφαηλίδης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έλλη Αντωνίου, Κωνσταντίνος Γιώτης, Δημήτρης Κοντοδήμος, Καρολίνα Κρασούλη, Γιώργος Παπαφίγκος, Dario Carratta, Laetitia de Chocqueuse, Johan F. Karlsson, Lulù Nuti, Rudolf Steiner

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ