The New Green Part 2 / The expectation: Εγκατάσταση της Μαρίας Τσάγκαρη στην Ύδρα

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, εγκαινιάζεται στην Ύδρα, στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού στη διαδρομή προς το Μανδράκι, η εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, με τίτλο The New Green Part 2 / The expectation.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, εγκαινιάζεται στην Ύδρα, στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού στη διαδρομή προς το Μανδράκι, η εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, που δημιουργήθηκε ειδικά για την Ύδρα, σε παραγωγή του HYam και σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες. Το έργο της Τσάγκαρη που σχεδιάστηκε με επίκεντρο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού, συνδέεται με το τελευταίο της project The New Green. Η εγκατάσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας και με την έγκριση Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη ανάθεση για τη δημιουργία έργου στο δημόσιο χώρο της Ύδρας, από τον οργανισμό HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) που συνοδεύει το Βραβείο της Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου. Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2014 από την δημοσιογράφο Pauline Simons (ιδρύτρια του HYam) και απονέμεται σε νέους καλλιτέχνες κάτω των 36 ετών από τις χώρες της Μεσογείου. Μεαφετηρία και με πρώτη τιμώμενη χώρα την Ελλάδα,  η διεθνής κριτική επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère, εξέλεξε ως νικήτρια τη Μαρία Τσάγκαρη. Τη βράβευση ακολούθησε η ομαδική έκθεση των τεσσάρων φιναλίστ στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2016 ενώ η ανάθεση του έργου για την Ύδρα, ολοκληρώνει την πρώτη version του βραβείου.

Η Μαρία Τσάγκαρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, του Facultad de Bellas Artes στη Μαδίτη καθώς και του Μεταπτυχιακού τμήματος εικαστικών τεχνών Αθήνας. Από το 2011 συνεργάζεται με το Θ’ εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας σε θέση λέκτορα.

Πρόσφατα παρουσίασε τη δουλειά της στην Γαλλία στην έκθεση «Remember the present» Centre d’art LeLait, Άλμπι, στην Artcurial στο Παρίσι στην έκθεση “Erotimatiko” καθώς και στο Royal Military Museum των Βρυξελλών. Έχει συμμετάσχει στην έκθεση “A fresh, a new generation of Greek artists” στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, καθώς και στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το 2013. Το 2015 και ’16 συμμετείχε σε δύο residencies: Warp, Contemporary Art Platform, Βέλγιο 2015, στα πλαίσια της Τριεννάλε τέχνης και αρχιτεκτονικής και το 2016 στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Le Lait στην Νότιο Γαλλία.

The New Green

Part 2/The expectation

Η Μαρία Τσάγκαρη δουλεύει με τις παραδοξότητες στις οποίες μας οδηγεί η εμπιστοσύνη στο ανέφικτο, με προσεγγίσεις που συνδέονται με την έννοια της ευγνωμοσύνης, της προσφοράς αλλά και της γοητείας που μας ασκεί το ψέμα, η μυθοπλασία και το παράλογο.

Κινούμενη γύρω από αυτό τον άξονα κάθε project εξελίσσεται σε σχέση με  την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και τη χρήση του τόπου που εκτίθεται, πάντα με μια ποιητική διάσταση και μέσω της χρήσης υλικών που είναι συνήθως εφήμερα στο χώρο και στο χρόνο.

Το κύριο σώμα της δουλειάς της αποτελείται από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, performances και σχέδια που πολλές φορές εμπλέκουν το θεατή στην τελική μορφή που παίρνει το έργο. Τα τελευταία 3 χρόνια δουλεύει πάνω στην έννοια του κήπου ως ένα μοντέλο πολιτικής και οικονομικής δύναμης αλλά και ως ένας χώρος υποδοχής και φιλοξενίας.

Το τελευταίο project της Μαρίας Τσάγκαρη, αφορά την ίδρυση της εταιρίας The New Green που επεμβαίνει στη φύση μεταμορφώνοντάς την. Μια εταιρία που πρώτη στον κόσμο ανακάλυψε μια φόρμουλα μετατροπής του πράσινου χρώματος στη φύση σε μπλε παίρνοντας την χρωστική από τα ίδια τα φυτά. Δημιουργώντας ουτοπικούς κήπους σε όλο τον κόσμο και μέσω της διαφημιστικής της καμπάνιας, παρουσιάζει μια νέα παγκόσμια τάση αλλαγής που ξεκινάει από τη μετατροπή του φυσικού τοπίου. Η The New Green υπόσχεται πως η αποδοχή του μπλε χρώματος στη φύση θα πραγματοποιήσει τις πιο ανέλπιστες προσδοκίες μας.

Η ιδέα της εταιρίας ξεκινά από το ημιτελές μυθιστόρημα του φιλοσόφου Novalis, Heinrich von Ofterdingen, που αφορά στο μύθο του νεαρού αγοριού Heinrich . Ενός τροβαδούρου του Μεσαίωνα που αφήνει τα πάντα πίσω του και ξεκινάει προς αναζήτηση ενός μικρού μπλε λουλουδιού που στοίχειωνε τα όνειρα του και ενσάρκωνε μυθικά τις αξίες της ιδανικής ζωής, του έρωτα και της ποίησης. Η ιστορία του μπλε χρώματος έμελε να αλλάξει ριζικά μετά από την έκδοση αυτού του βιβλίου καθιερώνοντας το μπλε χρώμα ως το απόλυτο σύμβολο του ρομαντισμού, των ονείρων και της ιδεατής ζωής λίγο πριν η πολιτική σκηνή το εκμεταλλευτεί πατώντας σε αυτές τις ιδιότητες που ο ποιητής και φιλόσοφος Novalis του χάρισε.

Η The New Green σχεδίασε και παρουσιάζει στην Ύδρα, στο νησί που λόγω της ιστορίας του ο ταξιδιώτης συναντάει δεκάδες προτομές ιστορικών προσώπων, ένα μνημείο για τον ήρωα που αφοσιώθηκε σε μια ανέλπιστη φαντασίωση, ένα μνημείο για την ελπίδα.

Ένας άναρχος και ασύμμετρα δομημένος μπλε κήπος, δίνει τη συνέχεια στο ημιτελές μυθιστόρημα του φιλοσόφου Novalis, παγώνοντας το χρόνο στο τοπίο. Τα συγκεκριμένα είδη φυτών που μεγαλώνουν με πλήρη αυτονομία στα βράχια της Ύδρας, υπόκεινται σε επεξεργασία και μετατρέπονται από την The New Green σε έναν μπλε κήπο, που στέκει στο βραχώδες τοπίο σαν μια παγωμένη υπόσχεση στο χρόνο, σαν μια δυνατότητα απραγματοποίητη, σαν συνέχεια και σαν μια ελπίδα που κανείς δε μπορεί να διαψεύσει.

ΟργανισμόςΗΥam (Hydra for Artists of the Mediterranean)

Ο οργανισμός HYam, δημιουργήθηκε το 2014 από τη δημοσιογράφο Pauline Simons με σκοπό να αναδείξει νέους, ανερχόμενους εικαστικούς καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου, και να συμβάλλει στη προώθηση της δουλειά τους στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει:

• Θέσπιση βραβείου Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής Μεσογείου. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέους καλλιτέχνες κάτω των 36 ετών, είναι αφιερωμένο κάθε φορά σε μία χώρα της Μεσογείου και τη διεθνή κριτική επιτροπή του απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες της εικαστικής σκηνής. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη τιμώμενη χώρα και η Μαρία Τσάγκαρη η πρώτη καλλιτέχνης που βραβεύτηκε από το θεσμό το 2014. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Παρίσι στο πλαίσιο μιας έκθεσης που παρουσίαζε στο κοινό μέσω βίντεο οθόνων το έργο των 20 επιλεγμένων καλλιτεχνών. Επόμενη τιμώμενη χώρα είναι το Μαρόκο και η βράβευση θα γίνει μέσα στο 2017.

• Ομαδική έκθεση των φιναλίστ καλλιτεχνών στο Παρίσι. Οι έκθεση των τεσσάρων φιναλίστ της πρώτης διοργάνωσης (Μαρία Τσάγκαρη, Ράνια Μπέλλου, Αθανάσιος Ζαγορίσιος και Μαριάννα Χριστοφίδη) πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό χώρο Artcurial τον Ιανουάριο του 2016.

• Με ανάθεση του HYam, δημιουργία έργου στο δημόσιο χώρο στην Ύδρα, από το βραβευμένο καλλιτέχνη, με την έγκριση του ΚΑΣ και του Υπουργείου Πολιτισμού.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ