Θέατρο Βικτώρια – Θεατρική σεζόν 2010 – 2011

Η νέα σαιζόν 2010 – 2011 για το Θέατρο Βικτώρια σηματοδοτείται από τη συνεργασία του Δημήτρη Κομνηνού με τον Γιώργο Παλούμπη …
Η συνένωση των …

Η νέα σαιζόν 2010 – 2011 για το Θέατρο Βικτώρια σηματοδοτείται από τη συνεργασία του Δημήτρη Κομνηνού με τον Γιώργο Παλούμπη

Η συνένωση των δυο δημιουργών περιλαμβάνει την διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη συνολική διοίκηση του θεάτρου.

Δυο σκληρά κοινωνικά έργα – ωμού ρεαλισμού – από τη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή.

Το πρώτο έργο που φέρει τον τίτλο «50 Λέξεις» είναι η ξέφρενη διαδοχή αποκαλύψεων, μνησικακίας, πάθους και χιούμορ ενός ζευγαριού – μια βαθιά ματιά στο θεσμό του γάμου – από τον πολυβραβευμένο αμερικανό συγγραφέα Michael Weller, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Παλούμπης, ενώ το δεύτερο έργο «Fucking Games» είναι ένα καυστικό και ειρωνικό πορτραίτο δύο γκέι ζευγαριών καθώς εμπλέκονται σ’ ένα περίπλοκο ιστό σχέσεων στην μετά AIDS εποχή, που απέφερε το βραβείο Laurens Olivier στον σκοτσέζο συγγραφέα του, Grae Cleugh και θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Κομνηνός.

Από φέτος στο THEATROVICTORIA προστίθεται και παιδική σκηνή με το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Το Βέλος που δεν Πληγώνει» από τη θεατρική ομάδα «Πεφταστέρι».

Παράλληλα, στους χώρους του θεάτρου θα φιλοξενηθούν και άλλες εκδηλώσεις, παραστάσεις bar theater όπως το «Να γεννηθώ ή αλλάξατε γνώμη;» του Χάρη Μπόσινα από τη θεατρική ομάδα Annada Kadda, προβολές ταινιών πειραματικού κινηματογράφου, ποιητικές βραδιές κ.α.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του θεάτρου έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΕΡΓΟ Α’

50 ΛΕΞΕΙΣ
του Michael Weller
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ
Από 19 Νοεμβρίου 2010 έως 20 Φεβρουαρίου 2011

«Αγάπη. Ανόητη λέξη. Θα έπρεπε να υπάρχουν πενήντα λέξεις για την αγάπη, όπως οι Εσκιμώοι έχουν πενήντα λέξεις για το χιόνι»

Ο εννιάχρονος γιος τους λείπει απ’ το σπίτι – είναι η πρώτη φορά που θα κοιμηθεί σε ένα φίλο του – και ο Άνταμ με την Τζέην ετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα μόνοι τους μετά από πολλά χρόνια. Η προσπάθεια του Άνταμ  να «αποπλανήσει» τη γυναίκα του πριν φύγει για το επαγγελματικό ταξίδι του γίνεται αφετηρία για μια ξέφρενη διαδοχή αποκαλύψεων, μνησικακίας, πάθους και χιούμορ που εξετάζει ένα γάμο της εποχής μας έτοιμο είτε να διαλυθεί είτε να αποκτήσει περισσότερη συμπόνια και κατανόηση…

Οι «50 Λέξεις», η καινούργια δουλειά ενός από τους πιο διορατικούς δραματουργούς της Αμερικής,  σκληρή και εμπνευσμένη, αστεία και τρομακτική ταυτόχρονα, ρίχνει μια βαθιά ματιά στο θεσμό του γάμου, όπως αυτός καθρεφτίζεται στο μακρύ ταξίδι μιας νύχτας ενός ζευγαριού προς την επόμενη μέρα.

Εγραψε ο Μπεν Μπράντλυ των New York Times:
«Δε ξέρω αν θα είχα βρει τόσο συναρπαστικό αυτόν τον παρατεταμένο πολεμικό χορό αν δεν ήταν τόσο άψογα υπαγορευμένος από τις μανιασμένες και αντιφατικές ορμές ανθρώπων που επιζητούν να απωθούν και να μαγνητίζουν ταυτόχρονα».

Ο Michael Weller υποψήφιος για το  βραβείο της Ακαδημίας, απογειώθηκε στην κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος με το δυνατό αντιπολεμικό δράμα Moonchildren. Η μοναδική φωνή του Weller, συγκινητική και αποκαλυπτική, συλλέγει επαίνους εδώ και  τρεις δεκαετίες σε παραγωγές  ξεχωριστών θεάτρων, όπως το Chicago’s Steppenwolf Theatre Company και το New York’s Circle-in- the Square.

Ο Michael Weller γεννήθηκε το 1942, ζει στο Μπρούκλυν και είναι από τους ιδρυτές του πετυχημένου Mentor Project του Cherry Lane Theatre. Το 2005, η Broken Watch Theatre Company στη Νέα Υόρκη έδωσε το όνομά  του στο θέατρό της «προς τιμή των εκπληκτικών επιτευγμάτων του». Σήμερα, ο Γουέλλερ ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του New School for Drama στη Νέα Υόρκη.

Συντελεστές: Μετάφραση/σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας.
Διανομή: Μαρία Τσιμά, Χρήστος Σαπουντζής.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΕΡΓΟ Β’

FUCKING GAMES
του Grae Cleugh
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Από 26 Φεβρουάρίου 2011 έως 26 Μαΐου 2011

«Ένας τέλειος γάμος, τρία παιδιά που ουρλιάζουν, το εμπορικό κέντρο το Σάββατο… αν θέλουν να ζουν σα ζόμπι, ασ’ τους… Οι γκέι αντιμετωπίζουν τη ζωή αλλιώς».

Το «FUCKING GAMES» είναι το καυστικό και ειρωνικό πορτραίτο δύο γκέι ζευγαριών καθώς εμπλέκονται σ’ ένα περίπλοκο ιστό σχέσεων στην μετά AIDS εποχή. Ο Τέρενς και ο Τζόνα είναι μαζί δέκα χρόνια. Ο Τζουντ είναι νέος, όμορφος και πάντα διαλέγει λάθος συντρόφους. Όταν λοιπόν φέρνει σπίτι το τελευταίο του απόκτημα, τον Ντάνυ, αρχίζουν τα παιχνίδια: συγκρούσεις, υπονοούμενα, χτυπήματα κάτω από τη μέση καθώς οι τέσσερις  άντρες, μαέστροι στους λεκτικούς διαξιφισμούς, αρχίζουν να εκσφενδονίζουν απόψεις για την απιστία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Υπάρχει όμως και ένα μυστικό που δεν μπορεί να ειπωθεί ανοιχτά…

Το «FUCKING GAMES», απέφερε στον Grae Cleugh το βραβείο Laurens Olivier  2002 ως του «Most Promising Playwright».

Έγραψε ο Μάικλ Μπίλινκτον του The Guardian
«Η δράση στο έργο του Cleugh είναι όσο απερίφραστη όσο κι ο τίτλος – ανταγωνισμοί, πεολειχίες και πρωκτικό σεξ. Όπως κι ο Μαρκ Ρέιβενβιλ, ο νεαρός Σκωτσέζος συγγραφέας υπαινίσσεται ότι το γκέι σεξ έχει ξεπέσει από σύμβολο απελευθέρωσης σε φαινόμενο μόδας ή και σε εργαλείο εξουσίας».

Συντελεστές: Μετάφραση / σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός, Σκηνικά / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Διανομή (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα): Γιώργος Γιαννακάκος, Μάνος Καναβός, Χάρης Μπόσινας

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
του Βασίλη Μαυρογεωργίου
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ‘ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙ’
Από 17 Οκτωβρίου 2010 έως 26 Μαΐου 2011

Σ΄ ένα φτωχό βασίλειο ο βασιλιάς και οι δύο σύμβουλοί του – αχώριστοι φίλοι και πρώην γενναίοι τοξοβόλοι – προσπαθούν να βρουν μια λύση, για να σώσουν το βασίλειο και το λαό του από την πείνα και την εξαθλίωση. Αποφασίζουν να διαδώσουν μια φήμη ότι στο βασίλειο υπάρχει ένας δράκος, αποσκοπώντας στο να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες στη χώρα και σε οικονομικά οφέλη. Όταν ο ένας σύμβουλος αντιδρά σ\’ αυτό το ψέμα, τότε οι σχέσεις των τριών δοκιμάζονται. Οι άλλοι δύο αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το πονηρό τους σχέδιο τον φυλακίζουν. Άραγε μέχρι πού θα τους οδηγήσει η απληστία τους;

ΘΕΜΑ.

Αξίες όπως η φιλία, η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, χάνονται από το πάθος για πλούτη και δόξα.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σοφία Τσινάρη, Σκηνικά/κοστούμια: Βαϊα Παρασκευά, Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χορογραφίες: Ιωάννα Νταμπαξή.
Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Πέτρος Αποστολόπουλος, Άννα Πορφύρη.

Η παράσταση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας & Δια βίου Μάθησης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ