THEArTistatement: πρόγραμμα παραστάσεων στο Beton 7

Το Beton 7 φιλοξενεί τις παραστάσεις της πλατφόρμας THEArTistatement, από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου 2016.

Το Beton 7 φιλοξενεί τις παραστάσεις της πλατφόρμας THEArTistatement, από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου 2016.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας όπου καλλιτέχνες και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο εισάγουν θέματα, κάνουν προτάσεις και εργάζονται ως μια κοινότητα προσδοκώντας μια αλλαγή.

To πρόγραμμα της πλατφόρμας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development που οργανώνεται από την EUNIC (European Union National Institutes for Culture) και σε συνεργασία με αυτήν.

H EUNIC (European Union National Institutes for Culture) έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας, τη βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, τη κατανόηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας. Στο πρόγραμμα Arts for Social Development, συμμετέχουν το British Council, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, η Νορβηγική πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Σπίτι της Κύπρου και το Σουηδικό Ινστιτούτο.

Το THEArTistatement ξεκινάει τον πρώτο κύκλο δράσεων με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

7μμ – 8μμ: Run Now (Nå løper vi), Pia Maria Roll. Υποψήφια παράσταση για το βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης στην Νορβηγία 2016

9μμ – 10μμ: Notebooks of Crisis, Volume II, Ομάδα Zlap. Athens Biennale 2016

10:30 μμ Εναρκτήριο Πάρτυ: live με τον Γιώργο Αναματερό.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

7μμ – 8μμ: Run Now (Nå løper vi), Pia Maria Roll. Υποψήφια παράσταση για το βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης στην Νορβηγία 2016

9μμ – 10μμ: Σπουδή Ι : Αμαρτίες γονέων, in flux. Υποτροφία Ίψεν απο το Διεθνές Ινστιτούτο Ίψεν της Νορβηγίας,2015 για το πρότζεκτ “Εμείς: για μια δραματουργία της κρίσης”. Συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

7μμ – 8μμ: Run Now (Nå løper vi), Pia Maria Roll. Υποψήφια παράσταση για το βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης στην Νορβηγία 2016

9μμ – 10μμ: Κάιν και Αβελ, Η.Φραγκιαδάκη και Δ. Τσεσμελής. Πρώτη Παρουσίαση
στο Εθνικό Θέατρο, Απρίλιος 2016

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

7μμ – 8μμ: Run Now (Nå løper vi), Pia Maria Roll. Υποψήφια παράσταση για το βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης στην Νορβηγία 2016

9μμ-10μμ: Panel: Το σύμπαν του HOTEL, Μία περιήγηση στο ψηφιακό και
καλλιτεχνικό σύμπαν του καλλιτεχνικού πρότζεκτ HOTEL της blindspot theatre group.

Στο Panel συμμετέχουν η Γιώτα Αργυροπούλου, η Μαρία Βαρελά και ο Μιχάλης Κωνσταντάτος.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Run Now (Nå løper vi), Pia Maria Roll, Νορβηγία

“This is my sister. If she was an animal, she would have been a ladybug. If she was a weapon, she would have been a hand grenade”

Η Pia Maria Roll έχει λάβει πολλά βραβεία για τις παραστάσεις της. Αυτή είναι η πρώτη θεατρική παραγωγή της για παιδιά. Το Run Now (Nå løper vi) είναι μια συμπαραγωγή του Brageteatret και Teater Ibsen, με την υποστήριξη της SceSam και του Culture Council Norway.

Σκηνοθέτης: Pia Maria Roll
Ερμηνευτές: Sara Baban og Buzhan Baban
Σενάριο: Sara og Buzhan Baban og Pia Maria Roll
Δραματουργία: Kai Johnsen
Χορογραφία: Helle Siljeholm
Σκηνικά: Jennie Bringaker Hagevik
Παραγωγή: Catherine Haanes
Ηχος: Jon Platou
Μουσική: Domene
Φωτισμός: Ida Andersson
Φωτογραφία: Ingrid Eggen

Με τη συμμετοχή των μαθητών του Pierce- Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος από τον όμιλο Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού

Υπεύθυνη: Τζωρτζίνα Κώνστα

Συμμετέχουν: Γιάννης Συρίγος, Κασσιανή Συρίγου, Μαρία Κοντογιάννη, Χριστίνα Τσιανάκα, Κατερίνα Βαράγκη, Έλλη Μωραίτη, Έλλη Χατζηανδρέου, Μυρτώ Ροζάκη, Μάιρα Μποτσαράκου, Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, Άννα Μικρού, Μαρία Παπαναστασίου, Γιούλη Τιλιγάδα, Ρωξάνη Καλούρα, Κωνσταντίνος Καραθανάσης

Notebooks of Crisis, Volume ΙΙ | ομάδα ZLAP

Η ομάδα Zlap παρουσίασε ήδη στην Athens Biennale 2015-2017 OMONOIA στις 29 Μαΐου 2016, την πολιτική περφόρμανς, Notebooks of Crisis, Volume ΙΙ, στο πλαίσιο της δημιουργικής πλατφόρμας TheartistStatement. Η παράσταση είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της παράστασης Ατρείδες: Τετράδια Κρίσης, Volume I, που παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αυτή τη φορά η ομάδα εξετάζει την προσφυγική κρίση από την προοπτική των ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρακτικών της Δύσης, και όχι από τη μεριά του βιώματος των προσφύγων. Τι σημαίνει ακτιβισμός και ποια είναι τελικά τα όρια ανάμεσα στην φιλανθρωπία και τον ανθρωπισμό.

Η παράσταση θα παρουσιασθεί επίσης στις 12 Ιουνίου 2016 στο Mixer Festival στο Βελιγράδι.

Η τελική εξέλιξη Volume III της πειραματικής περφόρμανς μαζί με 20 ασυνόδευτα ανήλικα προσφύγων θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η δημιουργική ομάδα Zlap είναι μια νεοσύστατη ομάδα, που αποτελείται από τους Νίκο Σταθόπουλο, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ραφίκα Σαουίς, Κωσταντίνα Κρίγκου, Θωμά Γαλάτο.

Σπουδή Ι : Αμαρτίες γονέων | influx

Μια οπτικο-ακουστική ξενάγηση στο ζοφερό οικογενειακό περιβάλλον, όπως περιγράφεται στα έργα του Ίψεν Βρυκόλακες, Ο μικρός Έγιολφ και Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν. Στους ενδιάμεσους σταθμούς, μιλάμε ΕΜΕΙΣ: για τα τοξικά που μας θρέφουν από τότε που ήμαστε παιδιά, για τις αμαρτίες των γονέων που εξακολουθούν να παιδεύουν τα τέκνα.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, δραματουργία: influx
Με τους: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρη Πεχλιβανίδη, Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

Χρησιμοποιούνται ως υλικά δραματουργίας τα κείμενα: Βρυκόλακες, Ο μικρός Έγιολφ και Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Χένρικ Ίψεν, Αγαμέμνονας, Αισχύλος, Βόυτσεκ, Γκέοργκ Μπύχνερ

Καθώς και η Επιστολή των συμμαθητών του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η Επιστολή προς τον Άγιο Βασίλη από την παιδική εκπομπή “Γράμμα στον Άη Βασίλη”, η Ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τους νέους της Ελλάδος και πρωτότυπα κέιμενα των influx.

INFLUX – artistic collective-
Χάρης Πεχλιβανίδης – Κορίνα Βασιλειάδου

the world that we see around us is built on a story

Ο Χάρης Πεχλιβανίδης και η Κορίνα Βασιλειάδου ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2012, έχοντας ως βάση τη Θεσσαλονίκη. Ανακάλυψαν γρήγορα ότι η έκφρασή τους δεν κατηγοριοποιείται σε κανένα είδος θεατρικής πράξης αλλά απορρέει από την ανάγκη να αντιληφθούν τον κόσμο μέσω του προσωπικού τους ορίζοντα – κάνοντας θέατρο να ορίσουν εκ νέου έννοιες όπως κοινωνία, ανθρώπινες σχέσεις, θεατρική διαδικασία, πολιτική, ευτυχία.

Συντονισμένοι με τη ροή και την αέναη εναλλαγή των ιστοριών που δημιουργούν τον κόσμο, το 2015 σχηματίζουν την καλλιτεχνική κολλεκτίβα in flux. Μια καινούρια ιστορία ξεκινά. Η influx έχει βραβευτεί δύο φορές με την Υποτροφία Ίψεν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ίψεν της Νορβηγίας. Το 2013 για το πρότζεκτ “Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει το λαό” και το 2015 για το πρότζεκτ “Εμείς: για μια δραματουργία της κρίσης”.

ΑΒΕΛ & ΚΑΙΝ | Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Άβελ και ο Κάιν.
Και μετά;
Άρχισε ο πόλεμος.
Και μετά;
Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι. Άλλοι έχουν πεθάνει, άλλοι πεθαίνουν κι εγώ ζω.
Πότε θα τελειώσει αυτό το παραμύθι;

Με αφετηρία μαρτυρίες παιδιών που έζησαν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο προσπαθούμε να ανασυνθέσουμε τη θρυμματισμένη μνήμη του χθες έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο παρόν. Είναι η συνύπαρξη των ανθρώπων στη γη ένας διαρκής πόλεμος;

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Δραματουργία- Ερμηνεία: Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Έρευνα: Μάγια Παπακώστα, Έλενα Ζούμπου, Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Ευχαριστούμε την: Ανθούλα Χαιροπούλου

Το σύμπαν του HOTEL | blindspot theatregoup ( www.blindspot.gr )

Μία περιήγηση στο ψηφιακό και καλλιτεχνικό σύμπαν του καλλιτεχνικού πρότζεκτ HOTEL της blindspot theatre group.

Panel: συμμετέχουν η Γιώτα Αργυροπούλου, η Μαρία Βαρελά και ο Μιχάλης Κωνσταντάτος.

Το HOTEL, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας το οποίο εξελίχθηκε θεατρικά, εικαστικά και διαδικτυακά από την ομάδα blindspot, αποτελεί μια ιδιότυπη υπηρεσία ύπνου, ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο σε όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου.

Το HOTEL ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από το διαδίκτυο αυτο-διαφημιζόμενο ως ένα νέο πραγματικό ξενοδοχείο που έρχεται στην πόλη μας και έχτισε την ύπαρξη του βήμα-βήμα μέσα από το μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την ιστοσελίδα του (www.hotelproject.org) που το διακήρυξε ως κάτι αληθινό – εκεί διαφημίζονται οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου, παρέχονται διάφορα προγράμματα,
πληροφορίες ύπνου, πωλούνται τα προϊόντα του και φιλοξενούνται έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν ειδικά για το HOTEL ώστε να συμβάλουν στις υπηρεσίες θεραπείας του.

Έτσι, ξεκίνησε η διαδραστική δράση του ΗΟΤΕL δύο μήνες πριν από την θεατρική παράσταση, όπου ανυπόγραφα καλλιτεχνικά από την ομάδα blindspot, ήρθε σε διάδραση με τον κόσμο δίνοντας tips για έναν καλό ύπνο και ‘πολυεθνικές’ υποσχέσεις για μία νέα εποχή. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και το ποσοστό πίστης ως προς την ταυτότητα του HOTEL ανάμεσα στον κόσμο, αρκετά υψηλό.

Στο πάνελ αυτό η ηθοποιός και συγγραφέας του έργου Γιώτα Αργυροπούλου, η εικαστικός και new-media artist Μαρία Βαρελά και ο σκηνοθέτης του έργου Μιχάλης Κωνσταντάτος θα μας μιλήσουν για το πως εξελίχθηκε η καλλιτεχνική δράση του HOTEL καθ’ όλη τη διάρκεια του, πόσο διαφορετική είναι η ταυτότητα του συγκεκριμένου πρότζεκτ αλλά και την πρωτόγνωρη ‘μυστική’ σχέση που έχτισε με το κοινό του.

blindspot theatregoup (www.blindspot.gr)

Η blindspot ιδρύθηκε το 2009 από τη Γιώτα Αργυροπούλου και τον Μιχάλη Κωνσταντάτο δημιουργώντας θεατρικές παραστάσεις και performances, οι οποίες αναμιγνύουν στοιχεία από διαφορετικές τέχνες – θέατρο, κινηματόγραφο, διαδίκτυο, εικαστικά και μουσική. Μέχρι στιγμής η blindspot έχει παρουσιάσει: την Έντα Γκάμπλερ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το X-Tokio στο Από Μηχανής Θέατρο και στο φεστιβάλ Theaterlandschaft Suedeuropa 2015 του θεάτρου Theatre an der Ruhr στη Γερμανία.

Το Parklife παίχτηκε στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ενώ η πρώτη τους παράσταση Η Πτώση βασιζόταν στο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ και ανέβηκε στο Bios. Τελευταία τους δουλειά αποτελεί το cross-media πρότζεκτ HOTEL, που παρουσιάστηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, η εφηβική παράσταση Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ για το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016 στη Στέγη και η performance One Person at a Time στο Μουσείο Μπενάκη ως μέρος της έκθεσης As One που διοργάνωσε το ΝΕΟΝ και το Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ