Ξεκινούν οι ομαδικές δράσεις με άξονα το θέατρο, τηρώντας  όλα τα μέτρα προστασίας (απολύμανση χώρων και αντικειμένων πριν και μετά από κάθε ομαδική δράση, αποστάσεις, αντιστοιχία συμμετεχόντων και χώρου σε τετραγωνικά, χρήση αντισηπτικού).

Την περίοδο αυτή που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους, να εκφραστούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να καλλιεργήσουμε την κριτική μας ικανότητα και να αλληλοεπιδράσουμε, το Θεατρικό Εργαστήρι αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και πεδίο έκφρασης για παιδιά, εφήβους και από φέτος και για ενήλικες.

Με εργαλεία μεθόδους και τεχνικές της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση, το παιδί, ο έφηβος και ο ενήλικας έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά και το περιβάλλον του. Εκφράζεται και διοχετεύει δημιουργικά την ενέργεια του, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται η αίσθηση της ομαδικότητας και ενισχύεται η σκέψη του, τα συναισθήματά του και κυρίως η φαντασία του! Καταφέρνει να εξωτερικεύει τις προσωπικές του εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές, αλλά και να εκφράζει ελεύθερα και αβίαστα τον ψυχικό του κόσμο και την προσωπική του άποψη.  Στόχος μας να μπορέσουν όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτου ηλικίας μέσα από  βιωματικές δραστηριότητες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους με έναν δημιουργικό και πολύ διασκεδαστικό  τρόπο.

Τμήματα ανά ηλικίες: 3-4ετών, 4-5 ετών, 5-6 ετών, 6-8 ετών, 8- 10 ετών, 10- 12 ετών, εφηβάκια Α΄ κ Β΄ Γυμνασίου, Έφηβοι Γ΄ Γυμνασίου- Α΄ και Β΄ Λυκείου, Έφηβοι- Νέοι Β΄ και Γ΄ Λυκείου- Απόφοιτοι Λυκείου,   Τμήμα Γονέων και Nέο Tμήμα Ενηλίκων.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ -Το νέο τμήμα!

Οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν αρχικά στο χτίσιμο της ομάδας μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις και στη συνέχεια θα δοκιμάσουν αυτοσχεδιασμούς και δραματοποιήσεις καλλιεργώντας τα εκφραστικά τους μέσα.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η προσωπική ανάπτυξη μέσα από καλλιέργεια των δεξιοτήτων επικοινωνίας, ενσυναίσθησης, αλληλεπίδρασης, εμπιστοσύνης, συγκέντρωσης, ομαδικότητας, φαντασίας, επίγνωσης συναισθημάτων, αυτορρύθμισης,  αυτοπεποίθησης ως την πολυπόθητη αυτογνωσία. Η διαδικασία θα είναι βιωματική με χρήση μεθόδων και τεχνικών της δραματικής τέχνης.

Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν μέσα από τον μαγικό κόσμο του θεάτρου ανεξαρτήτως ηλικίας, να εκφραστούν και να ψυχαγωγηθούν.

Άξονάς μας η συν- κίνηση της ομάδας μέσα από το κοινό βίωμα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Στο εργαστήρι  αυτό, οι μικροί μας φίλοι , παίζουν, μαθαίνουν και εκφράζονται, μέσα από χαρούμενες και δημιουργικές βιωματικές δράσεις και παιχνίδια.

Τα βασικά μας εργαλεία είναι ο μαγικός κόσμος του θεάτρου, αλλά και ο κόσμος που μας περιβάλλει, ώστε τα παιδιά μας, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον χώρο της τέχνης.

Απαραίτητα συστατικά η μουσική, ο ρυθμός, η κίνηση, τα τραγούδια, οι αυτοσχεδιασμοί, και φυσικά το ατελείωτο μαγικό παιχνίδι, που μας μεταμορφώνει σε ό,τι εμείς επιθυμούμε με τη φαντασία μας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε μια ισχυρή και δυνατή ομάδα, με πολλή συγκέντρωση, ελευθερία και χαμόγελα για να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία συναντήσουμε στο μαγικό μας ταξίδι.

Ανοίγοντας το κουτί της φαντασίας, και χρησιμοποιώντας όλα μας τα συναισθήματα, θα έχουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου μας.

Γιατί να ασχοληθώ με το Θέατρο;

«Ο Winnicott το 1979, ασχολήθηκε με το ανθρώπινο ον, όταν παίζει. Σύμφωνα με την άποψή του ότι μόνο το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα πραγμάτωσης στον άνθρωπο. Τόσο ο ενήλικας όσο και το παιδί, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργική συναίσθηση. Η δεξιότητα αυτή είναι που στη συνέχεια μας προσφέρει βαθιά ικανοποίηση για την κατανόηση και εκτίμηση της αξίας της ίδιας της ζωής. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει διάχυτη η συσχέτιση κοινωνικής υγείας και θεάτρου. Ο Evreinov από το 1927 ήδη τόνισε τη σπουδαιότητα του θεάτρου σε ανάγκη ζωτικότητας για τον άνθρωπο αφού την εξίσωσε με την τροφή, το νερό, τον αέρα και τον έρωτα.  Η συσχέτισή του με την υγεία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας στις κοινωνικές, ψυχιατρικές, παιδαγωγικές επιστήμες συμπεραίνοντας, παρόλες τις διαφορετικές θεωρήσεις, πως η βιωματική διαδικασία του θεάτρου εκτός από αναψυχή αποτελεί σημαντικό στοιχείο διατήρησης και ακόμα αποκατάστασης της υγείας.

Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση άλλωστε αποτελεί σπουδαίο μέσο για την ¨ενίσχυση δεξιοτήτων ανοχής αντιφάσεων¨ σύμφωνα με τον Γεωργογιάννη. Την αμοιβαία ανοχή σύμφωνα με την οποία το άτομο αντέχει τη δυσαρέσκεια  που του δημιουργεί η επαφή του με το διαφορετικό. Ο χαρακτήρας συλλογικότητας της ΔΤΕ, αλληλεπίδρασης, συνδημιουργίας και συναισθηματικής αποφόρτισης την καθιστά πολύτιμο εργαλείο ενσωμάτωσης και πρόληψης του εκπαιδευτικού αποκλεισμού, αφού καταφέρνει να οδηγήσει στην δημιουργική εκτόνωση της έντασης, σε κάποιες περιπτώσεις συναντάται αλληλοσύγκρουση αναγκών μεταξύ των αλληλεπιδρώντων μαθητών.  Τα παιδιά της μη κυρίαρχης ομάδας μέσα από τα παιχνίδια και τις δράσεις, νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό που είναι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αυτοεικόνα τους και διευκολύνεται η κοινωνική τους προσαρμογή.

Στόχοι της η ανάδειξη του θεάτρου ως πλαισίου διαπολιτισμικής αγωγής και ευρύτερης παιδείας των μαθητών. Χώρου συνάντησης προσωπικοτήτων, ετεροτήτων και ουσιαστικής αποδοχής και αλληλεπίδρασης. Η παροχή της συντελείται με τρόπο συμβατό προς την παιδαγωγική, τη ψυχολογία και τη θεατρολογία και οδηγεί στην αλλαγή των επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ διδάσκοντα και διδασκόμενου και την ανανέωση της διδακτικής μεθοδολογίας».   Γιούλη Δούβου, θεατροπαιδαγωγός, Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020- 21

ΔΕΥΤΕΡΑ
5:00- 6:45 – 10- 12 ΕΤΩΝ
7:15- 9:15 – ΕΦΗΒΟΙ ( Γ΄Γυμνασίου- Β΄Λυκείου)

ΤΡΙΤΗ
5:00- 6:30 – 6- 8 ΕΤΩΝ
7:00- 8:30 – 8- 10 ΕΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ
4:45- 6:00 – 4- 5 ΕΤΩΝ
6:30-8:15 – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΦΗΒΩΝ
8:30- 10:30 – ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΠΕΜΠΤΗ
4:45- 6:00 – 4- 5 ΕΤΩΝ
6:30- 7:30 – 3- 4 ΕΤΩΝ
8:00- 9:00 – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ Δ’- Στ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
5:00- 6:45 – ΕΦΗΒΑΚΙΑ (Α΄& Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)
7:15- 9:15 – ΕΦΗΒΟΙ- ΝΕΟΙ (16- 22 ΕΤΩΝ)

ΣΑΒΒΑΤΟ
9:15- 10:30 – 5- 6 ΕΤΩΝ
11:00- 12:30 –  6- 8  ΕΤΩΝ
1:00- 2:30  – 8- 10 ΕΤΩΝ
5:30- 7:00  – ΠΑΡΑΜΥΘΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ (Κάθε 2ο Σάββατο του μήνα)

ΚΥΡΙΑΚΗ
5:00- 8:30 – ΓΟΝΕΙΣ  ( Κάθε 1η Κυριακή του μήνα)

Πληροφορίες:

Επιλογή ενός τμήματος από τα πιο πάνω (μία φορά την εβδομάδα):
Κόστος: 25 ευρώ/ μήνα (ανεργία με χαμηλό εισόδημα: 15 ευρώ), Εγγραφή: 5 ευρώ.
Γονείς: 8 ευρώ/ συνεδρία, (12ευρώ για ζευγάρια/ συνεδρία)

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ – ENAΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΠΕΜΠΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020