Σε μια χώρα σε οικονομική κρίση, τρεις ήρωες, ο Σαμ, η Ρόουζ και ο Έιβερυ, διακατέχονται από μια ακατανίκητη φιλοδοξία να ξεφύγουν απ’ τη μουντή και μίζερη ζωή τους. Στον παρακμασμένο κινηματογράφο στον οποίο εργάζονται, έναν απ’ τους λίγους που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα ψηφιακή τεχνολογία προβολής ταινιών, οι τρεις υπάλληλοι εκτελούν τα αφάνταστα βαρετά καθήκοντά τους. Πουλούν εισιτήρια, καθαρίζουν την αίθουσα μετά την αποχώρηση των θεατών, χειρίζονται τη μηχανή προβολής, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζονται να βρουν την προσωπική τους ταυτότητα, σ’ ένα περιβάλλον που υπονομεύει συστηματικά κάθε τους προσπάθεια για εξέλιξη.
Καθώς η ζωή προχωρά, η ταινία τελειώνει και το κοινό αποχωρεί απ’ την αίθουσα του κινηματογράφου, οι τρεις αλλιώτικοι “πρωταγωνιστές” του αποκαλύπτονται. Είναι οι ήρωες που μένουν πίσω, που αντιστέκονται, φοβούνται ή απλώς έχουν ξεχαστεί μπροστά από μια κινηματογραφική οθόνη. Έχουν, όμως, απόλυτη ανάγκη να μην είναι πια μόνοι. Γιατί το Flick είναι ένα έργο για τη φιλία. Για το πώς χτίζεται αλλά και το πώς δοκιμάζεται. Γι’ αυτό το ανθρώπινο “μαζί”. Ένας γοητευτικός μικρόκοσμος με μυρωδιά χυμένου στο πάτωμα ποπ κορν.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Οι ήρωες του Flick είναι περισσότερο αντιήρωες, απλοί και αληθινοί άνθρωποι. Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να βγει η μέρα, να κερδίσουν τα προς το ζην, να τη βγάλουν καθαρή. Στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με πολύ ουσιαστικές ανάγκες: την οικονομική ανεξαρτησία, τη βασική αίσθηση ασφάλειας και την ύπαρξη νοήματος στην κάθε μέρα που περνά. Όταν πρωτοσυναντιούνται βλέπουν ο ένας τον άλλον επιφυλακτικά, ίσως ακόμα κι εχθρικά. Έχουν μάθει ν’ ανεβάζουν “τοίχους”, για να προστατευθούν. Μετά από ένα μικρό, όμως, διάστημα συνύπαρξης στον παλιό κινηματογράφο στον οποίο εργάζονται, αρχίζει να φαίνεται πόσο σημαντικό είναι στη ζωή απλά να κάνεις παρέα με κάποιον. Ο κινηματογράφος στέκεται καθοριστικός στην εξέλιξή τους. Οι ταινίες τους συνοδεύουν στην πορεία τους. Το φως και οι σκιές της στιγμής καταγράφονται στο φιλμ. Κάθε ταινία δημιουργείται από μια σειρά εικόνων, που χωρίζονται από ένα σκοτάδι που κρατάει ένα δευτερόλεπτο. Άραγε το σκοτάδι χωρίζει ή ενώνει τους ανθρώπους του Flick; Πόσο φίλος είσαι στην πραγματικότητα με τον άλλον, όταν τα πράγματα δυσκολέψουν;
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Άνι Μπέικερ, είναι Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη. Είναι απόφοιτος του τμήματος θεατρικής γραφής του Πανεπιστημίου Tisch της Νέας Υόρκης με μεταπτυχιακές σπουδέςστη συγγραφή θεατρικών έργων του τμήματος Καλών Τεχνώνστο Κολλέγιο του Μπρούκλιν. Μερικά απ’ τα πιο γνωστά της έργα είναι: Body Awareness, Circle Mirror Transformation, The Aliens, Nocturama, John, the Antipodes. Η Μπέικερ ήταν μια από τους επτά θεατρικούς συγγραφείς, που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν το 2008 στο Sundance Institute Theatre Lab. Το 2011 χρήστηκε μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών των ΗΠΑ, ενώ το 2013 κατέκτησε το επαμειβόμενο με 50.000$ βραβείο The Steinberg Playwright. Το διάσημο έργο της Flick έκανε πρεμιέρα στα Playwrights Horizons τον Μάρτιο 2013, λαμβάνοντας την ίδια χρονιά το Βραβείο Obie Award για συγγραφή θεατρικού έργου και την επόμενη το Βραβείο Πούλιτζερ, κατατάσσοντάς την Μπέικερ σε μια απ’ τις πιο διακεκριμένες και πολυβραβευμένες συγγραφείς της εποχής μας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Μουσική: Γιάννης Σορώτος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή, Σοφία Καρρά
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Μιχάλης Πανάδης, Σωτήρης Τσακομίδης
Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Διάρκεια: 110 λεπτά