(The) Heavy Page: έκθεση στο metamatic: taf

Το metamatic:taf με χαρά παρουσιάζει την έκθεση (the) heavy page, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και την από κοινού επιμέλεια της ομάδας Campus Novel. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου.

Το metamatic:taf με χαρά παρουσιάζει την έκθεση (the) heavy page, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και την από κοινού επιμέλεια της ομάδας Campus Novel. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου.

Στην οπτική μιας πολιτισμικής ανθρωπολογίας η γλώσσα και η γραφή αποτελούν συστήματα διαδοχικών ιστορικών και επιστημονικών μορφωμάτων. Τους τέσσερεις τελευταίους αιώνες η πρακτική της γραφής ανέπτυξε μυθική αξία αναδιοργανώνοντας σταδιακά όλους τους τομείς όπου εκτεινόταν η φιλοδοξία της Δύσης να διαμορφώσει την ιστορία της. Η διαδικασία της γραφής συνιστά μια συγκεκριμένη δραστηριότητα: την κατασκευή ενός κειμένου που έχει εξουσία πάνω στην εξωτερικότητα από όπου αρχικά απομονώθηκε. Αυτή η τοπο-γραφική και παραστατική εκδοχή της γλώσσας νοηματοδοτεί τη σελίδα ως το διακριτό χώρο που εγκαθιδρύει την κυριαρχία αλλά και την απομόνωση ενός υποκειμένου μπροστά σε ένα αντικείμενο.

Η νεωτερική συνθήκη μετατοπίζει την ιδιαιτερότητα αυτής της σχέσης σε διαφορετικές διατυπώσεις που εκτείνονται από την ερμηνευτική και επικοινωνιακή διαδικασία ως το αβαρές υπερκείμενο του διαδικτύου.

Η δυνητικοποίηση της κειμενικής εμπειρίας και η συνδιαλλαγή της με την εμπειρία του αισθητού ή την εμπειρία του χώρου δημιουργούν ένα πεδίο πολυσημίας χωρίς καθορισμένο νόημα.

Σύμφωνα με το Βιτγκενστάιν, η φυσική γλώσσα κινείται πέρα από τα γράμματα, τις λέξεις και τα ιεραρχικά συστήματα ερμηνείας, πρόκειται περισσότερο για μια ολιστική εμπειρία παρά για μια μονοδιάστατη πράξη. “[…] Τα πάντα μπορούν να ερμηνευτούν ως γλώσσα. Ακόμα και μια συστάδα δέντρων μπορεί να έχει φυτευτεί έτσι ώστε να κρυπτογραφεί κάτι σε κώδικα.”*

Οι Campus Novel, στο πλαίσιο της έκθεσης (the) heavy page, επιχειρούν λογικές συσχέτισεις του γραπτού λόγου και της γλώσσας με την εκδήλωση φαινομένων που συνδέονται με την επίσημη ιστορία, την αρχειοθετική πρακτική, την καλλιτεχνική φόρμα, την κανονιστική ηθική, τον εκδημοκρατισμό και την αναπαράσταση της γνώσης ως κοινωνική και πολιτισμική αξία.

* Wittgenstein, L. Philosophical Grammar. Berkeley and Los Angeles, CA: University of California Press, 1978

Συμμετέχουν: Campus Novel (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιάννης Χειμωνάκης)
Επιμέλεια: Campus Novel

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ