Η έκθεση «The New Together Vol. III» θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στον υβριδικό χώρο της Ngallery.
Κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του SARS-CoV-2, η Ngallery της –συνθέτριας σύγχρονης μουσικής και ερευνήτριας του ήχου– Νικολέτας Χατζοπούλου απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε ένα καλλιτεχνικό project με μοναδική προϋπόθεση τη συνδημιουργία εξ αποστάσεως. Συνθέτες, μουσικοί, εικαστικοί, performers, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο προ(σ)κλήθηκαν να δημιουργήσουν συνεργατικά έργα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της αδυναμίας κοινής παρουσίας στον ίδιο χώρο.
Αν και οι περιορισμοί έχουν στον μεγαλύτερο βαθμό αρθεί και η κινητικότητα έχει αποκατασταθεί, ο κόσμος των τεχνών ανακάμπτει με δυσκολία από ένα παγκόσμιο γεγονός που επέφερε τεράστιες οικονομικές ζημιές και αβεβαιότητα. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουμε μία νέα πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που αναγκάζει πολλούς συνανθρώπους μας να επιβάλουν στον εαυτό τους ένα lockdown ώστε να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής. Το project The New Together, ως αντίδραση και απάντηση στις προκλήσεις για την καλλιτεχνική δημιουργία, επικοινωνία και παρουσίαση, που προκάλεσε η πανδημία, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο σε ένα άκρως κρίσιμο παρόν και σε ένα δυστοπικό μέλλον που απλώνεται μπροστά μας.
Στην τρίτη έκδοση του project The New Together παρουσιάζονται τα ακόλουθα έργα:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«5walls with Anna Pangalou», Βίντεο πολύωρων κλήσεων μέσω Zoom χωρίς προκαθορισμένα χρονικά όρια
Tim Tsang x Άννα Παγκάλου
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, στην κορύφωση της πανδημίας σε πολλές χώρες, ο Tim και η Άννα αποφάσισαν να συναντηθούν εικονικά από τα σπίτια τους στο Λος Άντζελες και την Αθήνα αντίστοιχα, χωρίς προκαθορισμένους χρονικούς περιορισμούς, και πραγματοποίησαν πολύωρες συνομιλίες με ειλικρίνεια, ευθύτητα και την περιέργεια να εξερευνήσουν νέες μορφές γνώσης και ύπαρξης. Αθόρυβα και χωρίς δημόσια προβολή, οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν συνολικά τέσσερις φορές, με κάθε συνάντηση να διαρκεί από δύο έως τέσσερις ώρες. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν την κυβερνητική, την κοινωνιολογία, την τέχνη, τη μουσική, τη δημιουργικότητα, τη μοναξιά, τις δυσκολίες της ζωής, τον πολιτισμό, την ιστορία – με τα θέματα να κινούνται απρόσκοπτα μεταξύ της σφαίρας του κοινωνικού και του ιδιωτικού. Μετά τη δολοφονία του George Floyd στις 25 Μαΐου 2020, ο Tim και η Άννα πέρασαν την τέταρτη συνομιλία τους σε απόλυτη σιωπή για πάνω από μία ώρα, αφού άκουσαν μαζί τον κύκλο τραγουδιών του Mahler «Kindertotenlieder» («Τραγούδια για τον θάνατο των παιδιών»).
«Stitching Borders», Εγκατάσταση
Constantine Katsiris x Louisa Stylianidi
Το έργο της Λουίζας και του Κωνσταντίνου επικεντρώνεται στην ιδέα των χαρτών και των συνόρων, δημιουργώντας τοπία ήχου και χώρου. Οι δύο συνεργάστηκαν για να στοχαστούν γύρω από τις τις γραμμές των συνόρων και σχετικά με το πώς μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα. Η Λουίζα συνέραψε σχέδιά της που έχει δημιουργήσει ως ποιήματα-χάρτες. Η οπτικοποίηση του ήχου και η προσπάθειά της να ράψει κομμάτια γης ή να ράψει τη θάλασσα με τη στεριά είναι σχεδόν αδύνατη και αυτό το «ράψιμο» δημιουργεί σημάδια. Αυτά τα σημάδια γίνονται, στη συνέχεια, τα σχέδια των ραμμένων κομματιών. Η Λουίζα αμφισβητεί επίσης την υλικότητα της γης, του πηλού και των υλικών, διερευνώντας τις δυνατότητες της επίπονης και καλλιτεχνικής διαδικασίας του ραψίματος. Ο ήχος του Κωνσταντίνου προέρχεται από διαφορετικούς τόπους, που «ράβει» μεταξύ τους και αντικατοπτρίζουν τις φωτογραφίες του, οι οποίες, απεικονίζοντας τα απομεινάρια διαφορετικών τόπων και χώρων που επισκέφτηκε, μοιάζουν με χάρτη.
«Losing Touch», Micro-short φιλμ
Μαύρα Πεπονή x Νικολέτα Χατζοπούλου
Σύνοψη: A cat in spring– quarantine
Αυτό το micro-short φιλμ δημιουργήθηκε μέσα από την εξ’ αποστάσεως συνεργασία της σκηνοθέτιδας Μαύρας Πεπονή και της συνθέτιδας Νικολέτας Χατζοπούλου κατά τη διάρκεια της καραντίνας του 2020. Έχει προβληθεί σε φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αμερική, και το 2022 απέσπασε το βραβείο Experimental Edition στο Oaxaca Film Fest.
Η έκθεση «The New Together Vol. III» θα λειτουργεί για επίσκεψη αποκλειστικά με ραντεβού από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε με email για ραντεβού στο ngallery18@gmail.com. Στον χώρο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.
Βιογραφικά δημιουργών
Tim Tsang
Παρουσιάζει performances με τη χρήση της τεχνολογίας με ποιητικούς τρόπους. Σε συνεργασία με καλλιτέχνες, μουσικούς, φιλοσόφους, αρχιτέκτονες, δικηγόρους, χορευτές, ζωγράφους, αναγνώστες, και με τη χρήση μηχανών και αντικειμένων δημιουργεί σενάρια φιλικών χώρων που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, τον στοχασμό και τη διαφυγή, στο πλαίσιο εκθέσεων, εκδηλώσεων, παιχνιδιών και συναυλιών. Μέσα από την υπερταύτιση και την υπερέκθεση στο κοινωνικό, αυτοί οι χώροι ενεργοποιούν ποιητικές εξερευνήσεις, επαναπλαισιώσεις, αντικατοπτρισμούς και αναπτύγματα διαδραστικών δημιουργικών διεργασιών. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε χώρους όπως οι Automata, Hammer Museum, Kaaitheater, Human Resources, School of the Art Institute of Chicago, Galerija Reflektor, Jagiellonian University και Museum of Contemporary Art on the Moon. Ο Tim είναι κάτοχος πτυχίου στη Μουσική από το Berklee College of Music και μεταπτυχιακού στη Μουσική και τα Ενοποιημένα Μέσα από το CalArts. Είναι ο Δημιουργικός Τεχνολόγος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Automata στο Λος Άντζελες.
Άννα Παγκάλου
Η Άννα Πάγκαλου είναι voice soloist με σκούρο δραματικό χρώμα, η οποία εξερευνά τα όρια των κλασικών φωνητικών πρακτικών με τις νέες μορφές που δημιουργούνται από πειραματικές πρακτικές ήχου. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στις Κάννες, τη Βιέννη, τη Ρώμη και την Αθήνα. Έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Fulbright καθώς και βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής «Δημήτρης Μητρόπουλος». Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ερμηνεύοντας όπερα, lied, ορατόρια, έργα νέου μουσικού θεάτρου και σύγχρονης μουσικής. Ειδικεύεται στην πρωτοποριακή, σύγχρονη και πειραματική μουσική. Σύγχρονοι συνθέτες, όπως οι Δημήτρης Καμαρωτός, Εσθήρ Λέμη, Ανάργυρος Δενιόζος και Tom Hamilton, έχουν γράψει έργα για τη φωνή της. Ως sound artist εξερευνά τον διάλογο που η ανάσα και η φωνή έχουν με τον χώρο, το ηχοτοπίο και το νερό σε κάθε δυνατή μορφή, παρουσιάζοντας ηχητικές εγκαταστάσεις όπου ο χώρος εκλαμβάνεται και εκτελείται ως τρισδιαστατη παρτιτούρα. Της αρέσει να συν-δημιουργεί με ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, εξερευνώντας νέους δρόμους αντίληψης ως μορφή τέχνης.
Louisa Stylianidi
Κάτοχος μεταπτυχιακού στις Καλές Τέχνες από το Goldsmiths College, είναι εικαστικός και ασχολείται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνις του Liverpool Hope University και συμμετείχε στη δημιουργία και καθοδήγηση εργαστηρίων στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος του University For the Creative Arts. Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στη διασταύρωση της γλυπτικής, του σχεδίου, του φιλμ και της συγγραφής. Παρουσίασε εκθέσεις και φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο, την Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, το Μίσιγκαν, τη Δανία και την Αθήνα. Ερευνά την υλικότητα και τον ήχο, και στην τρέχουσα περίοδο εξερευνά τα σύνορα, τη χειροτεχνία, τη γλώσσα και τα υλικά, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Πρόσφατες εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε: «Elephant x Griffin Prize Shortlist» (Elephant West, Λονδίνο), «And The Hippos Were Boiled In Their Tanks» (Chisenhale Art Place, Λονδίνο) και «There Is A Time For Reciting Poems And A Time For Fists» (Enclave Lab, Λονδίνο).
Constantine Katsiris
Εικαστικός ελληνικής καταγωγής, που ζει και εργάζεται στο Σασκατούν του Καναδά. Μανιώδης φωνογράφος, έχει ταξιδέψει εκτενώς για να πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις πεδίου σε όλο τον κόσμο, από αστικά περιβάλλοντα όπως το Παρίσι και η Πράγα, μέχρι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αυτές οι δραστηριότητες, που βασίζονται στον ήχο, εναρμονίζονται με το φωτογραφικό έργο του. Η καλλιτεχνική πρακτική του και στους δύο τομείς χρησιμοποιεί τις ίδιες βασικές διαδικασίες σύλληψης ήχου ή εικόνων από το περιβάλλον, καθώς και επαναπροσδιορισμού ή αποδόμησής τους. Διευθύνει το label Panospria και είναι μη ακαδημαϊκός επιμελητής εκθέσεων και συλλογών, καθώς και συνθέτης πειραματικής μουσικής.
Μαύρα Πεπονή
Είναι σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλμ και Βίντεο στο Georgia State University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο CalArts με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του HFPA. Από το 2017 έως το 2021 δίδασκε σκηνοθεσία της κίνησης στο σινεμά στο CalArts. Η πρώτη της ταινία μικρού μήκους, «Still» («Στάση»), βραβεύτηκε με το βραβείο Κίνητρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, και με το Βραβείο Κοινού στο Los Angeles Greek Film Festival, ενώ διανεμήθηκε από το PBS στην 6η σεζόν της σειράς «Film School Shorts».
Νικολέτα Χατζοπούλου
Είναι συνθέτρια, σολίστ της βιόλα ντα γκάμπα και ερευνήτρια στο πεδίο της Μουσικής και της Αρχιτεκτονικής. Έχει σπουδάσει αστροφυσική. Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει ακουστικά έργα για σόλο όργανο και ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου, ηλεκτροακουστικά έργα, όπερες δωματίου και φωνητικά έργα, αλγοριθμικές και site-specific συνθέσεις. Καλλιτεχνικοί οργανισμοί, σύνολα και μουσικοί τής έχουν αναθέσει τη σύνθεση έργων, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε χώρους και φεστιβάλ στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Ως σολίστ της βιόλα ντα γκάμπα συμμετέχει σε μουσικά projects που κινούνται από την παλαιά στη σύγχρονη και την αυτοσχεδιαστική μουσική. Διοργανώνει και επιμελείται εκθέσεις και projects στον υβριδικό χώρο της Ngallery, ενώ, που ειδικεύεται σε περιορισμένης έκδοσης φυσικές κυκλοφορίες. Αυτήν την περίοδο ασχολείται με το solo project της και είναι μέλος ενός διεθνούς μουσικού τρίο.
Η έκθεση «The New Together Vol. III» θα λειτουργεί για επίσκεψη αποκλειστικά με ραντεβού από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου μέχρι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε με email για ραντεβού στο ngallery18@gmail.com. Στον χώρο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Losing Touch, Μαύρα Πεπονή x Νικολέτα Χατζοπούλου