Η καλλιτέχνης ξεκίνησε αυτό το νέο σώμα δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μαζικές διαμαρτυρίες για το κίνημα Black Lives Matter αναζωπυρώνονταν ανά τον κόσμο. Η έκθεση αποτελείται από καινούριους πίνακες και έργα σε χαρτί τα οποία έγιναν στην Αθήνα και εξερευνά περαιτέρω θεματικές του έργου της Labinjo που αφορούν το διάλογο και την αφήγηση γύρω από το Blackness, τον πολιτικό λόγο, τη φυλή, την κοινότητα και την οικογένεια.

Οι μεγάλης κλίμακας πίνακες της καλλιτέχνιδας συχνά απεικονίζουν οικείες σκηνές ιστορικής και σύγχρονης ζωής – πραγματικές και φανταστικές, οικιακές και καθημερινές – όλες βασισμένες σε φιγούρες που εμφανίζονται σε προσωπικές εικόνες από την καθημερινότητά της και τους ανθρώπους γύρω της, οικογενειακές φωτογραφίες, τυχαία αποκόμματα και αρχειακό υλικό. Φρέσκες και εντυπωσιακές συνθέσεις χρώματος, σχεδίων και μοτίβων είναι βασικά χαρακτηριστικά του έργου της Labinjo. Στην καρδιά της πρακτικής της βρίσκεται ένα έντονο ενδιαφέρον για την αφήγηση και εν’ τέλει τη ζωή των ανθρώπων.

Η Labinjo στο έργο της χρησιμοποιεί πολλαπλούς τρόπους αναπαράστασης συμπεριλαμβανομένου της αφαιρετικότητας, του νατουραλισμού και των γραφικών μοτίβων, ώστε να καταλήξει σε μία ιδιαίτερη αισθητική κολάζ, σε ένα εκλεκτικό οπτικό λεξιλόγιο και σε μία ποικιλία παραστατικών τεχνικών που απηχεί τις πολλαπλές ταυτότητες που κατέχει η ίδια, μεγαλώνοντας ως Μαύρη, Βρετανή και Νιγηριανή τη δεκατία του ‘90 και τις αρχές του ‘00.

Joy Labinjo

Η Joy Labinjo (γ. 1994) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Newcastle, το 2017 της απονεμήθηκε το Βραβείο Τέχνης Woon Art Price και τον Οκτώβριο του 2020 θα ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της (MFA) στη Σχολή Τέχνης Ruskin στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στις επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις της περιλαμβάνονται: Our Histories Cling To Us στο Βaltic Center of Contemporary Art, Gateshead (2019); Recollections στο Tiwani Contemporary, Λονδίνο (2018). Το έργο της συμπεριλαμβάνεται στην επερχόμενη έκθεση 2020 Summer Exhibition στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Η δουλειά της βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου Musée d’Art Contemporain Africain Al Maaden, (Μαρακές, Μαρόκο) και του Ινστιτούτου Τέχνης της Μινεάπολης, (Μινεσότα MN, ΗΠΑ) και του Government Art Collection, (Ηνωμένο Βασίλειο).

Πριν την έκθεση η Joy Labinjo συμμετείχε στο The Breeder Open Studio, για το οποίο και δημιούργησε ένα στούντιο μέσα στη γκαλερί που ήταν ανοιχτό κατόπιν ραντεβού, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τη συναντήσουν από κοντά, να συζητήσουν μαζί της την πρακτική της και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία παραγωγής των έργων της. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο The Breeder Open Studio έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, καθώς επίσης και τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν χρόνο στην Αθήνα και να εμπνευστούν από τη μοναδική αρχαία Ελληνική κληρονομιά και τη ζωντανή, σύγχρονη, καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Η παρουσία τους μέσα στη γκαλερί πριν από την έκθεση επιτρέπει στους καλλιτέχνες να οικειοποιηθούν το χώρο και να αποκτήσουν μια βαθύτερη σύνδεση με την πόλη της Αθήνας.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: © Joy Labinjo. Παραχώρηση γκαλερί The Breeder και Tiwani Contemporary London